Αναλύσεις

Παγκόσμιος συναγερμός για τα «τύμπανα πολέμου» στον Κόλπο -Ποιοι θα νιώσουν την αύξηση (vids)

Παγκόσμιος συναγερμός για τα «τύμπανα πολέμου» στον Κόλπο -Ποιοι θα νιώσουν την αύξηση (vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο, προκάλεσε τη μεγαλύτερη διαταραχή του πετρελαίου τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ τα «τύμπανα πολέμου» έχουν ηχήσει στον Κόλπο.

Οι μεγαλύτερες διαταραχές της παραγωγής πετρελαίου

Η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα, με τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να «δείχνουν» το Ιράν ως υπεύθυνο για την επίθεση.

Οι απειλές του Τραμπ τη Δευτέρα ότι πιθανόν να υπάρξουν αντίποινα όξυναν το κλίμα με την Τεχεράνη, ενώ και το Ριάντ πιστεύει ότι το Ιράν είναι πίσω από την επίθεση και όχι οι  Χούθι της Υεμένης.

 

Ποιοι θα νιώσουν την αύξηση του κόστους;

Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο θα δουν αύξηση του κόστους για προϊόντα που είναι παράγωγα από βενζίνη και ντίζελ, στο κόστος θέρμανσης στο σπίτι, στα αεροπορικά εισιτήρια, αφού οι επιθέσεις του Σαββατοκύριακου προκάλεσαν άνοδο στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου. Καθώς το κόστος των μεταφορών αυξάνεται, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι αποστολές άλλων αγαθών, όπως τα σούπερ μάρκετ, θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

Αλλάζει η τιμή του πετρελαϊκού συντελεστή στην τιμή ντίζελ και βενζίνης; 

Το αργό πετρέλαιο εξευγενίζεται σε καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης και του ντίζελ. Όταν οι τιμές αργού αυξάνονται, το κόστος των καυσίμων αυξάνεται και αυτό. Άλλοι παράγοντες είναι επίσης σημαντικοί στην τιμή λιανικής, όπως οι τοπικοί φόροι και οι πρότυποι κανονισμοί για τα καύσιμα. Το ακαθάριστο , ωστόσο, είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας.

«Η ακαθάριστη αξία αντιπροσωπεύει το 50% της τιμής λιανικής πώλησης (ΗΠΑ), έτσι ώστε το αργό πετρέλαιο να αυξάνει το λιανικό εμπόριο», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της American Automobile Association, Jeanette Casselano.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η Σαουδική Αραβία σε αυτή την εξίσωση;

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού και ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς. Η επίθεση απομάκρυνε το ήμισυ της παραγωγής – 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή το ισοδύναμο με το 5% των παγκόσμιων προμηθειών.

Η Σαουδική Αραβία είναι επίσης ο κάτοχος σχεδόν της παγκόσμιας εφεδρικής χωρητικότητας πετρελαίου – που σημαίνει την ικανότητα να αυξάνεται γρήγορα η παραγωγή για να αντισταθμιστούν τυχόν προβλήματα στην παγκόσμια προσφορά. Συνεπώς, οποιαδήποτε περαιτέρω μεγάλη διατάραξη της προσφοράς θα επηρεάσει περισσότερο την προσφορά πετρελαίου και τις τιμές από ό, τι θα είχαν, αν η Σαουδική Αραβία είχε ακόμα πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Πριν από την επίθεση, η Σαουδική Αραβία μεταφέρονταν 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ανά τον κόσμο καθημερινά, σε μεγάλο βαθμό στις Ασιάτες αγοραστές.

Πότε θα αρχίσουν να αυξάνονται οι τιμές;

Πολύ σύντομα. Οι τιμές ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα στις κινήσεις στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, οι οποίες αυξήθηκαν έντονα τη Δευτέρα ως απάντηση στις επιθέσεις, βάση χρηματιστηρίου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οδηγοί θα μπορούσαν να δουν τις τιμές της βενζίνης στην αντλία να αρχίσουν να αυξάνονται ήδη από αυτή την εβδομάδα και οι τιμές θα μπορούσαν να ανέβουν μέχρι και 25 σεντς αυτό το μήνα. Οι συμβάσεις συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης βενζίνης RBc1 και ντίζελ HOc1 στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αυξήθηκαν πάνω από 12% και 10%, αντίστοιχα, τη Δευτέρα, όπως αναφέρει το BBC.

