Παρασκήνιο

Το παρασκήνιο της κίνησης -ματ του Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση μομφής

Το παρασκήνιο της κίνησης -ματ του Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση μομφής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Μέχρι και τα μέλη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστηκαν- ευχάριστα εννοείται-  όταν άκουσαν το μεσημέρι τον Αλέξη Τσίπρα, να τους ανακοινώνει στην σύσκεψη που προηγήθηκε της ομιλίας του στην Βουλή, την πρόθεση του για πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
Η ιδέα για την κίνηση- ματ που άλλαξε την πολιτική ατζέντα και προκάλεσε ντόμινο αμηχανίας τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΚΙΝΑΛ, ωρίμασε, σύμφωνα με πληροφορίες του eretikos.gr, το τελευταίο 24ωρο στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα και του στενού του επιτελείου.
Το βασικό σκεπτικό της εκπορεύεται κυρίως από την διαπίστωση ότι η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ αποσιωπούν συνειδητά το θέμα του πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου να τον “περάσουν” όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα, με στόχο να περιορίσουν όσο το δυνατόν, τις αντιδράσεις και να ελέγξουν το κλίμα. Σημειώνεται ότι ο υπό ψήφιση  πτωχευτικός κώδικας- κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των τραπεζών- συναντά εντονότατες αντιδράσεις, από όλους τους φορείς.
Στην κλειστή σύσκεψη με το προεδρείο της Κ.Ο. τα μέλη της ανέλυσαν εκτενώς όλες τις παραμέτρους της πρωτοβουλίας συμφωνώντας ομόφωνα να αφορά μόνον τον υπουργό Οικονομικών και όχι συνολικά την κυβέρνηση. “Θα ήταν ανευθυνότητα να οδηγήσουμε σε τριήμερη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης την στιγμή που η εθνική κρίση με τα ελληνοτουρκικά, είναι στην πιο επικίνδυνη και λεπτή φάση της”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο προεδρείο της Κ.Ο.
Η απόφαση ήταν ομόφωνη και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της, “πήραμε όρκο σιωπής” , προκειμένου να πετύχει ο αιφνιδιασμός. Γι αυτόν τον λόγο η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους πέντε λεπτά αφότου ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ανέβηκε στο βήμα.
Με την πρόταση μομφής ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε αφενός να φέρει το θέμα στο προσκήνιο και αφετέρου να δώσει μια ασπίδα προστασίας στον κόσμο, θέτοντας παράλληλα προ των ευθυνών τους τα κόμματα της ελάσσονος Αντιπολίτευσης.
Τα συμπτώματα του αιφνιδιασμού έγιναν αμέσως ορατά τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο Κίνημα Αλλαγής με ενδεικτική την έντονη αντιπαράθεση που είχαν στην Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης με τον Ανδρέα Λοβέρδο. ‘” Αφήνετε ακάλυπτο τον υπουργό σας”, σχολίασε επιθετικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, όταν διαπίστωσε ότι το Μαξίμου δεν προτίθεται να μετατρέψει την πρόταση κατά του υπουργού σε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.  “Αυτά τα κόλπα να τα κρατήσετε για την παράταξη σας, απάντησε έξαλλος ο Γ. Γεραπετρίτης.
Λίγο αργότερα η Φώφη Γεννηματά χαρακτήριζε εκνευρισμένη τον Αλέξη Τσίπρα, “ως τον καλύτερο χορηγό της κυβέρνησης”, αποκαλύπτοντας την μύχια επιθυμία του κόμματος της να μετατραπεί η πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, ώστε να χρεώσουν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  “ανευθυνότητα”.
Το τριήμερο που ξεκινά την Παρασκευή στην Βουλή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ως προς τα παρελκόμενα των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων, που φημολογούνται ήδη στο παρασκήνιο…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X