Οι αναποφάσιστοι έχουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και κομματική προέλευση. Τα ευρήματα προέρχονται από τη δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Αρχικά, αναφορικά με την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων το 58% είναι από τη δεξαμενή των λευκών/άκυρων και όσων δεν ψήφισαν. Το 24% προέρχεται από τη ΝΔ, το 6% από ΣΥΡΙΖΑ, άλλο ένα 6% από ΠΑΣΟΚ, μόλις 1% από το ΚΚΕ ενώ από τα υπόλοιπα κόμματα προέρχεται ένα 5%.

 

Όσον αφορά στο φύλο, το 55% είναι γυναίκες και το 45% άνδρες. Ακόμη, έχουν υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, είναι περισσότερο νέοι άνθρωποι, αυτοπροσδιορίζονται στη μεσαία κοινωνική τάξη, ενώ πολιτικά δηλώνουν κεντρώοι.

Πιο αναλυτικά, το 77% των αναποφάσιστων είναι κάτω των 57 ετών, με το 33% να ανήκει στην Generation X (42-57 ετών) , το 26% στους Millennials (26-41 ετών) και το 18% στην Generation Z (17-25 ετών).

Πάνω από τους μισούς αναποφάσιστους (51%) έχει λάβει ανώτερη / ανώτατη εκπαίδευση, το 42% είναι μέσης εκπαίδευσης και το μόλις 7% είναι άνθρωποι βασικής εκπαίδευσης.

Σχεδόν το σύνολο των αναποφάσιστων (80%) ανήκουν στη μικρομεσαία και μεσαία κοινωνική τάξη, 8% στην εργατική, 5% στην αγροτική και άλλο ένα 5% στην ανώτερη.

Μοιρασμένη είναι κατάσταση αναφορικά με την θέση των αναποφάσιστων στην απασχόληση. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα είναι 25% ενώ 14% είναι ελ.επαγγελματίες, 14% είναι συνταξιούχοι, 12% άνεργοι,  11% είναι μισθωτοί του δημοσίου, 11% είναι φοιτητές, 5% είναι νοικοκυρές και 3% αγρότες.

Τέλος, οι αναποφάσιστοι ανήκουν στην πλειοψηφία τους στον κεντρώο – κεντροδεξιό χώρο γεγονός που επιβεβαιώνει το κομματική προέλευση τους σε ποσοστό 24% από τη ΝΔ.