Θέμα

Δημοσκόπηση Marc: Ανεβαίνουν ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ-Υποχωρεί η ΝΔ

Δημοσκόπηση Marc: Ανεβαίνουν ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ-Υποχωρεί η ΝΔ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε μία εβδομάδα η Νέα Δημοκρατία υποχώρησε κατά 0,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε 0,2% και το ΚΙΝΑΛ έκανε ένα μικρό άλμα κατά ο,8%. Τα ευρήματα και αυτής της δημοσκόπησης φανερώνουν πως η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι αυτοδύναμη.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως η Νέα Δημοκρατία ύστερα από μία μικρή ανάσα που πήρε τον Οκτώβριο και η οποία αποδόθηκε στη συμφωνία με τη Γαλλία, επανήλθε σε καθοδική πορεία. Η πτώση από τον Οκτώβριο, δηλαδή σε ένα μήνα είναι 1,2% και από αυτά το 0,4% την τελευταία εβδομάδα.

Η πτώση του κυβερνώντος κόμματος από τότε που άρχισε η καθοδική πορεία (μετά τον Απρίλιο του 2020 που σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc είχε 43,6% (το υψηλότερο ποσοστό μετά τις εκλογές) είναι ακριβώς 10 εκατοστιαίες μονάδες. Αν η σύγκριση γίνει με τον Οκτώβριο του 2020 οι απώλειες για τη Ν.Δ. είναι 5,6 εκατοστιαίες μονάδες. Εξέλιξη, που φανερώνει πως η η Νέα Δημοκρατία υφίσταται μία διαρκή φθορά με μικρά ανοδικά διαλείμματα που γρήγορα ξεφουσκώνουν (ο eretikos.gr με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη και τα ευρήματα άλλων δημοσκοπήσεων, που δεν είναι τόσο γαλαντόμες με το κυβερνών κόμμα, εκτιμά ότι η φθορά της Ν.Δ. είναι μεγαλύτερη).

Για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020 παρατηρείται μία άνοδος 1,4% και με τον Οκτώβριο του 2020 (το χαμηλότερο ποσοστό που δίνει η Marc μετά τις εκλογές) η άνοδος είναι 2,2%.

Για το ΚΙΝΑΛ παρατηρείται μία σημαντική άνοδος η οποία θα πρέπει να λογικά να προέρχεται από το χώρο των αναποφάσιστων, αφού η μεν ΝΔ έχει μικρές απώλειες, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει, το ΚΚΕ χάνει μόλις 0,2% και η Ελληνική Λύση με το ΜέΡΑ25 αυξάνουν τα ποσοστά τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της Marc, τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά (σε παρένθεση τα ποσοστά των κομμάτων από τη δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου.

-ΝΔ 33,6% (από 34%)

-ΣΥΡΙΖΑ 21,7% (από 21,5%)

-ΚΙΝΑΛ 9% (από 8,2%)

-ΚΚΕ 5,6% (από 5,8%)

-Ελληνική Λύση 4,5% (από 4,3%)

-ΜΕΡΑ 25 3,1% (από 2,9%)

Δημοσκόπηση Marc: Έπεσε στις 11,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Στο 9% το ΚΙΝΑΛ

Εξάλλου, η πλειονότητα λέει «όχι» σε πρόωρες εκλογές.

Δημοσκόπηση Marc: Έπεσε στις 11,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Στο 9% το ΚΙΝΑΛ

Ενδιαφέρον στοιχείο για τη συσπείρωση και τις εισροές ψηφοφόρων σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση Marc: Έπεσε στις 11,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Στο 9% το ΚΙΝΑΛ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X