Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ- Παραδοχή Τσιάρα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την προστασία πρώτης κατοικίας – Η ΝΔ την κατήργησε»

ΣΥΡΙΖΑ- Παραδοχή Τσιάρα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την προστασία πρώτης κατοικίας – Η ΝΔ την κατήργησε»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΡΙΖΑ: Tα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας κράτησαν μόνο δύο εβδομάδες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας «άδειασε» σήμερα πανηγυρικά όλη τη ΝΔ, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Και συνεχίζει: Ο κ. Τσιάρας παραδέχθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο μάλιστα είχε φροντίσει να ισχύει και για έξι μήνες μετά τις εκλογές, μέχρι το τέλος του 2019. Ό,τι δηλαδή είχε πει στις 30 Απριλίου 2020 και ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή.
Μετά την παραδοχή Τσιάρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί άλλο να κρύβεται: Η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης είναι στρατηγική της επιλογή, όπως στρατηγική της επιλογή είναι οι πλειστηριασμοί και η εξυπηρέτηση των Πάτσηδων, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ισχυρίστηκε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας παραδέχτηκε ότι η ΝΔ κατήργησε την προστασία πρώτης κατοικίας, δίνει ο ίδιος ο υπουργός.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Τσιάρας:

«Η κυρία Γεροβασίλη είτε δεν κατάλαβε τι ψήφισε με τον Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησε την προστασία πρώτης κατοικίας είτε, πολύ χειρότερα, παριστάνει πως δεν κατάλαβε, παρασύροντας το κόμμα της σε μια δήλωση που επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα. Επαναλαμβάνω λοιπόν για να είναι ξεκάθαρο προς όλους: Με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας από τον Φεβρουάριο του 2019».

Ο κ. Τσιάρας στη δήλωσή του σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέσπισε νέα εργαλεία και πρόσθετες δυνατότητες προστασίας της πρώτης κατοικίας και αναστολής πλειστηριασμών για την ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ευάλωτων οφειλετών» και τονίζει ότι «με απόφαση αυτής της κυβέρνησης ανεστάλησαν όλοι οι πλειστηριασμοί, προστατεύοντας τον σύνολο των δανειοληπτών, καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας».

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν χθες όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ήταν μαζί με την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, σε πάνελ.

Ο Κώστας Τσιάρας, προχώρησε σε μια έμμεση παραδοχή ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προστάτευε την πρώτη κατοικία. Συγκεκριμένα μιλώντας στην τηλεόραση του Open ανέφερε: «Η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης να προχωρήσει στους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας έληγε στο τέλος του 2019. Εμείς φροντίσαμε και παρατείναμε σχεδόν για δύο χρόνια αυτούς τους πλειστηριασμούς, να μην γίνονται».

«Με χαροποιεί η παραδοχή του κ. Τσιάρα ότι ο νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που προστάτευε την α’ κατοικία και τον παρέτεινε το 2019 αλλά και το 2020, επ’ αφορμή της πανδημίας.

«Άρα, ο νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας υπήρχε από το 2015 ψηφισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ήταν σε ισχύ μέχρι 31/12/19, με προγραμματισμένη –ήταν σαφώς καταγεγραμμένος αυτός ο όρος- την κατάθεση ενός πληρέστερου σχεδίου προστασίας της α κατοικίας και ρυθμιστικού των όρων των πλειστηριασμών».

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2020 η Νέα Δημοκρατία έφερε ένα πτωχευτικό κώδικα ο οποίος απελευθέρωσε πλήρως τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας ακόμη και για τους ευάλωτους, χωρίς καμία προστασία. Δεν δεσμεύει τους πιστωτές να κάθονται στο τραπέζι του εξωδικαστικού συμβιβασμού, δεν δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και δεν υποχρεώνουν σε ρύθμιση πριν τον πλειστηριασμό για κανέναν. Παρόλα αυτά η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X