Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πρώτη η ΝΔ παρά τα «βαρίδια» – Αυξάνουν ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πρώτη η ΝΔ παρά τα «βαρίδια» – Αυξάνουν ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η διαχείριση της πανδημίας αλλά και η ακρίβεια είναι τα δυο μεγάλα αγκάθια της κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA δείχνει ότι η ΝΔ αυξάνει το ποσοστό της σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Από… κοντά ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεβαίνει (λίγο) και το ΚΙΝΑΛ. Κανένα από τα τρία κόμματα δεν έχασε σε ποσοστά.

Η αλλαγή της ηγεσίας φαίνεται ότι συνεχίζει να ευνοεί το ΚΙΝΑΛ, που κέρδισε 0,4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και πλέον βρίσκεται στο 15%, από 14,6% τον περασμένο μήνα.

Το ΚΙΝΑΛ, πάντως, είναι το λιγότερο κερδισμένο σε σχέση με τα τρία πρώτα κόμματα. Γιατί η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους κατά 1,6% και 1,5%. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ίσως να είναι ένας παράγοντας γι’ αυτή την εξέλιξη.

Στην πρόθεση ψήφου, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστό 29,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 19,6%, με τη διαφορά τους κάτω από 10 μονάδες, στο 9,5%.

Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 15%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 4,4%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,1%, το ΜέΡΑ25 με 3,3%, η Δημιουργία Ξανά με 1,2% και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,5%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.

Στην πρόθεση ψήφου, το 27,8% όσων δηλώνουν υπέρ του ΚΙΝΑΛ προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς ενώ το 29,5% από το χώρο του κέντρου. Μια δεξαμενή ψηφοφόρων δηλαδή που ενδιαφέρει τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκτίμηση ψήφου, Νέα Δημοκρατία παίρνει 36%, δηλαδή 3,9 μονάδες κάτω από το ποσοστό των εκλογών του 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 24,2%, από 31,5% στις εκλογές, επομένως η διαφορά των δύο κομμάτων στην εκτίμηση ψήφου είναι στις 11,8 μονάδες.

Η έκπληξη γίνεται από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο ανεβαίνει στο 18,5% από 8,1% στις εκλογές. Μάλιστα, ένα 49% λέει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ, όταν για τη ΝΔ είναι 46% και για τον ΣΥΡΙΖΑ 35%. Στο 5,4% είναι το ΚΚΕ, στο 5% με αύξηση 1,3 μονάδες η Ελληνική Λύση, στο 4,1% το ΜέΡΑ25, στο 1,5% η Δημιουργία Ξανά και στο 1,9% οι Έλληνες για την Ελλάδα του Ηλία Κασιδιάρη.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%.

Απαισιοδοξία, κορονοϊός και ακρίβεια

Το πως βλέπουν οι πολίτες την κατάσταση της χώρας και το ποια προβλήματα τους απασχολούν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το 53% (μεγαλύτερο ποσοστό τους τελευταίους μήνες) εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 39% προς τη σωστή.

Το 41% λέει ότι η προσωπική του κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν είναι ίδια, αλλά το 39% ότι είναι χειρότερη και το 20% σε καλύτερη.

Σε ό,τι αφορά στην πανδημία, η ιατρική περίθαλψη είναι το βασικό πρόβλημα των Ελλήνων, σε ποσοστό 34%. Σε ποσοστό 32% (από 30%) είναι η οικονομία και ακρίβεια, ακολουθεί η ανεργία με 9%, οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 5%, το προσφυγικό δε ως πρόβλημα βρίσκεται στο τέλος με 3%.

Σχεδόν έξι στους 10 πολίτες (62%) απαντούν στη δημοσκόπηση ότι τα χειρότερα με την πανδημία τα έχουμε αφήσει πίσω ενώ το 30% ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

«Κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση

Το έργο της κυβέρνησης γενικά κρίνεται αρνητικά από το 54% των ερωτηθέντων και θετικά από το 40%. Θετική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει το 16% και αρνητική το 76%.

«Βαρίδι» για την κυβέρνηση είναι η διαχείριση του κορονοϊού καθώς το 56% έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις ενώ το 33% έχει μάλλον θετικές.

Στο μέτωπο της οικονομίας είναι επίσης δύσκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση, με 6 στους 10 πολίτες (61%) κρίνουν αρνητικά το έργο της κυβέρνησης και μόλις 27% έχει μάλλον θετικές εντυπώσεις.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο -32 και είναι ο χαμηλότερος από τον περασμένο Οκτώβριο!

Οι πολίτες σε ποσοστό 52% αξιολογούν αρνητικά τον πρωθυπουργό και θετικά σε ποσοστό 44%.

Θετικά κρίνεται ο Αλέξης Τσίπρας σε ποσοστό 21% και αρνητικά από 7 στους 10 ερωτηθέντες (72%).

Κούρασε η πανδημία

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το στοιχείο της έρευνας για τη νόσηση από κορονοϊό. 1,9 εκατ. άτομα δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει και αυτό είναι ποσοστό 21%. Το 78% λέει ότι δεν έχει περάσει κορονοϊό.

Το 82% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει κάνει εμβόλιο ενώ το 17% δεν έχει κάνει.

Από όσους δεν έχουν νοσήσει, το 81% έχει κάνει εμβόλιο ενώ όσοι έχουν νοσήσει λένε σε ποσοστό 19% ότι έχουν εμβολιαστεί.

Το 65% δηλώνει ότι είναι ασφαλή τα εμβόλια ενώ 2 στους 10 λένε ότι δεν είναι ασφαλή, το 8% επίσης ότι κάποια είναι και κάποια όχι.

Ως προς την άποψη για τα εμβόλια, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι ή αν είναι υπέρ ή κατά των εμβολίων, το 78% είναι υπέρ. Ένα 17% είναι αντιεμβολιαστές και ένα 5% δεν ξέρουν, δεν απαντούν.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην προσωπική ζωή είναι ένα κεφάλαιο της έρευνας που δείχνει πώς αισθάνονται οι πολίτες. Ένα 81% λέει ότι έχει επηρεαστεί πολύ (37%) ή αρκετά (44%) ενώ ένα 15% ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν είναι σημαντικές και ένα 4% ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου.

Ως προς την ψυχολογική διάσταση της πανδημίας, το 76% δηλώνει ότι έχει κουραστεί αλλά αντέχει και το 22% ότι έχει κουραστεί πολύ και δεν αντέχει άλλο.

Από αυτούς που έχουν κουραστεί αλλά αντέχουν το 83% είναι υπέρ των εμβολίων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X