Πολιτική

Εκλογές ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Οι «Στρατηγοί» και οι «Λοχαγοί» των υποψηφίων για την ηγεσία

Εκλογές ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Οι «Στρατηγοί» και οι «Λοχαγοί» των υποψηφίων για την ηγεσία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

H εκλογική μάχη στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι στο ζενίθ. Tα στρατόπεδα ρίχνουν στη μάχη τις τελευταίες εφεδρείες τους, για να «συντρίψουν» τον αντίπαλό τους.

Ενώ δύσκολη είναι η δημοσκοπική προσέγγιση της μάχης για την ηγεσία και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί μέχρι τέλους, η προβληματική κατάσταση στην κούρσα της διαδοχής της Φώφης Γεννηματά, και το ερώτημα να απαντηθεί τη βραδιά των εκλογών, στις 12 Δεκεμβρίου.

Σε αυτή τη μάχη οι υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας χωρίζονται με χαρακώματα και οι αντίπαλοι λογίζονται σαν εχθροί…

Ο εκλογικός αγώνας είναι ακόμη στο «βράσιμό του», και οι υποψήφιοι για την ηγεσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ακόμη για τους όρους της τηλεοπτικής αναμέτρησής τους και αυτό δείχνει ότι υπάρχει νευρικότητα.

Όμως η πρώτη καταγραφή στις μετρήσεις δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ θέλει να αλλάξει σελίδα και να ακούσει καινούρια πράγματα.

Aς νικήσει η Δημοκρατία…

Ποιοι στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου

Μεταξύ των προσώπων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του πρώην Πρωθυπουργού είναι η Τόνια Αντωνίου, που «έτρεχε» την προεκλογική εκστρατεία της Φώφης Γεννηματά, και αυτοδιοικητικά στελέχη, όπως ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ο πρώην δήμαρχος Γλυφάδας Κώστας Κόκκορης, και ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Κομβικό ρόλο έχει ο Δημήτρης Ρέππας, έχει αναλάβει τις επαφές με τους δημοσιογράφους. Στην ενημέρωση και την επικοινωνία καθοριστικός είναι ο ρόλος του Γιώργου Ελενόπουλου. Στην προεκλογική προσπάθεια σημαντικός είναι ο ρόλος των Μιχάλη Καρχιμάκη και Φίλιππου Σαχινίδη.

Σημαντική αναμένεται να είναι η επιρροή Παπανδρέου και στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, καθώς στο πλευρό του θα βρεθούν με βάση όλες τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες βουλευτές, όπως ο Γιώργος Καμίνης, ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Ανδρέας Πουλάς,ο Αχμέτ Ιλχάν και ο Μπαράν Μπουλχάν.

Ας μην ξεχνάμε ότι τον Γιώργο Παπανδρέου υποστηρίζουν 83 άτομα στην Κεντρική Επιτροπή.

Ενώ από τον συνδικαλιστικό χώρο, η υποψηφιότητα Παπανδρέου υποστηρίζεται από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο και τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕ Γιώργο Καββαθά.

Ποιοι στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη

Αρχικά να σημειωθεί ότι υπάρχουν μετρήσεις που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και καταγράφουν τη δυναμική του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία θα αυξάνεται, όπως εκτιμούν, όσο ξεδιπλώνει την πλατφόρμα των θέσεών του.

Οι «στρατηγοί» του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ο Στέφανος Ξεκαλάκης (πρώην γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ) και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Ενώ ως «λοχαγοί» λογίζονται ο Γιάννης Σμέρος, ο Γρηγόρης Φελώνης, ο Γιώργος Καραµπιζιώτης, η Νανά Βρυώνη, η Μάρα Κουκουδάκη, ο ∆ιονύσης Λαµπρίδης, ο Ηρακλής ∆ρούλιας και ο Θανάσης Κονιδάς.

Σημειώνεται ότι, ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έχει και τη στήριξη του γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Βλάχου.

Στη μάχη για την διεκδίκηση της ηγεσίας από τον ευρωβουλευτή βρίσκονται επίσης ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Γιάννης Στεφανάκης (Οροπέδιο Λασιθίου), ο Νίκος Μήλης (Οικονομικό Επιμελητήριο) και ο Νίκος Μπουνάκης.

Ενώ τον Νίκο Ανδρουλάκη στηρίζουν οι βουλευτές Γιώργος Φραγγίδης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Και έχει 110 άτομα στην Κεντρική Επιτροπή, ανάμεσά τους ο Χάρης Μπελτεγρής, ο Σωτήρης Ζαρμπαλάς, η Κρυσταλλία Αρμενάκη, ο Βάιος Καλοπήτας, ο Παναγιώτης Μπουλιέρης και ο Ηρακλής Δρούλιας. Από τη ΔΗΜΑΡ, την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη αναμένεται να στηρίξουν ο Γιώργος Γιάνναρος και ο Μανώλης Βελεγράκης.

