Πολιτική

Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά του Αιγαίου

Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά του Αιγαίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις δεκάδες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, αυξάνεται ο βαθμός ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) αποφάσισε την ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα συστήματα θα «εγκλωβίζουν» τα τουρκικά αεροσκάφη τα οποία χθες επιδόθηκαν σε 41 υπερπτήσεις σε ελληνικά κατοικημένα νησιά και νησίδες κατά μήκος του ανατολικού Αιγαίου.

Την ίδια ώρα οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με συμμαχικές χώρες. Σήμερα πραγματοποιείται αεροναυτική συνεργασία της φρεγάτας «Αδρίας» με τη γαλλική φρεγάτα «Auvergne», δυτικά της Κρήτης, ενώ αύριο θα διεξαχθεί κοινή άσκηση στο Ιόνιο πέλαγος, δυτικά της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή του αμερικανικού αντιτορπιλικου «Jason Durham» που συμμετείχε στη δύναμη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Harry Truman».

«Πάγωσαν» τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας έπειτα από το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε χθες πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα» και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναβάλλονται.

Διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο Πρέσβη

Έπειτα από εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, το μεσημέρι της Πέμπτης, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X