Παρασκήνιο

Κάτι συμβαίνει με την Ειρήνη Αγαπηδάκη: Δύο φάουλ και μια κίτρινη κάρτα σε μόλις 4 μήνες!

Κάτι συμβαίνει με την Ειρήνη Αγαπηδάκη: Δύο φάουλ και μια κίτρινη κάρτα σε μόλις 4 μήνες!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου έφτασαν οι φωνές από γαλάζιους γιατρούς, – πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ – για το σχέδιο νόμου του προσωπικού γιατρού, που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία για τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα.

Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι η κυρία Αγαπηδάκη έχει λάβει την πρώτη κίτρινη κάρτα μετά τον πρόχειρο- όπως τον χαρακτηρίζουν- χειρισμό στο θέμα του προσωπικού Γιατρού.

Το επίμαχο σχέδιο νόμου «βαφτίζει» τον νεαρό ανειδίκευτο αγροτικό γιατρό, σε προσωπικό χωρίς καμία εμπειρία, τον αμείβει πολύ παραπάνω από τις άλλες ειδικότητες, προκαλώντας ανισότητες και διακρίσεις ανάμεσα στους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων ενώ προσφέρει έως 150.000 ευρώ σε παθολόγους και γενικούς γιατρούς από την Κύπρο και την Αγγλία προκειμένου να επαναπατριστούν:

«Πρώτα έπρεπε να καλέσει σε διάλογο τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους ιδιώτες, όλες τις ιατρικές ενώσεις που εμπλέκονται στο θέμα.

Να το συζητήσουν, να δει τις αντιδράσεις τους, να ακούσει τις προτάσεις τους και μετά να το ανακοινώσει.

Βιάστηκε να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου της ΠΦΥ και η βιασύνη δεν είναι καλός σύμβουλος» μας τόνισαν έγκυρες πηγές και συμπληρώσαν με νόημα ότι: «Εχει μείνει μόνη της και ψάχνει για συμμάχους».

Λάδι στη φωτιά έριξε και η κίνηση της αναπληρώτριας να καλέσει σε διάλογο πρώτα τους καθηγητές των Ιατρικών Σχολών της χώρας, που στάθηκαν στο πλευρό της τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Οι προωθούμενες αλλαγές σε αυτόν τον τομέα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» όπως αναφέρει το δελτίο τύπο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας την περασμένη Τρίτη 24 Οκτωβρίου μετά τη συνάντηση.

Την ίδια ημέρα έγινε, διαδικτυακά, ενημέρωση και στα μέλη του Δ.Σ του  Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Στη δική του ανακοίνωση ο ΠΙΣ δεν κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει την δυσαρέσκεια του: «Οφείλουμε εκ του ρόλου μας να υπενθυμίζουμε ότι είναι η πολλοστή προσπάθεια Π.Φ.Υ. αρχής γενομένης το 1927, με διαχρονικό χαρακτηριστικό την εκάστοτε ευρεσιτεχνία των πολιτικών ηγεσιών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι κυρία Αγαπηδάκη έχει όλες τις ιατρικές ενώσεις απέναντι της. Ήδη οι γιατροί ετοιμάζουν κινητοποιήσεις μέσα στον Νοέμβριο, γεγονός που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου, που ως γνωστόν η αναπληρώτρια έχει πολύ  καλές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό… τουλάχιστον έως τώρα.

Τα φάουλ

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η κυρία Αγαπηδάκη, έχει προκαλέσει αναστάτωση και προβληματισμό με την αλαζονική συμπεριφορά της στην Αριστοτέλους αλλά και στην Ηρώδου  Αττικού.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 η αναπληρώτρια, σε εγκύκλιο της, αναφέρεται ότι χρειάζεται ιατρική συνταγή για τα αντιγριπικά εμβόλια, ξεσηκώνοντας τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και βγάζοντας τους φαρμακοποιούς εκτός εαυτού καθώς ήδη είχαν χορηγήσει εμβόλια άνευ ιατρικής συνταγής και αναρωτιόντουσαν πως θα πληρωθούν.

