Ελλάδα

Στα όρια του το σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω της καταστροφής του ορυχείου του Αμυνταίου (videos & pics)

Στα όρια του το σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω της καταστροφής του ορυχείου του Αμυνταίου (videos & pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε δοκιμασία μπαίνει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας καθώς οι δύο λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 MW θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τον Οκτώβριο.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, ο οποίος περιέγραψε τις επιπτώσεις στην εταιρία από τις πρωτοφανείς κατολισθήσεις του ορυχείου της περιοχής. Οι δύο μονάδες εφοδιάζονται από εκεί με λιγνίτη αλλά τα κοιτάσματα 30 εκατομμυρίων τόνων είναι θαμένα από μάζες αδρανών υλικών. Υπάρχουν αλώβητες από την καταστροφή ποσότητες 4,5 εκατομμυρίων τόνων. Ο λιγνίτης αυτός θα μπορεί να τροφοδοτήσει τις μονάδες από τη χειμερινή σεζόν.

Να σημειωθεί ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου είναι σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας λόγω περιβαλλοντικών δεσμεύσεων κι έτσι οι εναπομείνασες ώρες λειτουργίας του είναι 17.000. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη οι ποσότητες των 4,5 εκατομμυρίων τόνων θα είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες παραγωγής ρεύματος. Πάντως, οι μονάδες δεν θα μπορούν να μπουν στο σύστημα το καλοκαίρι, έστω και με μειωμένη ισχύ, ενισχύοντας την ευστάθεια σε περίπτωση αύξησης της ζήτησης ρεύματος.

Η ΔΕΗ έχει υποστεί “σημαντική και μεγάλη ζημιά” από τις κατολισθήσεις στο ορυχείο του Αμυνταίου, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της εταθρίας. Η δημόσια επιχείρηση, που ήδη δοκιμάζεται από τα χρέη και την έλλειψη ρευστότητας μετρά απώλειες που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ κάποιοι εκτιμούν πως θα αυτές θα ανέλθουν και πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ. Πάντως ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτηρίζει υπερβολικά τα νούμερα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Οι πρώτοι υπολογισμοί θέλουν σε τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ να είναι η ζημιά από το θαμμένο κάτω από τα εκατομμύρια κυβικά μέτρα μαζών το κοίτασμα του λιγνίτη. Στα περίπου 80 εκατ. ευρώ είναι το κόστος από τους τέσσερις γιγαντιαίους εκσκαφείς που καταπλακώθηκαν. Δεν έχει ακόμη μετρηθεί το κόστος των απαλλοτριώσεων και των μετεγκαταστάσεων του οικισμού “Ανάργυροι”, το οποίο θα μοιραστεί η ΔΕΗ μαζί με το Δημόσιο.

Πηγές της εταιρίας κατεβάζουν αυτό το κόστος γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι η εταιρία υπέστη “σημαντικό κλυδωνισμό”, εκτιμώντας, όμως, ότι θα τον απορροφήσει.

Εξάλλου, ο κ. Παναγιωτάκης απέδωσε την έκταση των κατολισθήσεων στην ενεργοποίηση δεύτερου ρήγματος στην περιοχή, το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε δώσει σημάδια ζωής…

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X