Πολιτική

Γιάννης Οικονόμου: Αμετανόητα ψεύτης…

Γιάννης Οικονόμου: Αμετανόητα ψεύτης…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Οικονόμου ήξερε τους κανόνες της πολιτικής συμπεριφοράς και τους παραβίασε. Οι δικαιολογίες του για τις γελοίες χυδαιότητες στη Λαμία είναι τουλάχιστον φαιδρές. Αν με τόση ευκολία επιχειρεί να βγάλει «τυφλούς» όσους τον είδαν με τα μάτια τους σε ένα βίντεο, τότε πόσα άλλα ανερυθρίαστα ψέματα έχει ξεστομίσει στη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνητικού εκπροσώπου για γεγονότα που κανείς δεν ήταν εκεί για να τα δει;
Ούτε συγγνώμη, ούτε διάθεση μεταμέλειας ή αυτοκριτικής. Ο αμετανόητος κυβερνητικός εκπρόσωπος «βάφτισε» χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή «προσωπική στιγμή» το χυδαίο και υβριστικό σύνθημα που φώναζε όρθιος και με εμφανή πώρωση σε καφετέρια της Λαμίας, μπροστά σε όλον τον κόσμο. Θεώρησε πολιτικά επαρκή αυτή την αστεία δικαιολογία που σκαρφίστηκε.

  • Aπό τον Βασίλη Γαλούπη

Με θράσος, ο υφυπουργός Παρά τω πρωθυπουργώ έκανε λόγο για… παρατραβηγμένες αντιδράσεις: «Νομίζω ότι το να προσπαθεί κανείς από προσωπικές στιγμές να κάνει κρίσεις για το ήθος κάποιων ανθρώπων και για την άποψή του για την πολιτική, για τους αντιπάλους του, για τον κόσμο της πολιτικής, είναι… άτοπο και παρατραβηγμένο».
Ακόμα μία φορά στη διάρκεια της θητείας του ο Οικονόμου σπάει το φράγμα της λογικής. Ο βουλευτής Φθιώτιδας νομίζει ότι ακόμα βρίσκεται στο 1995, όταν ήταν γραμματέας στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ή στο 1998, όταν έγινε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Τότε που το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε 40 και 45%, και όχι 8%, όπως τώρα.

Πέρα από το γελοίο της μίζερης εικόνας του κυβερνητικού εκπροσώπου στη Λαμία και το έτσι κι αλλιώς καταδικαστέο συμβάν, ποιο στέλεχος της Ν.Δ. που ζει στο σήμερα κι όχι στο κάποτε θα φώναζε σύνθημα κατά του… ΠΑΣΟΚ; Ομως, το 2023 δεν βρίσκει τον Οικονόμου νεαρό και θερμόαιμο αφισοκολλητή δαπίτη που τσακώνεται με οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά φωνή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Ο θεσμικός ρόλος του είναι βαρύς, όχι για «Και Α και Ου και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ».

Ο Οικονόμου είναι εκλεγμένος βουλευτής, υφυπουργός Παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είναι, δηλαδή, ο άνθρωπος που μεταβιβάζει στην κοινή γνώμη όλα τα «θέλω» και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αυτός που καλείται υπεύθυνα να απαντήσει, αντί του Μητσοτάκη, στα πιο σοβαρά ζητήματα.

Κι όμως, ο βουλευτής Φθιώτιδας θεωρεί ότι δεν γίνεται ο ίδιος δημόσιο θέαμα, όταν σε μια γεμάτη καφετέρια με τα κινητά των θαμώνων να τον καταγράφουν αυτός κουνάει τα χέρια όρθιος, σαν να βρίσκεται σε πέταλο οπαδών, και βρίζει με αισχρά συνθήματα ένα άλλο κόμμα. Για τον Οικονόμου αυτό είναι μια «προσωπική στιγμή». Μια ιδιωτική του υπόθεση, δηλαδή. Πάλι καλά που δεν μας είπε ότι είναι και μια γιορτή της δημοκρατίας.
Το μοναδικό εύστοχο σχόλιο που πρόσφερε στη χθεσινή ραδιοφωνική εκπομπή ήταν η απάντησή του στο ερώτημα «Είναι οι τελευταίες ημέρες που διάγετε τον βίο του κυβερνητικού εκπροσώπου, σωστά;». Ο Οικονόμου απάντησε: «Για κάποιες τελευταίες παραστάσεις, όπως λένε».

