Πολιτική

Τη γραμμή του Βελόπουλου για εξόριστους πρόσφυγες ακολουθεί η ΝΔ

Τη γραμμή του Βελόπουλου για εξόριστους πρόσφυγες ακολουθεί η ΝΔ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για εξόριστους πρόσφυγες σε ξερονήσια μιλούσε και οραματιζόταν ο Κυριάκος Βελόπουλος και η κυβέρνηση ΝΔ με το νέο σχέδιο για τα κέντρα των προσφύγων ουσιαστικά το υλοποιεί.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο υφυπουργός Εθν. Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, μας δείχνει το φοβερό επίτευγμα, αφού όπως είπε και ο ίδιος άλλα και ο κ. Πέτσας θα περιέχει χώρους εστίασης, γήπεδα, σωστά καταλύματα και άλλα όμορφα πράγματα… Όμως κανείς δεν κοίταξε καλά τα ψιλά γράμματα… Δηλαδή από που είναι η δορυφορική λήψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν στο φως το δημοσιότητας η τοποθεσία που παρουσίασε ο κ. Στεφανής είναι ίδια με τη δορυφορική λήψη της νησίδας Λέβιθα που έχει πληθυσμό μόλις 13 άτομα.

Τα Λέβιθα βρίσκονται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Δωδεκανήσων και Κυκλάδων. Απέχει 8 ναυτικά μίλια από την Αμοργό και 6 ναυτικά μίλια από την Κίναρο. Η επιφάνεια του νησιού είναι 9,121 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει μήκος ακτών 34 χιλιόμετρα.

Η αλήθεια είναι πως μετά την παρουσίαση έχουν ξεσπάσει σοβαρά ερωτήματα για τις τοποθεσίες που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να δημιουργήσει κλειστά κέντρα για μετανάστες και πρόσφυγες.

Κι αυτό επειδή σε σχετική φωτογραφία-κάτοψη παρουσιάζεται ένα ακατοίκητο νησί ως τόπος «φιλοξενίας» ενός τέτοιου κέντρου. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει και να εφαρμόσει την προτροπή του Κυριάκου Βελόπουλου, για τη μεταφορά των προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά της χώρας μας.

Ωστόσο, στην παρουσίαση που έκανε ο Αλκιβιάδης Στεφανής δεν είπε κάτι τέτοιο. Το φωτογραφικό υλικό όμως που παρουσίασε δείχνει την αλήθεια.

 

Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης νέου σχεδίου, ο Αλκιβιάδης Στεφανής παρουσίασε κάποιες φωτογραφίες για να ενισχύσει τα λεγόμενά του, αφού ήδη είχε προχωρήσει σε λεπτομερή ανάλυση με το τι θα γίνει στις υπάρχουσες δομές των νησιών, ανακοινώνοντας ότι ορισμένες θα μετατραπούν σε κλειστού τύπου εγκαταστάσεις και ότι κάποιες θα κλείσουν και θα αντικατασταθούν με άλλες.

Μέχρι εδώ όλα καλά! Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στα παραπάνω, στη φωτογραφία που παρουσίασε τον τίτλο «Κάτοψη» και, σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Στεφανή, απεικόνιζε «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τους διάφορους χώρους: Με το μπλε χρώμα είναι οι χώροι διαμονής του προσωπικού, με το ροζ χρώμα είναι οι χώροι που θα τρώνε. Υπάρχουν γήπεδα, υπάρχουν λατρευτικοί χώροι, υπάρχουν σχολεία. Και βεβαίως, υπάρχουν όλες οι εγκαταστάσεις που αφορούν την παροχή νερού, πετρελαίου, τους βιολογικούς καθαρισμούς και βεβαίως οι χώροι ενδιαίτησης του προσωπικού που θα λειτουργεί τη δομή αυτή».

Το κέντρο λοιπόν το οποίο απεικονίζεται στη φωτογραφία είναι τοποθετημένο σε ένα «ερημονήσι» και όχι σε κάποια υπάρχουσα δομή που λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Αυτό μπορεί κάποιος εύκολα να το διαπιστώσει συγκρίνοντας τις δύο φωτογραφίες (αυτή του υφυπουργού και αυτή που παρουσιάζουμε από το Google Earth).

Πρόκειται για τη νησίδα Λέβιθα που υπάγεται διοικητικά στη Λέρο και βρίσκεται σε απόσταση 8 ναυτικών μιλίων από την Αμοργό και 6 ναυτικών μιλίων από την Κίναρο.

Το νησί είναι σχεδόν ακατοίκητο και αποτελεί απομονωμένο καλοκαιρινό προορισμό για τουριστικά σκάφη, καθώς δεν έχει αντίστοιχες υποδομές φιλοξενίας. Είναι γνωστό κυρίως γιατί αποτελεί μήλον της Εριδος με αφορμή ένα επενδυτικό σχέδιο εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε αρκετά απομονωμένα νησιά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατοικείται από μία οικογένεια και μόνο. Παράλληλα είναι προστατευόμενη περιοχή Natura και έχει ενταχθεί στις δράσεις για την προστασία του μαυροπετρίτη και του αιγαιόγλαρου.

Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι γιατί επιλέχθηκε να παρουσιαστεί φωτογραφικά μια δομή πάνω σε ένα ερημονήσι, από τη στιγμή που δεν έγινε λόγος για δημιουργία δομών σε άλλα νησιά.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης; Να πάρει τις δομές από τα νησιά και να γεμίσει όμορφα νησάκια της Ελλάδας με νέα κέντρα; Τι αλλάζει;

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X