PET

Πως θα μάθουμε στο σκύλο να ανταποκρίνεται στο “έλα”

Πως θα μάθουμε στο σκύλο να ανταποκρίνεται στο “έλα”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πόσο σημαντικό είναι τόσο για εμάς ως κηδεμόνες, όσο και για τον σκύλο μας να ανταποκρίνεται άμεσα στο σύνθημα “έλα” και πώς το επιτυγχάνουμε μέσα από την σχέση μας μαζί του.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να βρισκόμαστε με τον σκύλο μας σε ανοιχτό χώρο ώστε να του δίνουμε την ευκαιρία να τρέξει, να παίξει μαζί μας και να εκτονωθεί σωματικά και πνευματικά.  Άλλωστε η εκτόνωσή του θεωρείται μία από τις βασικές του ανάγκες, την οποία ως υπεύθυνοι κηδεμόνες οφείλουμε να καλύπτουμε.

Το ιδανικότερο είναι όλα αυτά να διαδραματίζονται σε έναν ασφαλή για τον σκύλο μας περιφραγμένο χώρο.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατόν. Παραδείγματος χάρη βρισκόμαστε με τον σκύλο μας κατά τη διάρκεια μιας απόδρασής μας στο βουνό με πολλές μυρωδιές και διάφορα ερεθίσματα τόσο έντονα, που τον κάνουν να μην ενδιαφέρεται για το αν είμαστε εκεί κοντά ή όχι. Ως εκ τούτου, δεν ανταποκρίνεται σε κανένα από τα καλέσματά μας.

Το σίγουρο είναι πως είτε σε ανοιχτό είτε σε ελεγχόμενο χώρο, θέλουμε ο σκύλος μας να μας “ακούει” και να ανταποκρίνεται άμεσα στο κάλεσμα να έρθει κοντά μας.

 Τι προλαμβάνουμε με αυτό;

– Προλαμβάνουμε τυχόν απομάκρυνσή του λόγω έντονου ερεθίσματος (άλλο ζώο, φαγητό, δυνατός ήχος, έντονη μυρωδιά).

– Πιθανότητα τραυματισμού του.

– Μειώνουμε τις πιθανότητες να τον “χάσουμε” από τα μάτια μας.

 Οι αισθήσεις του σκύλου μας και ιδιαιτέρως η όσφρηση είναι πολύ δυνατές και στην ουσία μέσω αυτών κινείται, παίζει, μαθαίνει και αντιλαμβάνεται το περιβάλλον γύρω του. Πώς λοιπόν να ανταγωνιστούμε τη “φύση του”;

Σκοπός μας δεν είναι να “αλλάξουμε το σκύλο μας”, αλλά να του δώσουμε να καταλάβει πως κάθε κάλεσμα μας επιβραβεύεται με ποικίλους τρόπους.

Πώς το επιτυγχάνουμε;

Μέσω ασκήσεων ο σκύλος μας θα είναι σε θέση να έχει εμπιστοσύνη σε εμάς και να μας παρακολουθεί ακόμη και σε ανοιχτό χώρο. Με άλλα λόγια να έχει εκείνος τα μάτια του πάνω μας.

Δέκα “ανθρώπινες” τροφές που μπορεί να φάει ο σκύλος σας

Μία απλή άσκηση, που μπορούμε να την κάνουμε αρχικά μέσα στο σπίτι, είναι να καλούμε τον σκύλο μας με το όνομά του και τη λέξη έλα, να επιβραβεύουμε λεκτικά την πορεία του προς εμάς και τέλος όταν έρθει κοντά μας να τον επιβραβεύσουμε με μία λιχουδιά.

Μέσω της επανάληψης, ο σκύλος μας θα σπεύδει να έρθει κοντά μας κάθε φορά που τον καλούμε.  Διότι θα ξέρει πλέον πως μια λιχουδιά τον περιμένει!

Εκτός από τροφή, μπορούμε κάλλιστα να επιβραβεύουμε τον σκύλο μας με ένα αγαπημένο του παιχνίδι.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως ο σκύλος μας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι του ζητάμε να κάνει όταν του λέμε «έλα» πρoτού τον εκπαιδεύσουμε σε αυτό. Με υπομονή, σεβασμό στη φύση του και πάντα θετικές συνδέσεις και επιβράβευση. Μπορούμε έτσι να του διδάξουμε να έρχεται κάθε φορά που τον καλούμε.

Εριέττα Καραμπέτσου, VSA, MISAP
Επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων
Σύμβουλος ψυχολογίας, συμπεριφοράς & ευζωίας

(+30) 6977806432
erietta@dogfully.gr

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X