Πολιτική

Δημοσκόπηση Pulse: Δυσαρέσκεια για το επιτελικό μπάχαλο, φόβος για τις ανατιμήσεις – Χάνει 2,5% η ΝΔ

Δημοσκόπηση Pulse: Δυσαρέσκεια για το επιτελικό μπάχαλο, φόβος για τις ανατιμήσεις – Χάνει 2,5% η ΝΔ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσκόπηση της Pulse που παρουσίασε σήμερα (31.01.2022) ο ΣΚΑΙ στο κεντρικό του δελτίο έγινε σε δυο φάσεις: από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου σε 1.504 άτομα και από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου (μετά την κακοκαιρία Ελπίδα δηλαδή) σε 1.308 ενηλίκους. Και δεν είναι μόνο ότι η νέα δημοσκόπηση, παρά τη δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση της «Ελπίδας», δίνει διψήφιο προβάδισμα στη ΝΔ (η οποία όμως έχει χάσει και 2,5% από την έρευνα του Νοεμβρίου), αλλά βρίσκει και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος που εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο!

Ας πάρουμε τα πράγματα… από την κακοκαιρία.

«Πόσο ικανοποιητικά αντιμετώπισε η πολιτεία την τρέχουσα κακοκαιρία;» ήταν το ερώτημα και το 72% απάντησε ότι είναι δυσαρεστημένο. Το 13% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο και το 59% ελάχιστα έως καθόλου. Ένα 16% απαντά «μέτρια», ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 7% (2% πολύ και 5% αρκετά) που έμεινε ικανοποιημένο (!) από το πως αντιμετώπισε το κράτος τη σαρωτική κακοκαιρία.

Στην περιφέρεια Αττικής δε, το ποσοστό των δυσαρεστημένων πολιτών φτάνει στο 72%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 71%!

Στο μέτωπο της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, το ηλεκτρικό ρεύμα και η θέρμανσης είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους πολίτες. Μαζί μ’ αυτά, για κάποιους δεδομένα δεν θεωρούνται ούτε τα τρόφιμα.

Το 46% των ερωτηθέντων δεν κρύβει τον φόβο του για τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και ακολουθεί με 26% η θέρμανση και με 9% τα τρόφιμα, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 11% απάντησε κάτι άλλο και ένα 8% απέφυγε να πει.

Ο προβληματισμός για τα αυξανόμενα έξοδα είναι διάχυτος σε όλα τα οικονομικά στρώματα. Στο σύνολο του δείγματος με «άνετη ή πολύ άνετη» οικονομική κατάσταση, το 46% δηλώνει προβληματισμένο για το ηλεκτρικό ρεύμα, το 35% για τη θέρμανση, το 10% για κάτι άλλο και το 3% για τα τρόφιμα.

Σε αυτούς που έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση, το 49% είναι ανήσυχο για τις τιμές του ρεύματος, το 29% για τη θέρμανση, το 10% για τα τρόφιμα και το 8% για κάποιο άλλο έξοδο.

Οι ερωτηθέντες σε δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, το 48% απάντησε ότι προβληματίζεται για το ηλεκτρικό ρεύμα, το 19% για τη θέρμανση, το 16% για κάτι άλλο και 13% για τα τρόφιμα.

Πρόθεση ψήφου

Και ενώ οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ οι ανατιμήσεις τους τρομάζουν, η δημοσκόπηση της Pulse στην πρόθεση ψήφου δίνει στη Νέα Δημοκρατία προβάδισμα 10% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 14,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3% και οι Έλληνες με 1,5%. Υψηλό ποσοστό της τάξεως του 8,5% συγκεντρώνουν οι αναποφάσιστοι και όσοι απάντησαν «άλλο» με ποσοστό 6,5%.

Σημειώνεται πάντως ότι σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Νοεμβρίου, η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει 2,5 μονάδες, αφού τότε ήταν στο 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24% και το ΚΙΝΑΛ στο 10%.

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κλείνει στο 9%, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 31% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 22%. Έπονται το ΚΙΝΑΛ με 14%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 2,5%, οι Έλληνες με 1,5%, η Δημιουργία με 1%, ενώ το 6% του δείγματος απαντά «άλλο» κόμμα, το 4% λευκό/άκυρο/αποχή και το 8% δηλώνει ΔΑ/Αναποφάσιστοι.

Στην παράταση νίκης συντριπτική είναι η υπεροχή της ΝΔ, καθώς προηγείται κατά 45%. Στην ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο», το 56% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσε «ΝΔ», το 21% «ΣΥΡΙΖΑ», το 12% «άλλο» και το 11% «δε γνωρίζω-δεν απαντώ».

Καταλληλότερος ο… κεντρώος Μητσοτάκης

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 15 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 38% έναντι 23%. Αντίθετα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν «Κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 34% και εκείνων που είπαν «Δε γνωρίζω/Δεν απαντώ» στο 5%.

Εκείνο που προκαλεί μάλλον αίσθηση είναι οι απαντήσεις στην ερώτηση ποιος αρχηγός εκφράσει καλύτερα τον κεντρώο χώρο. Το 26% απαντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο 23% «Κανένας», το 22% θεωρεί τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 20% τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα μέτρα για την πανδημία

Σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, το 62% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της χαλάρωσης και μόλις οι μισοί (31%) αναφέρουν ότι πρέπει να γίνουν πιο ήπια.

Στην ερώτηση αν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, το 39% απάντησε «μάλλον όχι», το 23% «σίγουρα όχι», το 18% είπε «μάλλον ναι», το 13% «σίγουρα ναι» και το 7% «ΔΓ/ΔΑ».

Δείτε όλη τη δημοσκόπηση

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X