Αναλύσεις

Δημοσκόπηση MRB: Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN

Δημοσκόπηση MRB: Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δημοσκόπηση MRB: Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Η έρευνα της MRB πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, από την 1η έως τις 3 Απριλίου 2024, αμέσως μετά δηλαδή, από την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Το 54,5% των ερωτηθέντων κρίνει δικαιολογημένη την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να θεωρεί ότι το θέμα πολιτικά δεν έχει κλείσει.

Οι άξονες πάνω στους οποίους εξέφρασαν τις απόψεις τους οι πολίτες, είναι η τραγωδία των Τεμπών και η αξιολόγηση των ενεργειών της κυβέρνησης και της στάσης της αντιπολίτευσης. Στην «εξίσωση» μπαίνουν οι κινήσεις των συγγενών, η κάλυψη των ΜΜΕ και οι ενέργειες της Δικαιοσύνης για το θέμα. Στο βαθμό εμπιστοσύνης σε θεσμούς/οργανισμούς στην εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα, οι ερωτηθέντες βάζουν στις πρώτες θέσεις την οικογένεια, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα πανεπιστήμια/σχολεία και η Εκκλησία. Στις τελευταίες θέσεις το ΔΝΤ, οι εργοδοτικές οργανώσεις, τα ΜΜΕ (τύπος και τηλεόραση).

Στην πορεία προς τις ευρωεκλοές, το 80,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει, με το βλέμμα όμως στραμμένο στα εσωτερικά προβλήματα πρωτίστως και δευτερευόντως στην Ευρωβουλή. Έτσι, η πρόθεση ψήφου δείχνει μια διαφορά 12,3 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με ένα σύνολο αδιευκρίνιστης ψήφου στο 20% και την αναγωγή να διαμορφώνει τα ποσοστά των κομμάτων ως εξής:

ΝΔ: 31,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 15,9%
ΠΑΣΟΚ: 13,4%
ΚΚΕ: 8,1%
Ελληνική λύση: 9,9%
Νίκη: 3,6%
Πλεύση Ελευθερίας: 4,3%
Σπαρτιάτες: 2,1%
Νέα Αριστερά: 3,8%
Μέρα25: 1,9%
Φωνή λογικής: 1,8%
Δημοκράτες: 1,6%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X