Ο επαγγελματικός κλάδος φοβόταν, επίσης, ότι η ανταπόκριση των πολιτών στον εμβολιασμό θα ήταν μειωμένη, γιατί θα έπρεπε να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος της επίσκεψης στο γιατρό για να τους συνταγογραφήσει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Εντύπωση προκάλεσε και η αήθης επίθεση που δέχτηκε η αναπληρώτρια υπουργός από εκπρόσωπο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που την κατηγορούσε μεταξύ άλλων ότι «έκανε δουλίτσες με εταιρίες».

Μετά την θύελλα αντιδράσεων η κυρία Αγαπηδάκη, αναγκάστηκε εν μέρη να πάρει πίσω την εγκύκλιο.

Σε ανακοίνωση που έβγαλε την επόμενη ημέρα, 29 Σεπτεμβρίου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι φέτος από τα 6 αντιγριπικά εμβόλια, τα 2 είναι αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών και για τον εμβολιασμό τους θα απαιτείται ιατρική συνταγή, γιατί είναι πιο ακριβά.

«Αλλά και για τα συμβατικά εμβόλια μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα απαιτείται συνταγή. Από τον Νοέμβριο και μετά θα χορηγείται χωρίς συνταγή».

Μάλιστα διευκρινίζει ότι τα τελευταία 13 χρόνια τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνταν με ιατρική συνταγή.

«Εξαίρεση έγινε μόνο πέρσι λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας»

Η αναδίπλωση αυτή κάπως κατεύνασε τα πνεύματα ωστόσο ήταν το δεύτερο φάουλ που πήρε από τους πολιτικούς της Προϊστάμενους.

Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα, εκείνη την περίοδο, δεν είχε ακόμα συνέλθει από τη φονική θεομηνία Daniel στη Θεσσαλία και η κατακραυγή του κόσμου που πνίγηκε, προς της κυβέρνηση ήταν εξαιρετικά έντονη.

Το Μέγαρο Μάξιμου, λοιπόν, δεν ήθελε να «ανοίγουν και άλλα μέτωπα» λίγο πριν τις Περιφερειακές Δημοτικές εκλογές του Οκτώβριου. Και η αναπληρώτρια Υπουργός φαίνεται ότι δεν αντιλήφτηκε αυτό το μήνυμα.

Όπως δεν το κατάλαβε και στο πρώτο φάουλ που πήρε μετά την έντονη αντιπαράθεση της με τον Δήμαρχο του Βόλου κ. Μπέο με αφορμή τις δηλώσεις της ότι το νερό της πόλης δεν είναι καθαρό.

Στις 18 Σεπτεμβρίου η αναφορά της αναπληρωτή υπουργού Υγείας ότι το νερό στον Βόλο δεν ήταν πόσιμο ούτε πριν τις καταστροφικές πλημμύρες προκάλεσε  σφοδρή αντιπαράθεση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας  μίλησε για τερτίπια του δημάρχου, είπε ότι υπάρχουν δυο πηγές που η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει και κάλεσε την κ. Αγαπηδάκη να απαντήσει εάν τα γνωρίζει αυτά η κυβέρνηση. Έντονη ήταν η απάντηση της Ειρήνης Αγαπηδάκη:

«Είστε ο τελευταίος άνθρωπος που θα περίμενα εδώ μέσα να υιοθετήσει τη σεξιστική επίθεση που μου έκανε ο κ. Μπέος. Η υγεία έχει επιστημονική τεκμηρίωση», απάντησε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ωστόσο αυτές οι εντάσεις δεν ήταν προς όφελος της κυβέρνησης που εκείνη την εποχή ακροβατούσε σε τεντωμένο σχοινί λίγες εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές που φαινόταν ότι θα έχανε τις περιφέρειες που επλήγησαν και όχι μόνο, όπως και έγινε.

Δυο φάουλ και μια κίτρινη κάρτα λοιπόν έχει στο ενεργητικό η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη που όπως δείχνει ως τώρα η πορεία της ούτε ειρήνη αλλά ούτε και αγάπη έχει φέρει στον πολύπαθο χώρο της υγείας…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X