Πολιτική

Στην Αθήνα σήμερα Τετάρτη ο Σολτς

Στην Αθήνα σήμερα Τετάρτη ο Σολτς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σολτς: Στην Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί το τρέχον διήμερο ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, όπου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Μαξίμου διαρρέει ότι η επίσκεψη Σολτς αποτελεί ευκαιρία για «δυναμική επανεκκίνηση των ελληνογερμανικών σχέσεων», ωστόσο τα δεδομένα φανερώνουν ότι πρόκειται για μία ακόμη… ένδειξη «πίστης» της ελληνικής κυβέρνησης στη «γραμμή» της Γερμανίας, με τον Σολτς να προωθεί την ατζέντα για το ενεργειακό, ζήτημα που εξάλλου προκάλεσε εντάσεις και διαξιφισμούς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Η κυβέρνηση «διαρρέει» επίσης ότι το ενεργειακό ζήτημα αποτελεί μεγάλη πρόκληση, δεδομένης της γερμανικής άρνησης για πλαφόν στην ενέργεια, η οποία «ντύθηκε» με μία πιο… διαλλακτική στάση μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών.

Πλην του ενεργειακού, Μητσοτάκης και Σολτς θα συζητήσουν για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιπλέον, σύμφωνα με την DW, δεν είναι κρυφό ότι για τη γερμανική κυβέρνηση η σημασία της ιδιότυπης ανταλλαγής αρμάτων μάχης (40 γερμανικά Marder για την Ελλάδα και 40 ελληνικά, σοβιετικού τύπου παλαιά BMP-1 για την Ουκρανία) είναι μεγάλη. Με τις συμφωνίες «Ringtausch» που εδώ και μήνες δρομολογεί η γερμανική κυβέρνηση με την Ελλάδα και χώρες της ανατολικής Ευρώπης, πχ. Τσεχία ή Πολωνία, προσπαθεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας επί του πεδίου με άρματα μάχης.

Μόνο που δεν θέλει να τα στείλει η ίδια απευθείας στην Ουκρανία για να μη γίνει «εμπόλεμο μέρος», αλλά μέσω τρίτων χωρών, οι οποίες με τη σειρά τους επωφελούνται από την αναβάθμιση -υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη- των εξοπλιστικών τους δυνατοτήτων. Στην περίπτωση πάντως της ανταλλαγής με την Ελλάδα καταγράφεται έντονη κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες, οι ανακοινώσεις από γερμανικής και ελληνικής πλευράς διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Welt ο γερμανικός εξοπλιστικός κολοσσός KMW σχεδιάζει επιπρόσθετα συνεργασία επί ελληνικού εδάφους με τον όμιλο «Μυτιληναίος» στο πλαίσιο της παραγωγής υπερσύγχρονων τεθωρακισμένων Leopard 2. Για όλα αυτά αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες.

Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Όλαφ Σολτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται στις 12 το μεσημέρι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X