Αθλητισμός

Οπαδική βία: Σύσκεψη στο Μαξίμου -Εκτεθειμένη η κυβέρνηση -Έγκλημα διαρκείας χωρίς τιμωρία

Οπαδική βία: Σύσκεψη στο Μαξίμου -Εκτεθειμένη η κυβέρνηση -Έγκλημα διαρκείας χωρίς τιμωρία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οπαδική βία: «Οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα θα λύσουν σε μεγάλο ποσοστό την κατάσταση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δια μαγείας»

Έτσι, το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, θα συναντηθούν με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της Πολιτείας. Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος και οι Σταύρος Παπασταύρου, Ακης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος.

Βαριά εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση, μετά τον βαρύ τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα που εκτόξευσαν χούλιγκανς, στο Ρέντη, καθώς τα τελευταία χρόνια οι δολοφονικές επιθέσεις με οπαδικά κίνητρα έχουν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονόμου, Φλωρίδη και Βρούτση, ώστε να συζητηθούν τα μέτρα που θα ληφθούν για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας.

Υποσχέσεις Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει επανειλημμένως τα προηγούμενα χρόνια ότι η οπαδική βία θα αντιμετωπιστεί στη ρίζα της. Ενδεικτικά μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του είχε τονίσει: «ανατρίχιασα, σοκαρίστηκα, όπως όλοι οι Έλληνες», συμπληρώνοντας ότι «αν δεν λύσουμε το θέμα της βίας τώρα, δεν θα το λύσουμε ποτέ».

Το φαινόμενο της οπαδικής βίας όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά. Τον Αύγουστο ναζί χούλιγκανς κατευθύνθηκαν ανενόχλητοι προς την Αθήνα και μετά από επίθεση έξω από τη Νέα Φιλαδέλφεια, δολοφονήθηκε ο 29χρονος φίλαθλος της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής.

Μετά την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη για άλλη μία φορά η κυβερνητική γραμμή ήταν ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να αντιμετωπιστεί η οπαδική βία και να υπάρχει ένα πλαίσιο ασφάλειας στον κόσμο του αθλητισμού.

Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε η οπαδική βία, αλλά να διευρύνεται και σε αθλητικά πεδία πέρα από το ποδόσφαιρο. Η χθεσινή δολοφονική επίθεση σε 31χρονο αστυνομικό με ναυτική φωτοβολίδα, στο Ρέντη, δείχνει ότι το σπιράλ της βίας και των δολοφονικών επιθέσεων από χούλιγκανς έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αμηχανία Μαρινάκη

Σε σχετική ερώτηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «οι δράστες όλων αυτών των φρικτών εγκλημάτων δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό και τους χιλιάδες φιλάθλους που θέλουν να πάνε στο γήπεδο. Είναι κοινοί εγκληματίες που με την ανοχή κάποιων απειλούν και κάποιες φορές αφαιρούν ζωές και καταστρέφουνε περιουσίες».

Επίσης, ανέφερε ότι ένα μέτρο αντιμετώπισης του φαινομένου είναι η αυστηροποίηση των ποινών που επιτυγχάνεται με την αλλαγή του ποινικού κώδικα. Όμως όπως είπε, χρειάζεται ένα συνολικότερο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο. Η διακήρυξη περί της συγκρότησης ενός συνολικού σχεδίου διατυπώνεται και από τον ίδιο των πρωθυπουργό, εδώ και δύο χρόνια, όμως αντί για ασφάλεια στον χώρο του αθλητισμού κυριαρχούν οι ομάδες χουλιγκάνων και η τυφλή βία.

 

«Πόλεμος» ανακοινώσεων και διάχυση ευθυνών

Την στιγμή που ο 31χρονος αστυνομικός είναι σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, η ομοσπονδία των αστυνομικών καλεί την κυβέρνηση να διακόψει άμεσα όλα τα πρωταθλήματα σε κάθε άθλημα.

Παράλληλα, ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός, με ανακοίνωσή του, μετά τις μαζικές προσαγωγές, κάνει λόγο για ομηρία φιλάθλων «που θυμίζει όχι απλά χούντα αλλά τακτικές αντιποίνων Ναζί».

Στην ανακοίνωση του ερασιτέχνη Ολυμπιακού υποτίθεται ότι απάντησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου. Στην πραγματικότητα απάντησε στον… αέρα αφού στη δήλωσή του κάνει λόγο για κάποιους…. «ορισμένους».

Συγκεκριμένα, αντί να απαντήσει στην ευθεία σκληρή κριτική από τον Ολυμπιακό, είπε ότι «μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του 31χρονου αστυνομικού, και ενώ όλη η Ελλάδα προσεύχεται για τη ζωή του, επιχειρείται από ορισμένους μια αχρεία απόπειρα επίρριψης ευθυνών στην ΕΛ.ΑΣ, με ισχυρισμούς που προκαλούν τη λογική και το δημόσιο αίσθημα. Με αναφορές, μάλιστα, σε σκοτεινές και περίεργες εποχές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας».

Όταν δεν λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους, σωστά ή λάθος, λύσεις δεν φαίνονται.

Υπενθυμίζεται πως το κλίμα για αποφασιστική δράση έδωσε για ακόμα μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες όπου και ξεκαθάρισε πως «οι δράστες όλων αυτών των φρικτών εγκλημάτων δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό και τους χιλιάδες φιλάθλους που θέλουν να πάνε στο γήπεδο. Είναι κοινοί εγκληματίες που με την ανοχή κάποιων απειλούν και κάποιες φορές αφαιρούν ζωές και καταστρέφουνε περιουσίες». Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει αυταπάτες ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δια μαγείας. Με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και τη στάση μας για την εφαρμογή του νόμου θα δώσουμε αυτή τη μάχη με κάθε θεσμικό όπλο μέχρι τέλους», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει μείνει στα λόγια» και έστειλε το μήνυμα ότι «οι πολλές πράξεις που έχουν γίνει πρέπει να γίνουν περισσότερες. Είναι δεδομένο ότι η εγκληματικότητα τρέχει με μια ταχύτητα και εμείς πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα».

Όπως είπε «οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα θα λύσουν σε μεγάλο ποσοστό την κατάσταση. Αυτοί όλοι οι εγκληματίες που δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε ομάδα, είναι εγκληματίες και πρέπει να είμαστε όλοι απέναντι τους, διαπράττουν βαρύτατα κακουργήματα μέχρι ανθρωποκτονίες αλλά κάνουν και πλημμελήματα που έχουν μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια περιουσία. Δεν θα έχουμε ξανά αυτό που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι μπαίνουν με μια διαδικασία αυτοφώρου, καταδικάζονται και βγαίνουν έξω. Αυτά τελειώνουν με τις επικείμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα».

«Ένα ζήτημα είναι η δικαιοσύνη που πρέπει να αποδίδεται πιο γρήγορα και χωρίς αστερίσκους και παραθυράκια για να καταδικάζεται κάποιος και με μια σειρά διεξόδους να μένει έξω και να επιστρέφει στα γήπεδα ή τους χώρους που επιλέγουν να παρανομούν» συμπλήρωσε ο κ Μαρινάκης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X