Επιλογές

Μητσοτάκης: «Οργιάζουν» οι φήμες! Ονόματα και… παιχνίδι για το Υπουργικό

Μητσοτάκης: «Οργιάζουν» οι φήμες! Ονόματα και… παιχνίδι για το Υπουργικό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όλες τις προηγούμενες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το… ξέκοβε όταν τον ρωτούσαν για το πώς μπορεί να μοιάζει το κυβερνητικό του σχήμα αν φυσικά η ΝΔ γίνει κυβέρνηση.

Σε ονοματολογία δεν έμπαινε, ωστόσο στη χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν κάπως πιο αποκαλυπτικός ως προς τη συλλογιστική του για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Μητσοτάκης και τα πρόσωπα

Ορισμένα πράγματα είναι, βεβαίως, γνωστά. Για παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται σε ένα σχήμα που δεν θα είναι μικρό, αλλά δεν θα είναι και «ξεχειλωμένο», μιας και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν θα έχει αναπληρωτές υπουργούς. Η εξαίρεση φαίνεται ότι θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών. Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει πολιτικά πρόσωπα σε θέσεις υπουργών, ενώ σε θέσεις υφυπουργών θα βρεθούν και κάποιοι τεχνοκράτες. Για τις θέσεις των υπουργών προορίζονται ως επί το πλείστον πολιτικά πρόσωπα, ενώ για στις θέσεις των υφυπουργών θα βρεθούν άνθρωποι με τεχνοκρατική εξειδίκευση.

Τσίπρας «πυροβολεί» Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά!

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι έχει αποκρυσταλλώσει το επόμενο κυβερνητικό του σχήμα σε βαθμό άνω του 50%, μιας και δεν θέλει να επιδοθεί, εφόσον έχει κερδίσει την πολυπόθητη για τη ΝΔ αυτοδυναμία, σε μια διαδικασία άσκησης ισορροπιών μεταξύ εκλεγμένων προσώπων. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι αδιάφορες οι εκλογικές «πρωτιές» σε περιφέρειες. Το να είναι δηλαδή κάποιος πρώτος βουλευτής σε έναν περιφερειακό νομό ή σε μια μεγάλη περιφέρεια δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι θα πρέπει να ράβει και υπουργικό κοστούμι.

Τι σκέφτεται ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με το Reader.gr, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να υπάρχει ένα ισχυρό Μαξίμου, όπου βεβαίως θα υπάρχει το ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά και μια ισχυρή Γενική Γραμματεία Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, με φαβορί για να αναλάβει τη θέση τον Άκη Σκέρτσο, νυν γενικό γραμματέα του ΣΕΒ. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στον ΣΚΑΪ τη δέσμευσή του για ένα Υπουργείο Επικρατείας με αρμοδιότητα την Ψηφιακή Μεταρρύθμιση, με ένα όνομα που ακούγεται έντονα να είναι αυτό του Κυριάκου Πιερρακάκη. Για νευραλγική θέση στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ακουστεί και το όνομα του Τάκη Θεοδωρικάκου που θα εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας.

Δένδιας, Κουμουτσάκος, Κικίλιας – Πού πάνε;

Από εκεί και πέρα, σε κρίσιμα υπουργεία ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει και επιλογές από την ΚΟ της ΝΔ. Για παράδειγμα, για το Οικονομικών ακούγεται έντονα το όνομα του Χρήστο Σταϊκούρα, αν και κάποιοι αναφέρουν και το όνομα του καθηγητή Πάνου Τσακλόγλου. Σε θέση αναπληρωτή, πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα είναι ο νυν διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Στέλιου Πέτσα. Για το Εξωτερικών έχει ακουστεί το όνομα του Νίκου Δένδια, ενώ άριστες σχέσεις με τους Έλληνες αλλά και τους ξένους διπλωμάτες διατηρεί και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επίσης θα είναι σε θέση ευθύνης στο κυβερνητικό σχήμα. Στο ΥΠΕΞ δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξει και αναπληρωτής υπουργός, καθότι τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλαπλά. Για το Άμυνας, ακόμα, ακούγεται έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο το όνομα του Βασίλη Κικίλια.

Ο… Άδωνις;

Σε παραγωγικό υπουργείο λέγεται ότι θα κατευθυνθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, ίσως για το Οικονομίας που θα έχει και το χαρτοφυλάκιο των Επενδύσεων, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης προορίζεται μάλλον για το υπουργείο Παιδείας. Για το Παιδείας ακούγεται και το όνομα της Νίκης Κεραμέως, ίσως σε θέση υφυπουργού, αν και δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο υπουργοποίησής της. Για το Εργασίας, ακούγεται έντονα ο Γιάννης Βρούτσης που ξέρει άριστα το σύστημα, για το Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που έμεινε εκτός των ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ, για το Υποδομών ο Κώστας Καραμανλής και για το Τουρισμού (ίσως συνενωθεί και με το Πολιτισμού) η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Για την προεδρία της Βουλής, ακούγεται έντονα ο Κώστας Τασούλας που έχει διακομματική αποδοχή και διακρίθηκε στους χειρισμούς του ζητήματος της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ενεργό ρόλο στην Αναθεώρηση θα έχει και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ ρόλο στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει και ο νυν σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και μέλλων βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Μητσοτάκης… δεν τους το λέει

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κοινοποιήσει τις αποφάσεις τους στους… ενδιαφερομένους, αν και έχει σαφή βούληση του τι θέλει να κάνει για τα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Ακόμα και στελέχη που έχουν συζητήσει μαζί του σχετικά, δεν έχουν λάβει καμία διαβεβαίωση. Βεβαίως, εφόσον η ΝΔ πάρει αυτοδυναμία, τότε οι κινήσεις θα γίνου άμεσα. Μέχρι τότε, όμως, και πριν τη μοιρασιά των υπουργικών… τιμαρίων, προέχει η μάχη της κάλπης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X