Οικονομία

Μητσοτάκης για Πολεμικό ναυτικό μετά τον σάλο των παραιτήσεων: Επανεξετάζεται το επίδομα στόλου

Μητσοτάκης για Πολεμικό ναυτικό μετά τον σάλο των παραιτήσεων: Επανεξετάζεται το επίδομα στόλου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πολεμικό ναυτικό: Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για επανεξέταση του επιδόματος του στόλου
Όπως γνωστοποίησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανεξετάζεται το μέτρο καταβολής του επιδόματος στόλου στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Ενώ μέρες τώρα αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (Δένδιας) βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για μια σειρά από θέματα που αφορούν στις απολαβές των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, με τις βελτιωτικές ενέργειες του επιδόματος στόλου να βρίσκονται στην κορυφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα που επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας περιλαμβάνει μέτρα οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η πρόταση που κατέθεσε η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού σχετικά με την αποφορολόγηση του επιδόματος στόλου, της αποζημίωσης δηλαδή που λαμβάνουν τα μάχιμα στελέχη που υπηρετούν στα πλοία. Η εισήγηση του ναυτικού επιτελείου προβλέπει το επίδομα να ανταποκρίνεται στις ευθύνες που έχει κάθε μέλος του πληρώματος, ενώ για κάθε χρόνο υπηρεσίας στη θάλασσα να δίδεται ένα συντάξιμο εξάμηνο.

Δέσμη μέτρων για την ανάσχεση των παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό-1Παράλληλα, εξετάζεται και μια δέσμη μέτρων την οποία προτείνουν οι Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή περιλαμβάνει οικονομικά μέτρα, όπως η εναρμόνιση του μισθολογίου των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών με τους ομολόγους τους των Σωμάτων Ασφαλείας, η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με στρατιωτικές οικίες ή χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και η παροχή εκπτώσεων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ταυτόχρονα, προκρίνεται και μια σειρά από ενέργειες με στόχο την προσέλκυση νέων στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπως η προβολή στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισκέψεις μαθητών σε Στρατιωτικές Σχολές, ένταξη της στρατιωτικής καριέρας στον επαγγελματικό προσανατολισμό των σχολείων και ενημερωτικές διαλέξεις σε μαθητές λυκείου.

Το μισθολόγιο του Π.Ν.

Οι παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό εμφανίζουν αυξητικές τάσεις από την περίοδο της κρίσης μέχρι σήμερα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της τάξης του 2014, από την οποία έχουν παραμείνει στο Πολεμικό Ναυτικό μόλις 12 μάχιμοι αξιωματικοί και 4 μηχανικοί. Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι οι απολαβές.

Οπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα (αριστερά), ένας σημαιοφόρος, νούμερα 35 έως 31 της λίστας (ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας), δηλαδή αξιωματικός στην αρχή της καριέρας του, αμείβεται με 1.155 ευρώ μεικτά ή λίγο παραπάνω από 800 ευρώ καθαρά. Αντίστοιχα, ένας ανθυποπλοίαρχος, νούμερα 30-24 της λίστας, λαμβάνει κατά μέσο όρο 1.475 ευρώ μεικτά ή 1.000 ευρώ καθαρά. Ενδεικτικό είναι ότι ο κυβερνήτης ενός πολεμικού πλοίου χωρίς το επίδομα τέκνων, δεν ξεπερνά τις 2.000 ευρώ, ενώ ο μισθός του ναυάρχου, νούμερο 1 της λίστας, φτάνει τις 4.200 ευρώ μεικτά και κάτι λιγότερο από 3.000 ευρώ καθαρά, χωρίς φυσικά να υπολογίζονται τα επιδόματα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X