Πολιτική

Στους ρυθμούς της ΔΕΘ: Υποσχέσεις για νέο ΕΚΑΒ με ανανεώση στόλου και 800 προσλήψεις

Στους ρυθμούς της ΔΕΘ: Υποσχέσεις για νέο ΕΚΑΒ με ανανεώση στόλου και 800 προσλήψεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στους ρυθμούς της ΔΕΘ κινείται πλέον η κυβέρνηση αλλά και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό φάνηκε χθες και στην εισήγηση που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (που χθες επισκέφθηκε τη Ρόδο, έναν μήνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές) στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς επιστρέφει στη «βαριά ατζέντα» των θεμάτων με μια σειρά νομοσχεδίων, επιχειρώντας να αλλάξει την ατζέντα που τον Αύγουστο «πλήγωσε» την εικόνα της κυβέρνησης.

Πυρκαγιές

Ο κ. Μητσοτάκης στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

«Η μηνιαία μας συνεδρίαση διεξάγεται, δυστυχώς, στη σκιά της μεγάλης δοκιμασίας των πυρκαγιών. Στη Βουλή, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά για τις αντίξοες συνθήκες που κληθήκαμε να διαχειριστούμε φέτος το καλοκαίρι, χωρίς να κρύψω τις αδυναμίες οι οποίες έχουν διαπιστωθεί, ιδίως στον τομέα της πρόληψης και του έγκαιρου εντοπισμού των φωτιών, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Αλλά και χωρίς να μηδενίσω τις τεράστιες προσπάθειες οι οποίες έγιναν και γίνονται ακόμα σε μια άνιση μάχη, προσπάθειες που έσωσαν και ζωές και περιουσίες. Πιστεύω ότι δώσαμε απαντήσεις σε άδικες κατηγορίες και σε εύκολους μύθους που καλλιεργούν εσκεμμένα συχνά μια σύγχυση γύρω από την κλιματική κρίση. Είχαμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε και μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου η αρνητική συγκυρία τού σήμερα να μετατραπεί σε μια καλύτερη άμυνα για το αύριο. Από την άμεση προμήθεια νέου τεχνολογικού εξοπλισμού στο πλαίσιο της γρήγορης υλοποίησης του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», νέες διαδικασίες πρόληψης και φυσικά πρόσθετες προσλήψεις 1.200 νέων πυροσβεστών και δασικών. Ενημερώσαμε, επίσης, για τη διαδικασία των αποζημιώσεων οι οποίες επιταχύνονται. Για την επόμενη μέρα των τόπων που χτυπήθηκαν, ειδικά του Έβρου, στα πρότυπα της παρέμβασης που κάναμε, πιστεύω με αρκετή επιτυχία στην Εύβοια», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Αιχμές

Στη συνέχεια, αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση τόνισε:

«Δυστυχώς, πέρα από απλοϊκές αντιπολιτευτικές κορόνες, δεν άκουσα κάποια τεκμηριωμένη και κοστολογημένη αντιπρόταση, κάποια ουσιαστική και ρεαλιστική εισήγηση. Είναι σαφές, συνεπώς, νομίζω, ότι φαίνεται ολοένα και περισσότερο στη νέα Βουλή ότι θα είμαστε μόνοι μας στο δρόμο της ευθύνης. Την αναλαμβάνουμε και θα την υπηρετήσουμε όλοι μαζί».

Τέλος, έγινε αναφορά στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κυβερνητική ατζέντα και αναφέρθηκε στο θέμα των ταυτοτήτων:

«Δεν θα μιλήσω εδώ αναλυτικά για τα fake news που διακινούν κάποιοι επιτήδειοι. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες, κάμερες, μικρόφωνα, διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται. Ας μη γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού και κυρίως ας μη σπεύδουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλιού τύπου, καθώς αυτές σε λίγο δεν θα ισχύουν πια. Αρα “τσάμπα” μπαίνουν σε αυτή την ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα αστυνομικά τμήματα με μια πρόσθετη γραφειοκρατία».

Ανανέωση στόλου και 800 νέες προσλήψεις

Εγκρίθηκε χθες το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για το νέο ΕΚΑΒ. Oπως ανέφερε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μια από τις σημαντικές τομές που θα επιφέρει ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ θα είναι η διασύνδεσή του με τα νοσοκομεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ανταπόκρισης του ιατρικού προσωπικού στα περιστατικά. Εξίσου κρίσιμης σημασίας είναι η ταχύτερη απόκριση στην κλήση (από 7 έως 10 λεπτά), όπως επίσης και η μεγάλη πλέον κάλυψη ολόκληρης της χώρας από οχήματα του ΕΚΑΒ (1 ασθενοφόρο ανά 20.000 πολίτες, ενώ τώρα είναι 1 ανά 36.000 πολίτες).

Δρομολογούνται μεταξύ άλλων 800 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πληρώματος ασθενοφόρων, άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, αλλά και η ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων τα επόμενα δύο χρόνια.

Έστω και κατόπιν εορτής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να ενισχύσει το ΕΚΑΒ. Μετά τα μπαλώματα με προσωπικό από Ένοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστική και ΟΤΑ. Κι αυτό γιατί η μεγάλη πληγή του ΕΚΑΒ είναι η έλλειψη προσωπικού και δη μόνιμου προσωπικού.

Από τη στιγμή που άρχιζαν να αποτυπώνονται οι ελλείψεις στα ασθενοφόρα, οι υγειονομικοί φώναζαν ότι με επικουρικούς δεν λύνεται το πρόβλημα. Είναι εργαζόμενοι σε καθεστώς ανασφάλειας και δεν μπορούν να παρέχουν τις υψηλές υπηρεσίες υγείας που απαιτείται. Γι αυτό η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις. Μάλιστα η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί για 10.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, από τις οποίες οι 1.000 θα αφορούν το ΕΚΑΒ. Ωστόσο, οι πρώτες προσλήψεις που πραγματοποιεί είναι επικουρικού προσωπικού, με ότι αυτό συνεπάγεται. Επειδή θα… φορεθεί πολύ το επιχείρημα της αμεσότητας, μέχρι να δρομολογηθούν οι συγκεκριμένες προσλήψεις θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Σαφές είναι επίσης ότι το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται. Άλλωστε, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι απαιτούνται 1.200 μόνιμες προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος τομέας.

Τέλος, από τη Ν.Δ. ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των επισκέψεων υπουργών και στελεχών με αφορμή τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, σε όλους τους νομούς των Περιφερειών της Δυτικής, Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και σε όλους τους δήμους της Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι η 87η ΔΕΘ ξεκινάει το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου με την εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X