Χωρίς Κατηγορία

Υπόθεση Novartis: Απαλλάσσεται ο αντεισαγγελέας Γιάννης Αγγελής από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος

Υπόθεση Novartis: Απαλλάσσεται ο αντεισαγγελέας Γιάννης Αγγελής από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Απαλλάσσεται με βούλευμα ο Γιάννης Αγγελής, για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος που αποδόθηκε στον εισαγγελικό λειτουργό μετά από καταγγελία πως δεν είχε παραλάβει στοιχεία των αμερικανικών Αρχών σχετικά με πρόσωπο ερευνώμενο στην υπόθεση Novartis, το 2018.

«Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα, έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν» αποφαίνονται οι εφέτες του Συμβουλίου με το βούλευμά τους.

Έτσι, απαλλάσσουν τον κ. Αγγελή, αποδεχόμενοι πλήρως απαλλακτική εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Οικονόμου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο εισαγγελέας έκρινε ότι ο Γιάννης Αγγελής κινήθηκε υπηρεσιακά και θεσμικά, στην επίμαχη συνάντηση στη Βιέννη, χωρίς δόλο ή σκοπό.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Αγγελής είχε διωχθεί για παράβαση καθήκοντος, έπειτα από μήνυση της τότε εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η οποία ανέφερε ότι ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για λογαριασμό συγγενούς πολιτικού που ελέγχονταν από την Εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, σε συνάντηση που είχαν Έλληνες εισαγγελείς Διαφθοράς με Αμερικανούς στη Βιέννη.

Ο Γιάννης Αγγελής, που τότε ήταν επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς, είχε μεταβεί στη Βιέννη ως επικεφαλής του κλιμακίου και καταγγέλθηκε ότι δεν παρέλαβε στοιχεία που ανεπίσημα έθεσαν υπόψη του ελληνικού κλιμακίου οι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με την πρόταση του Γιάννη Οικονόμου, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Εφετών, στη συνάντηση της Βιέννης ο κ. Αγγελής «ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα, έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν».

Κατά τον εισηγητή Εισαγγελέα, «στικάκι ποτέ δεν υπήρχε», ενώ όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου, δεν συντρέχει στο πρόσωπο του κ. Αγγελή «δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί το άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας του και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό».

Επίσης, ο κ. Οικονόμου επισημαίνει προς τους εφέτες που έκριναν την υπόθεση ότι ο κ. Αγγελής δεν αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές Αρχές, αλλά απλώς ζήτησε να τεθεί η όλη διαδικασία στο πλαίσιο της Εurojust και επιπλέον πως κατά την επιστροφή από το εν λόγω ταξίδι ο αντεισαγγελέας είχε ενημερώσει σχετικά την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X