Πώς μπορεί η αυξανόμενη τιμή καυσίμων να αυξήσει άλλα προϊόντα;

  • Οι τιμές των καυσίμων, ιδίως του ντίζελ, που καταναλώνουν καύσιμα βαρέων οχημάτων, όπως τα φορτηγά και ο γεωργικός εξοπλισμός, αναμένεται να αυξηθούν. Αυτό θα επηρεάσει το κόστος μεταφοράς για τις εταιρείες να μεταφέρουν προϊόντα από το εργοστάσιο και το αγρόκτημα.
  • Οι μεταποιητικές βιομηχανίες που απαιτούν μεγάλο ενεργειακό εφοδιασμό, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι χημικές ουσίες, θα μπορούσαν επίσης να μετακυλίουν το κόστος εάν αυξηθούν τα έξοδά τους.
  • Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να δουν αύξηση των δαπανών για αντικείμενα στα καταστήματα τροφίμων τους όπως φρέσκα προϊόντα, τα οποία συχνά πρέπει να αποστέλλονται από άλλες περιοχές.
  • Οι αυξήσεις των τιμών καυσίμων αναμένονται σε όλες τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, ενώ οι χώρες της Ασίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αιχμές λόγω της ενεργειακά απαιτητικής μεταποιητικής βιομηχανίας τους, δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης στο Again Capital στη Νέα Υόρκη.
  • Ανάλογα με το πόσο επηρεάζονται οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας, οι καταναλωτές θα μπορούσαν επίσης να δουν αυξημένες τιμές εισιτηρίων για αεροπορικά ταξίδια λόγω της τιμής του καυσίμου αεριωθούμενων αεροσκαφών, δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής στο Price Futures Group στο Σικάγο.
  • Το πετρέλαιο θέρμανσης οικιακής χρήσης θα μπορούσε επίσης να επιδεινωθεί, σε μια εποχή που η ζήτηση αρχίζει να αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν μπροστά από το χειμώνα.

Γιατί αναμένεται να αυξηθεί η τιμή; Δεν υπάρχει κάποιο πετρέλαιο που να αποθηκεύεται παγκοσμίως;

Ναι υπάρχει. Τα μέλη της Διεθνούς Διοίκησης Ενέργειας με έδρα το Παρίσι οφείλουν να διατηρούν σε αποθεματοποίηση αργού πετρελαίου ή / και προϊόντων για τουλάχιστον 90 ημέρες σε περίπτωση καταστάσεων όπως αυτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα πετρελαίου, αν χρειαστεί, και η Σαουδική Αραβία έχει επίσης αρκετό αποθηκευτικό χώρο για να καλύψει τις εξαγωγές για ορισμένο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει CNBC.

Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Ωστόσο, οι αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να επηρεάζονται επειδή δεν είναι σαφές πόσο θα χρειαστεί η Σαουδική Αραβία για την αποκατάσταση των ζημιών και την επανάληψη των εξαγωγών.

Δεν είναι οι τιμές της βενζίνης σχετικά χαμηλές αυτή τη στιγμή ούτως ή άλλως; 

Ναί είναι. Η μέση τιμή για ένα κανονικό γαλόνι βενζίνης είναι σήμερα $ 2,56, σύμφωνα με την American Automotive Association. Αυτό είναι πολύ μικρό των επιπέδων που συνήθως συνδέονται με μειωμένες δαπάνες από τους καταναλωτές. Το 2008, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου ώθησε το μέσο γαλόνι βενζίνης σε ρεκόρ 4,11 δολάρια, σύμφωνα με την ΑΑΑ.

Oil production graphic

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Παγκόσμια ανησυχία: Το Ιράν κατέλαβε δεξαμενόπλοιο για παράνομη μεταφορά καυσίμου

Ισπανία: Σκότωσε σύζυγο, πεθερά και κουνιάδα μπροστά στα μάτια των παιδιών του

Ερντογάν: Αν επεκταθεί η ζώνη ασφαλείας 3 εκατ. πρόσφυγες επιστρέφουν στη Συρία

Πληρωμές… αβέρτα! Μπαίνουν συντάξεις Οκτωβρίου, ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X