Βιβλίο

Βιβλίο | “Ταινίες Ψυχών” – Ο Νίκος Παππάς αναλύει στιγμές του κινηματογράφου που είχαν τη δική τους ψυχή

Βιβλίο | “Ταινίες Ψυχών” – Ο Νίκος Παππάς αναλύει στιγμές του κινηματογράφου που είχαν τη δική τους ψυχή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γιάννης Παναγόπουλος

Ο Νίκος Παππάς έχει ένα φανερό πάθος. Δεν είναι πως απλά βλέπει σινεμά. Αυτό το κάνουμε όλοι. Είναι πως του αρέσει να σκύβει σε κάθε ρόλο που κερδίζει την προσοχή του αναλύοντάς τον. Στο νέο του βιβλίο “Ταινίες Ψυχών” (εκδ. Ιστίο) περιγράφει κινηματογραφικούς χαρακτήρες που ξεπέρασαν την τυπική σχέση ηθοποιού – ρόλου – κινηματογραφικής ερμηνείας και έφτασαν σε αυτό το σημείο να να ορίσουν συμπεριφορές ή να φέρουν το θεατή πρόσωπο με πρόσωπο με πραγματικότητες που δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Το πέμπτο βιβλίο του δημιουργού της ομάδας Σινεφίλ στο Facebook, ενός “θεσμού” που παράγει διαρκώς και καθημερινά διάλογο για το σινεμά, μοιάζει να καλεί τον αναγνώστη του σε μια νέα διάσταση που μπορεί να πάρει η θέαση κινηματογραφικών ταινιών. Όσο τολμηρό και αν ακούγεται αυτό αξίζει σίγουρα να δοκιμαστεί.

Μιλούσα πρόσφατα με ένα ψυχίατρο. Είναι λάτρης του σινεμά. Τον ρώτησα αν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια λίστα με τις ταινίες που έχουν αναδείξει πειστικά τη νοσηρότητα της ψυχοπάθειας. Μου απάντησε πως στη διάρκεια των σπουδών του στην Αγγλία υπήρχε μια λίστα με 100 και βάλε ταινιών που έγιναν προϊόν έρευνας για την πιστή αναπαραγωγή την ανθρώπινης παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς. Στο βιβλίο σου εστιάζεις στον άνθρωπο. Τελικά αποστολή του σινεμά είναι η εμβάθυνση στην ανθρώπινη συμπεριφορά ή η δημιουργία εντυπώσεων, κατασκευή ειδώλων; Εσύ ποιες ταινίες προτιμάς;

Η αποστολή του σινεμά είναι διαφορετική για κάθε σκηνοθέτη. Από πολιτική προπαγάνδα, παρουσίαση μιας αλήθειας τεχνητά, από εκτόνωση συναισθημάτων μέχρι διασκέδαση, στοχασμός, ποίηση κτλ. Η κατασκευή ειδώλων είναι απαραίτητη και όσο πιο διακριτή είναι, τόσο πιο κατανοητή και κατά συνέπεια ικανή να αποτελέσει αντικείμενο προς συζήτηση. Η πολυπλοκότητα δεν είναι απαραίτητη στην ποιότητα. Η ομορφιά είναι. Προτιμώ τις ταινίες δίκαιης διεκδίκησης κάθε είδους επειδή πάντοτε διαθέτουν έναν ισχυρό πυρήνα που κινητοποιεί τη δημιουργία τους και όταν είναι καλοφτιαγμένες μεταλαμπαδεύουν το φως που χρειάζεται να εντοπίσουμε για να παράγουμε τη συνέχεια. Προτιμώ τις ταινίες στις οποίες αναγνωρίζω το ρόλο μου στη ζωή.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X