Θέμα

Μέρκελ και Τσακαλώτος: Είναι οριστικό οι συντάξεις δεν θα κοπούν…

Μέρκελ και Τσακαλώτος: Είναι οριστικό οι συντάξεις δεν θα κοπούν…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βάζουν τέλος στο κακόγουστο σίριαλ της περικοπής των συντάξεων. Ο κύβος ερρίφθη. Οι συντάξεις δεν θα κοπούν.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1 εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα υπάρξει περικοπή των συντάξεων, επισημαίνοντας, ότι είναι «σχεδόν πολύ αισιόδοξος, γιατί φτάνουμε πολύ κοντά στο τέλος, ημέρα με την ημέρα πείθουμε όλο και περισσότερους».

Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, αποδέχεται πλέον να αποτραπεί η περικοπή των συντάξεων, βάζοντας δύο όρους.

Ο πρώτος είναι να υπάρχει σιγουριά ότι ο προϋπολογισμός θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και ο δεύτερος ότι η απόφαση θα ενταχθεί σε ένα συνολικότερο αφήγημα ότι δεν θα ανατραπούν μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί. (Να υπενθυμίσουμε ότι ο eretikos.gr από τα μέσα Ιουλίου υποστήριζε σταθερά ότι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, οι συντάξεις δεν πρόκειται να κοπούν).

Από την πλευρά του ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι το μέτρο επεβλήθη από το ΔΝΤ και η κυβέρνηση το ψήφισε, καθώς υπήρχαν τότε γερμανικές εκλογές και πολλές χώρες ήθελαν το Ταμείο εντός του ελληνικού προγράμματος.

«Μας εκβίασαν και μάλιστα ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουμε για να μπουν στο πρόγραμμα και τελικά δεν μπήκαν», είπε συμπληρώνοντας.

«Το σημαντικό» πρόσθεσε, «είναι ότι η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά για να πείσει τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη ότι δεν χρειάζεται να κοπούν οι συντάξεις, και πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, και για να μην κοπούν οι συντάξεις, και να εφαρμοστεί ένα κομμάτι των αντίμετρων».

Επαναλαμβάνοντας πως το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό και ότι το πλεόνασμα είναι υπεραρκετό.

«Δεν είναι εύκολο να πούνε σε μια χώρα με 3,5% πλεόνασμα να κόψει συντάξεις»,

Ενώ σημείωσε «έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μην μειωθούν οι συντάξεις αλλά και να κάνουμε κομμάτι των αντιμέτρων το 2019, κομμάτι το 2020, κομμάτι το 2021 και το 2022».

Δήλωσε ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξήγγειλε το πρώτο «πακέτο» των αντίμετρων, τα οποία στο σύνολό τους θα υλοποιηθούν σταδιακά έως και το 2022.

Ερωτηθείς για τις αγορές ομολόγων και την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο υπουργός δήλωσε πως οι αγορές είναι δύσκολες τους τρεις τελευταίους μήνες, λόγω της Ιταλίας, της Τουρκίας και των αναδυόμενων αγορών.

Ωστόσο πρόσθεσε, πως υπάρχει σχεδιασμός για έξοδο, ο οποίος διευκολύνεται από το «μαξιλάρι ασφαλείας» που απέκτησε η χώρα. Επεσήμανε δε, πως στον σχεδιασμό αυτόν είναι να πληρωθούν πιο νωρίς τα πολύ πιο ακριβά δάνεια από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ερωτηθείς, τέλος, εάν σε περίπτωση που δεν μειωθούν οι συντάξεις η κυβέρνηση θα μπει σε πειρασμό για πρόωρες εκλογές, απάντησε πως «έχουμε δείξει ότι έχουμε μεγάλη υπομονή. Ο χρόνος είναι μαζί μας. Άλλοι καίγονται».

Τέλος, να επισημάνουμε ότι το θέμα θα κλείσει τυπικά στις 19 Νοεμβρίου σε έκτακτο Eurogroup που θα συνεδριάσει γι΄ αυτό το σκοπό.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X