Οικονομία

SOS από Ευάγγελο Μυτιληναίο: Ερχονται ενεργειακές κρίσεις-Τι πρέπει να κάνουμε

SOS από Ευάγγελο Μυτιληναίο: Ερχονται ενεργειακές κρίσεις-Τι πρέπει να κάνουμε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό σήμα κινδύνου από τις ενεργειακές κρίσεις έστειλε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου είναι πολύ σαφής και κατηγορηματικός όταν μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών με θέμα «Η Ελλάδα Μετά V» λέει πως «αυτό που θέλω να συγκρατήσετε, είναι ότι αυτή είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται. Γιατί οι ηγεσίες υπό το βάρος του εκλογικού σώματος στην Ευρώπη αποφάσισαν ότι πρέπει να πάμε στην απανθρακοποίηση. Όχι σήμερα αλλά χθες.»

Ο ίδιος εξηγεί ότι «υπάρχουν 20άχρονοι που δεν ξέρουν τι σημαίνει πληθωρισμός. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει στις αγορές. Το μομέντουμ που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται μετά τη σταδιακή έξοδο από την πανδημία απειλείται πάρα πολύ από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση και στα ενεργειακά κοστολόγια».

Τοποθετούμενος στο θέμα του πληθωρισμού, εξήγησε τι συνέβη: «Πρώτον, οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, τύπωσαν πολλά λεφτά που δεν είχαν σχέση με την παραγωγικότητα της οικονομίας, που ήταν στο μηδέν ή στο μείον λόγω Covid. Και οι κυβερνήσεις έδειξαν μεγάλη δημοσιονομική ανοχή, ακόμα και αυτές που είχαν μηδενικά περιθώρια.

Όταν ο κόσμος αισθάνθηκε ότι η Covid-19 υποχωρεί, ένοιωσε και την ανάγκη να ξοδέψει πολύ γρήγορα. Αυτό δημιούργησε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση. Τέλος, η προσφορά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Πολλά εργοστάσια δεν ξανάνοιξαν, πολλές προγραμματισμένες επενδύσεις δεν έγιναν, ενώ δεν κατασκευάστηκαν και πλοία υπό παραγγελία», συνέχισε ο γνωστός επιχειρηματίας.

«Η προσφορά δεν θα μπορέσει να ενισχυθεί πολύ σύντομα», εκτίμησε ο Ευ. Μυτιληναίος. «Όταν υπάρχει ανισορροπία ακολουθεί ο πληθωρισμός. Εδώ που φτάσαμε, αυτό που τον σπρώχνει πάρα πολύ είναι το ενεργειακό πρόβλημα.

Για την ενεργειακή κρίση ο Ευάγγελος Μυτιληναίος άσκησε εμμέσως σφοδρή κριτική στις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης λέγοντας ότι οι κοινωνίες υπό το βάρος του εκλογικού σώματος της κάθε χώρας -στην Ευρώπη πάρα πολύ αλλά όχι μόνο εκεί- αποφάσισαν ότι πρέπει «χθες» να πάμε στην απανθρακοποίηση. Χωρίς σχέδιο, χωρίς επενδύσεις, χωρίς την εξασφάλιση του βασικού αγαθού της ενέργειας για τον πληθυσμό. Εχουμε αποφασίσει ότι καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Ξέρετε πού είμαστε τώρα; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν ως καύσιμο μετάβασης το αέριο, δεν έχουν γίνει οι επενδύσεις τρισεκατομμυρίων για αυτή τη μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει, είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ξεχνάμε ότι όταν φυσά, λειτουργούν ή όταν έχει ήλιο, λειτουργούν. Μετά σταματούν. Δεν υπάρχει η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση.

Θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας. Τώρα στην κρίση σκέφτηκαν οι αρχές στην ΕΕ ότι χρειάζονται μεγάλοι χώροι αποθήκευσης αερίου. Τώρα το αποφασίσαμε; Τι έχει συμβεί; Φύγαμε μπροστά, αφήσαμε στο πλάι τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο (μπαίνεις σε μαύρη λίστα αν ασχολείσαι) και όταν έρθει η ώρα, λέμε δεν έχει φυσικό αέριο, γιατί έχει κρύο; Πρώτη φορά έχει κρύο;

Υποστήριξε ότι μεταξύ των δύο, το πετρέλαιο είναι πιο εύκολη περίπτωση γιατί υπάρχει σε αφθονία. Στο φυσικό αέριο υπερβάλλουσες ποσότητες έχει μόνο η Ρωσία.

«Αυτή είναι η πρώτη κρίση μεταξύ πολλών που θα περάσουμε μέχρι να φτάσουμε στην πράσινη μετάβαση», ξεκαθάρισε. Εκτίμησε δε ότι ότι το χειμώνα στο φυσικό αέριο μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι ή θα πάμε πολύ γρήγορα όπως θέλουμε οι «φανατικοί πράσινοι» ή παράλληλα με τη μετάβαση θα φτιάχνουμε τις υποδομές.

Αναφερόμενος στην οικονομία στην Ελλάδα επισήμανε πως «ναι, υπάρχει ανάκαμψη, ναι, στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη γιατί ήταν μεγαλύτερη η πτώση, αλλά απειλείται από τους παραπάνω λόγους».

Αναφορικά με την ικανότητα της χώρας να αντλήσει τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο επιχειρηματίας επεσήμανε ότι αυτός που έχει το know how για να διαχειριστεί τα κεφάλαια είναι οι τράπεζες. Αν ρωτάτε το εάν η ελληνική διοίκηση μπορεί να αντιμετωπίσει μια είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων της τάξης των 100 δισ. σε 4-5 χρόνια, η απάντηση είναι «όχι, όχι όπως είναι». Δίνεται μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, τομέας όπου έχει πάει καλά, και να τις επιταχύνει.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζονται και μπορούν να απορροφήσουν κονδύλια. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, ξεκαθάρισε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X