Πολιτική

Πολιτική αστάθεια η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα στα Σκόπια -Πιθανή προκήρυξη εκλογών από τον Ζάεφ

Πολιτική αστάθεια η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα στα Σκόπια -Πιθανή προκήρυξη εκλογών από τον Ζάεφ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε πολιτική αστάθεια αναμένεται να οδηγήσει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η πολύ χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συμμετοχή που όπως όλα δείχνουν, ενδέχεται να μην φτάσει ούτε στο 40%, παρά τη στήριξη που είχε το «Ναι» από σύσσωμη τη Δύση.

Η πολύ χαμηλή συμμετοχή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα μπορεί να επηρεάσει τις ψήφους της εθνικιστικής αντιπολίτευσης υπέρ του ναι στη συνταγματική αναθεώρηση, με αποτέλεσμα η μόνη λύση να είναι γι’ αυτόν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Εκλογές που αν χάσει θεωρείται βέβαιον ότι θα σημάνουν τον κατακερματισμό της χώρας του.

Η Αθήνα περιμένει με προσοχή τις εξελίξεις, που δεν αποκλείεται να επηρεάσουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση και το εγχώριο πολιτικό προσωπικό, ενώ συναρτά τη στάση της για τη Συμφωνία των Πρεσπών αποκλειστικά και μόνο από το εάν η FYROM κυρώσει ή όχι, μέσω της συνταγματικής αναθεώρηση την υπογραφείσα συμφωνία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, τις έξι πρώτες ώρες της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 16%, ενώ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2016, το ποσοστό συμμετοχής στις έξι πρώτες ώρες της ψηφοφορίας ήταν 34,86% .

Η επιτυχία του δημοψηφίσματος εξαρτάται από το μέγεθος της συμμετοχής: Το ποσοστό προσέλευσης πρέπει να ξεπεράσει το 50% (που μεταφράζεται σε περισσότερους από 900.000 ανθρώπους) ώστε να κριθεί έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Τη διαδικασία εποπτεύουν περίπου 12.000 ντόπιοι και 200 διεθνείς παρατηρητές – αριθμός-ρεκόρ για διαδικασία κράτους τέτοιου πληθυσμού.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X