Από παραστάσεις άλλο τίποτα, άλλωστε. Οπως αυτή στην καφετέρια της Λαμίας, όπου ένας άνθρωπος 50 χρόνων υποδύθηκε τον αιώνιο… δαπίτη, μάλιστα βρίζοντας ένα κόμμα του οποίου τον αρχηγό η πρωθυπουργική ΕΥΠ παρακολουθούσε επί μήνες. Κάτι που επίσης για μήνες αρνιόταν προκλητικά και ψευδώς ο Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι το κέντρο όλου του κυβερνητικού συστήματος επικοινωνίας με τον κόσμο. Σε όλες τις χώρες οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι αντανακλούν το ήθος και την εικόνα της κάθε κυβέρνησης. Εμείς εδώ έχουμε τον Οικονόμου. Εκ του ρόλου του βρίσκεται, υποτίθεται, ακριβώς στο σύνορο κυβέρνησης – media. Ομως σε όλη τη θητεία του το μόνο που μας σερβίρει είναι ψέματα, ασάφειες και ανακρίβειες. Η ανειλικρίνεια του κυβερνητικού εκπροσώπου αντικατοπτρίζει ολόκληρη την κυβέρνηση. Τα παραδείγματα, δεκάδες.

Μετέδιδε fake news για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, όταν εξέδωσε δήλωση, στην οποία ανέφερε πως ο πρώην υπουργός παραπέμφθηκε για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis. Διακινούσε ψεκασμένες θεωρίες εφευρίσκοντας ρωσικό δάκτυλο για τις υποκλοπές του ίδιου του Μαξίμου. Χλεύαζε τη νοημοσύνη όλων, όταν διαβεβαίωνε ότι «ουδέποτε έλαβε ο πρωθυπουργός την έκθεση Τσιόδρα, Λύτρα για τις ΜΕΘ».

Ο Οικονόμου είναι εκπρόσωπος ενός «χουλιγκανικού», ανεύθυνου και υποκριτικού ήθους διακυβέρνησης. Αλλά εδώ δεν πρόκειται για το χούι ενός ανθρώπου. Το κουσούρι της ανευθυνότητας είναι βασικό χαρακτηριστικό ολόκληρης της κυβέρνησης. Στη φαιδρή και δειλή δικαιολογία του περί προσωπικής στιγμής, ο Οικονόμου ενσαρκώνει τη «σχολή» Μητσοτάκη για ηθελημένη άρνηση της πραγματικότητας κάθε φορά που τα πράγματα σοβαρεύουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως «διδάσκει» και ο πρωθυπουργός, δεν τόλμησε να αναλάβει την ευθύνη της πράξης του στη Λαμία και να ζητήσει μια συγγνώμη τόσο από τους πολίτες όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Επιχείρησε να «μασκαρέψει» την αδικαιολόγητη συμπεριφορά του χαρακτηρίζοντάς την ιδιωτική στιγμή. Και να την υποβαθμίσει, κατηγορώντας όσους την καυτηρίασαν ότι το… παρατράβηξαν.

Με αυτή την έννοια ο Οικονόμου μπορεί να προσφέρει άθλιες υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά είναι απόλυτα συμβατός με τον αρχηγό του, που τον έκανε και βουλευτή. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η εικόνα του στη Λαμία ντροπιάζει τον πρωθυπουργό. Αλλά κανείς από τους δύο δεν ιδρώνει γι’ αυτό.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία και σπούδασε στο Γεωπονικό Αθηνών. Στη συνέχεια εργάστηκε ως γεωπόνος. Το 1998 έγινε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και το διάστημα 2013-2015 τοποθετήθηκε επικεφαλής της εταιρίας Οδικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΣΥ). Εξελέγη βουλευτής Φθιώτιδας το 2019 και τον Ιανουάριο 2021 ορίστηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Από τον Αύγουστο του 2021 είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: newsbreak.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X