Θέμα

Αλέξης Τσίπρας: Είναι καθεστώς αυτό που ζούμε! Πολιτική αλλαγή μόνο με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας: Είναι καθεστώς αυτό που ζούμε! Πολιτική αλλαγή μόνο με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για να υπάρξει πολιτική αλλαγή, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος και με διαφορά και από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αυτή της απλής αναλογικής. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης (12.05.2022) στο Kontra ήταν ξεκάθαρος για το τι χρειάζεται για να έρθει η πολυπόθητη πολιτική αλλαγή.

«Για να υπάρξει πολιτική αλλαγή, για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος και με διαφορά στις εκλογές που έρχονται. Όποιος προσδοκά την πολιτική αλλαγή θα πρέπει αν γνωρίζει ότι περνά από την πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές, της απλής αναλογικής. Αυτές θα είναι οι κρίσιμες. Δουλεύουμε για να μη χρειαστεί να υπάρξουν δεύτερες εκλογές» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, δεν είναι εφικτό να υπάρξει πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση αν πρώτο κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία. Στο ερώτημα αν βγαίνουν τα νούμερα από την πρώτη κάλπη για μία προοδευτική κυβέρνηση, απάντησε «ναι» και σημείωσε ότι «το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής στην κάλπη θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορείτε να φανταστείτε».

Επανέλαβε επίσης το κάλεσμά του στον Νίκο Ανδρουλάκη να ανοίξει τα χαρτιά του και να πει τι θέλει και όχι να επαναλαμβάνει ότι δεν θέλει για πρωθυπουργό ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τον ίδιο. «Οι πρωθυπουργοί πρέπει να είναι αιρετοί και όχι δοτοί. Τους πρωθυπουργούς πρέπει να τους εκλέγει ο ελληνικός λαός. Αν θέλει ο κ. Ανδρουλάκης να γίνει πρωθυπουργός, ας γίνει πρώτο κόμμα», διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «καθεστώς αισχροκέρδειας» αυτό που ζούμε, κάνοντας λόγο για καθεστώς «λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και απελπισίας για τα λαϊκά στρώματα τους συνταξιούχους, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις». Ένα καθεστώς που θέλει να διαχειριστεί τον πλούτο και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης κατά το δοκούν. «Και θα έχουν ευθύνη όλες οι πολιτικές δυνάμεις αν το αφήσουν», τόνισε.

«Η σκανδαλώδεις αισχροκέρδεια έχει την υπογραφή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε, προσθέτοντας πως η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει με το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν είναι γαλαντόμα, αλλά γιατί άφησε την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη και σε ό,τι αφορά στις δαπάνες, το πού πήγαν τα λεφτά. «Ο κ. Μητσοτάκης δουλεύει για τις ελίτ και όχι για τους πολίτες», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «έχει λεφτόδεντρα για τους λίγους», ενώ «θυμάται το δημοσιονομικό κόστος μόνο για τους πολλούς». Εκτίμησε ότι δημοσιονομικά περιθώρια για στήριξη των πολιτών, υπάρχουν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η αποζημίωση έως 600 ευρώ που ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός για όσους πλήρωσαν υπέρογκους λογαριασμούς «θα γίνει το μεγαλύτερο μπούμερανγκ στον κ. Μητσοτάκη. Θα κλάψει κόσμος». Σημείωσε δε ότι «είναι προτιμότερο να πεις δεν μπορώ, δεν έχω να δώσω».

Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη ΔΕΗ, σχολιάζοντας τα «γαλάζια» golden boys, τις προσλήψεις διευθυντών και βοηθών και απαντώντας στην επισήμανση πως «λένε ότι πήραν τους κορυφαίους», είπε: «Πήραν τους κορυφαίους για να λεηλατήσουν με κορυφαίο τρόπο τα πορτοφόλια των πολιτών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε θέμα εισαγγελικής έρευνας τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και διεμήνυσε ότι στην κοινωνία υπάρχει αίσθημα αδικίας γιατί ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ παίρνει δυο φορές το μισθό του πρωθυπουργού. Και αυτά, είπε, τα βλέπει ο κόσμος που κινδυνεύει να του κοπεί το ρεύμα γιατί δεν έχει να πληρώσει!

Σχετικά με το πόρισμα της ΡΑΕ, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για προσπάθεια του Μαξίμου να μαγειρέψει τα υπερκέρδη για να μη τα φορολογήσει. «Εάν δεν υπήρχαμε εμείς, δεν θα υπήρχε συζήτηση για υπερκέρδη», τόνισε.

Κάνοντας και μια αυτοκριτική, κατά τη διάρκεια επισήμανσης, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι «πολλά δεν κάναμε τέσσερα χρόνια. Είχαμε το μυαλό να βγάλουμε το κεφάλι από το νερό και το κάναμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή, για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. «Τα 1.000 εκλογικά τμήματα την Κυριακή θα είναι 1.000 ταχυδρομεία που θα στείλουν επιστολές, που θα στείλουν τον λογαριασμό πίσω στο Μέγαρο Μαξίμου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι διαμορφώνεται κλίμα και ρεύμα πολιτικής αλλαγής που θα επιβεβαιωθεί.

Κίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε από το θέμα της ημέρας, την ελληνοαμερικανική συμφωνία, με τον Αλέξη Τσίπρα να επαναλαμβάνει την άποψη για παράδοση της κυβέρνησης άνευ όρων στους συμμάχους. Απέρριψε, δε, τον ισχυρισμό ότι από τη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή βγήκε ότι πάνω κάτω κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται στην ίδια γραμμή.

Καταλόγισε και πάλι στην κυβέρνηση ότι «έχει το δόγμα του δεδομένου συμμάχου» και ότι «τα δίνει όλα χωρίς αντάλλαγμα», κάτι που όπως είπε τη δεδομένη στιγμή της «πολεμικής σχέσης» μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας «κοστίζει». «Αυτό που είπα ότι η Ελλάδα ανανεώνει τις βάσεις επ’ αόριστον και μάλιστα στην Αλεξανδρούπολη που θα παίξει στρατηγικό ρόλο, στέλνει όπλα στην Ουκρανία και την ίδια στιγμή ως επιβράβευση οι ΗΠΑ στέλνουν F16 καινούργια για να πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά, αυτή η εικόνα δεν είναι σχήμα λόγου είναι πραγματικότητα»,, τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «πολιτική που ελλοχεύει κινδύνους για τα εθνικά μας συμφέροντα» και που «απέχει πάρα πολύ από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως υποστήριξε, η προηγούμενη κυβέρνηση διεκδίκησε αναβάθμιση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ «με ανταλλάγματα» και κυρίως με «εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας».

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X