Περιβάλλον

Φωτιές: Το μεγάλο κόλπο που καταργεί την αναδάσωση – Όχι έργα στα καμένα

Φωτιές: Το μεγάλο κόλπο που καταργεί την αναδάσωση – Όχι έργα στα καμένα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

H υποκρισία της κυβέρνησης για δήθεν απόλυτη προστασία των καμένων εκτάσεων προκειμένου να επιτευχθεί η φυσική ή τεχνητή αναδάσωση, αναδεικνύεται από το γεγονός ότι εντός και των καμένων δασών, κατά παράβαση του συντάγματος,  επιτρέπονται κάθε είδους χρήσεις, από τουριστικές εγκαταστάσεις και επιχειρηματικά πάρκα μέχρι δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών, εκπαιδευτήρια, θεραπευτήρια κ.λπ., συμπεριλαμβανομένων και των ανεμογεννητριών.

Το μεγάλο κόλπο, όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, είναι το γεγονός ότι στις αναδασωτέες εκτάσεις επιτρέπεται να εγκαθίστανται «κάθε έργο το οποίο αποβλέπει την εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία».

Με αφορμή ακόμα μια τεράστια καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκστρατεία συλλογής υπογραφών με αίτημα να ψηφιστεί άμεσα από τη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά, χωρίς νομικά παράθυρα και εξαιρέσεις, την απόλυτη απαγόρευση στα αναδασωτέα κάθε άλλης χρήσης ή δραστηριότητας εκτός από την αναδάσωση.

Στο ψήφισμα που φιλοξενείται στο avaaz, επισημαίνεται ότι «η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία γιατί η απλή και μόνο κήρυξη της αναδάσωσης δεν διασφαλίζει πλέον τίποτα στην ουσία. Θα πρέπει ακόμα να προβλέπει όχι απλώς την προσωρινή αναστολή αλλά την ανάκληση όλων των αδειών που έχουν δοθεί για οποιαδήποτε χρήση μέσα στα αναδασωτέα μέχρι την πραγματική ολοκλήρωση της αναδάσωσης».

Στο κείμενο συλλογής υπογραφών επισημαίνεται ότι «το αίτημα για τη νομοθετική αυτή ρύθμιση δεν είναι πρόταση ούτε παράκληση. Είναι απαίτηση και πρόκληση από όλους και προς όλους. Ο φόρος τιμής στους πεσόντες, τα δάκρυα για τα θύματα, οι ευχαριστίες σε πυροσβέστες και εθελοντές και τα συλλυπητήρια σε όσους έχασαν τα πάντα δεν αρκούν».

Η νομοθετική ρύθμιση που προτείνει το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος

Το Επιμελητήριο έχει επεξεργαστεί νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι σε δημόσια και ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο σκοπό ενώ ανακαλούνται υποχρεωτικά οι άδειες κατασκευής έργων καθώς και οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας δραστηριοτήτων μέσα στα καμένα.

Συγκεκριμένα:
«Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο σκοπό. *
Η απαγόρευση διάθεσης και χρήσης περιλαμβάνει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάθε μορφής (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κ.λπ.), καθώς και οποιοδήποτε άλλο έργο το οποίο αποβλέπει την εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία.
Με τη δημοσίευση του παρόντος, οι κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές ανακαλούν υποχρεωτικά τις άδειες κατασκευής έργων καθώς και τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας δραστηριοτήτων σε περιοχές που έχουν ήδη κηρυχθεί αναδασωτέες ή παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά της πρώτης παραγράφου και οφείλουν να κηρυχθούν αναδασωτέες για το λόγο αυτό. Οποιαδήποτε διάταξη αντίθετη προς τις ρυθμίσεις του παρόντος καταργείται».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X