Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: Κορυφώνονται οι ζυμώσεις…

Συμφωνία των Πρεσπών: Κορυφώνονται οι ζυμώσεις…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι… ζυμώσεις στην κυβέρνηση, την στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να εισαχθεί εντός Φεβρουαρίου στην Βουλή και να τεθεί σε ψηφοφορία μέσα στον Μάρτιο.

Οι εξελίξεις με την Συμφωνία των Πρεσπών

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο κυβέρνηση έχει στέρεες βάσεις και δεν κινδυνεύει. Όπως τονίζουν, μόνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Βασικός στόχος του Μαξίμου είναι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την Βουλή με 151 θετικές ψήφους, ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι ο μαγικός αριθμός μπορεί να ανέβει και στους 153. Παράλληλα, δεν φαίνεται να ανησυχεί κανείς με τις «απειλές» της ΝΔ για πρόταση δυσπιστίας καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση χρειάζεται μόλις 121 ψήφους ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να μαζέψει 151.

Οι ίδιες κορυφαίες πηγές τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να στήσει κάλπες πριν έρθει η Συμφωνία στην Βουλή, απορρίπτοντας έτσι τις αιτιάσεις ότι μπορεί η κυβέρνηση να αφήσει την καυτή «πατάτα» για τον επόμενο.

Το κεφάλαιο ΑΝΕΛ

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν δεδομένη την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση αλλά δεν φαίνονται να ανησυχούν. Και αυτό γιατί δουλεύουν από τώρα γι’ αυτή την στιγμή. Πιθανότερο σενάριο είναι η κυβέρνηση να ακολουθήσει την «συνταγή» Σημίτη – Καραμανλή, δηλαδή ο πρωθυπουργός να πάει στον ΠτΔ και να του ανακοινώσει την προκήρυξη εκλογών τους επόμενους μήνες με συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, θεωρούν ότι το ΠΟΤΑΜΙ θα βρεθεί σε κρίση, αλλά δύσκολα ο Σταύρος Θεοδωράκης θα αποφασίσει την διάλυση του κόμματος καθώς αναμένονται τουλάχιστον οι μισοί βουλευτές να υπερψηφίσουν την Συμφωνία.

Πηγές της κυβέρνησης προειδοποιούν ότι εάν η Συμφωνία δεν περάσει από την Βουλή, δεν κλείνει ο δρόμος της γειτονικής χώρας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι εάν το θελήσουν μπορεί να μπει στην ατλαντική συμμαχία με το όνομα «FYROM», καθώς αυτή είναι η μοναδική περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκήσει βέτο. Αντίθετα, δυνατότητα αρνησικυρίας δίνεται στην ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που θελήσουν να μπουν στο ΝΑΤΟ με διαφορετικό όνομα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X