Αναλύσεις

ΠΑΣΟΚ- Στέφανος Ξεκαλάκης: Ειλικρινής συνεργασία ή υποκρισία;

ΠΑΣΟΚ- Στέφανος Ξεκαλάκης: Ειλικρινής συνεργασία ή υποκρισία;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στέφανος Ξεκαλάκης: Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε θιασώτες μιας ολοένα και κλιμακούμενης, χυδαίας και απολίτικης επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του κόμματός μας.

Δε μας έφταναν οι ωτακουστές-υποκλοπείς της δεξιάς, τώρα ξανά-έχουμε, δυστυχώς, και τους υβριστές τμήματος της αριστεράς.

Κι όμως, αν πρώτος στόχος που τίθεται είναι να φύγει η ανεπαρκής, ανάλγητη και αντιθεσμική κυβέρνηση Μητσοτάκη από την εξουσία, για να ανασάνει ο Λαός και η Δημοκρατία, θα περίμενε κανείς από το ΣΥΡΙΖΑ να έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και να έχει αφήσει τον ακραίο λόγο και τα «τσάμικα» στην άκρη.

Για ποιό λόγο όμως έχει διολισθήσει ξανά σ’ αυτή την τοξικότητα;

Δεν έμαθε από τα λάθη της πλατείας, των αντιπολιτικών συμπεριφορών των εκλογών του Μαΐου και Ιουνίου του 2012, της εμπρηστικής-ανεδαφικής ρητορικής; Δεν έμαθε ότι τέτοιες λογικές δίνουν άλλοθι στη μισαλλοδοξία και ενισχύουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και τα άκρα;

Είναι απορίας άξιον. Εκτός αν, πραγματικό διακύβευμα για το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση, αλλά να αναχαιτίσει την κοινωνική δυναμική που αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ. Σχετικά κοντόφθαλμη, μερικώς ανιστόρητη και πλήρως επικίνδυνη, για τις κοινωνικές διεκδικήσεις, λογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επαναλαμβάνει ιστορικά λάθη του παρελθόντος, τείνοντας εκούσια ή ακούσια χείρα βοηθείας στη δεξιά.

Και αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά δεδομένων, με κορωνίδα το θέμα του δήθεν ευεπίφορου σε εκβιασμό Προέδρου μας. Πραγματικά, υπάρχει έστω και ένα στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι υπάρχει κάτι μεμπτό στο βίο και την πολιτεία του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο τον καθιστά εκβιαζόμενο;

Αλλά πέραν αυτής της αντιδεοντολογικής απρέπειας, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο δρόμο προς τις κάλπες, οφείλει να τοποθετηθεί με ειλικρίνεια σε πτυχές της πολιτικής του και της ιδεολογίας του που συνέβαλαν στην περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου.
Αλήθεια, συνεχίζει να θεωρεί ότι η κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη εμπεδώνεται μέσω πολιτικών που ισοπεδώνουν τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, εξισώνοντας τους πάντες προς τα κάτω και καθιστώντας επαίτες τους πολίτες, δια των επιδοματικών πολιτικών ή συστρατεύεται με την θέση μας πως κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μέσω πρωτοβουλιών που συμβάλουν στην ανοδική κοινωνική κινητικότητα και στην αναδόμηση της μεσαίας τάξης;

Θα αποτιμήσει επιτέλους την επίπτωση του κλεισίματος των τραπεζών, τη διασύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με το εισόδημα και τις οικονομικές του πολιτικές έναντι των μισθωτών και των συνταξιούχων στα μεσαία οικονομικά στρώματα ή θα έρθει να επαναλάβει τα ίδια λάθη;

Θα μας εξηγήσει πως εννοεί την προοδευτική διακυβέρνηση, όταν στις τάξεις του έχει εγκολπώσει στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. και της καραμανλικής δεξιάς, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και στα μνημόνια, και όταν, ακόμα και μέχρι σήμερα, αρνείται να αποτιμήσει ιδεολογικά και αξιακά τη συγκυβέρνηση 2015-2019 με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος θεωρούσε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δήθεν υπέθαλπε την τρομοκρατία;
Και όταν ορθά μιλάει περί υποβάθμισης των δημοκρατικών θεσμών, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, θα κάνει ένα σχόλιο για την επίπτωση που είχε το δημοψήφισμα και η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ποιότητα της δημοκρατίας μας;

Και επειδή έζησα τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο Πολυτεχνείο και δεν ξεχνάω τις τότε επικριτικές-ισοπεδωτικές τοποθετήσεις του για τις περιόδους διακυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, θα είχε ενδιαφέρον, αφού διαρκώς επικαλείται τον Ανδρέα, να τοποθετηθεί δημόσια για το αν θεωρεί πως οι προηγούμενες κυβερνητικές περίοδοι του ΠΑΣΟΚ είχαν ή όχι θετικό ισοζύγιο προσφοράς για τη χώρα και τους πολίτες.

Μέχρι τότε, όσο οι πράξεις βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις εκπεφρασμένες προθέσεις και όσο τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, τόσο περισσότερο καθίσταται εμφανές στους προοδευτικούς πολίτες ότι η πρόσκληση για συνεργασία είναι υποκριτική.
Τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι μόνο ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να απαλλάξει τη χώρα και τους πολίτες από καθεστωτικές νοοτροπίες, τύπου «Μαξίμου Α.Ε.».

(Ο Στέφανος Ξεκαλάκης είναι Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών. Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. με MSc στη Διακυβέρνηση & Δημόσιες Πολιτικές. Διετέλεσε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X