Ενώ έχει κατά τόπους στελέχη που δουλεύουν:

Συγκεκριµένα, οι Κώστας Βαρδαβάς, Κώστας Φασουλάκης, Λάµπρος Αντωνόπουλος, Σταύρος Τζεδάκης, Σωτήρης Ζαρµπαλάς, Νικήτας Φραγκισκάκης, Αντώνης Σαουλίδης, Κώστας Πετρίδης, Νίκος Ξυλούρης, Λευτέρης Πατάβρας, Γιάννης Τριγώνης, Βαγγέλης Τσουκνίδας, ∆ηµήτρης Τσιµπανάκος, Βάιος Καλοπήτας, Κώστας Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Ψυχογυιός, Κώστας Φωκίδης, Νίκος Μίλης.

Ανδρέας Λοβέρδος

Έχει καταφέρει να πείσει παλαιούς βουλευτές και κάποιους γραµµατείς Νοµαρχιακών Επιτροπών να συστρατευτούν µαζί του.

Τον Ανδρέα Λοβέρδο στηρίζουν οι βουλευτές Χαρά Κεφαλίδου, ∆ηµήτρης Κωνσταντόπουλος και Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η Εύα Καϊλή είναι δεδηλωµένα υπέρ του, καθώς ο βουλευτής ∆ηµήτρης Μπιάγκης, οι Γιώργος Σιακαντάρης, Κώστας Κούρκουλος, Γαβριήλ Λαμπάτος, Γιάννης Μεϊμάρογλου.

Μαζί του υπάρχουν στελέχη που κινούνται στον χώρο του Κινήµατος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, όπως η Βασιλική Σουλαδάκη, ο ∆ηµοσθένης ∆ηµοσθενόπουλος, ο Χρήστος Μυλωνάς, ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, η Ελισάβετ Γράψα, η Βούλα Γεωργάκη, η Γιώτα Γαζή, ο Γιάννης Μίχας, η Μαρία Κανάκη και η Έλενα Τριανταφυλλίδου.

Στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκονται, επίσης, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές, υπουργοί και Δήµαρχοι του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, ο Κώστας Μποτόπουλος, ο Χρήστος Φωτίου, η Ελπίδα Τσουρή, ο Μίµης Σαράφογλου, ο Γιώργος Βαρκάρης και ο Λουκάς Αποστολίδης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος συγκεντρώνει τη στήριξη «σηµιτικών» και «βενιζελικών» στελεχών, πρώην στελεχών του Ποταµιού και προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενώ έχει στο πλευρό του ακόμη τον Σπύρο Καρανικόλα και τον Νότη Παρασκευόπουλο.

Χάρης Καστανίδης

Είναι αλήθεια ότι ο Χάρης Καστανίδης θεωρείται το αουτσάιντερ των εκλογών. Πέραν του βουλευτικού του γραφείου και των ανθρώπων που στήριξαν την υποψηφιότητά του στη Θεσσαλονίκη, δίπλα του έχουν ταχθεί :Οι Χρύσα Αράπογλου, ∆ηµήτρης Ρέππας, Γιάννης Μαγκριώτης. Έχει ερείσματα στο παλαιό παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και σε όσους θεωρούν τους εαυτούς τους περισσότερο αριστερούς και λιγότερο κεντρώους.

«Η απόφασή μου να διεκδικήσω την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, είναι το προσωπικό μου χρέος απέναντι στην παράταξη που φιλοξένησε τα πιο ευγενικά όνειρα διαφορετικών γενεών», αναφέρει σε δήλωσή του.

Χρηστίδης, Γερουλάνος

Ερώτημα παραμένει, ωστόσο, η στάση που θα κρατήσουν οι κύριοι Χρηστίδης, Γερουλάνος που δηλώνουν κατηγορηματικά πως θα φτάσουν ως το τέλος…

«Η υποψηφιότητα μου στηρίζεται, σε όλους εκείνους, τους καθημερινούς ανθρώπους κάθε γενιάς», σημείωσε πρόσφατα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στο «Το Βήμα της Κυριακής», Παύλος Χρηστίδης.

Τέλος, τη βεβαιότητα ότι «σαφέστατα μπορεί να ξαναπαίξει πρωταγωνιστικό ρολό το ΚΙΝΑΛ» εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Πάνος Γερουλάνος.

«Το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας είναι σπίτι του, με 2 εκατ. Έλληνες να μην πηγαίνουν στην κάλπη» δήλωσε …

Γράφει η Ελένη Νιζάμη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X