Facebook Twitter Viber Messenger WhatsApp E-mail |
Γλυκοπικάντικο χταπόδι σε φωλιά από chips πατάτας
Υλικά (για 6 μερίδες)
Για το χταπόδι
1 χταπόδι 1 κιλό περίπου
300 γρ. κόκκινο κρασί ή 100 γρ. ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στα τέσσερα
3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
1 πορτοκάλι κομμένο στην μέση
2 φύλλα δάφνης
κόκκους πιπέρι
Για τη σαλάτα
2 με 3 κρεμμύδια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές λοξές φέτες
80 γρ. ψιλές ελιές
80 γρ. κάππαρη χοντροκομμένη
1 με 2 καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
1/4 ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
Για τη βινεγκρέτ
2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
5 κ. σ. ξύδι βαλσάμικο
1 κ. σ. αγιορείτικο μέλι
100 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για τα chips πατάτας
2 πατάτες
χυμός από 1/2 λεμόνι
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
αλάτι
φυλλαράκια μαϊντανού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το χταπόδι. Βάζουμε όλα τα υλικά ( για το χταπόδι) σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του, να μαγειρευτεί σιγά σιγά και να μαλακώσει. Κατόπιν, βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Το κόβουμε σε λοξές φέτες και το αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε, μετά, τη βινεγκρέτ. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο με καπάκι, το κλείνουμε και χτυπάμε δυνατά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Αφού ετοιμαστεί και η βινεγκρέτ, φτιάχνουμε τη σαλάτα. Βάζουμε σε ένα μπολ το χταπόδι, το κρεμμύδι, τις ελιές, την κάππαρη, τις πιπεριές, τον μαϊντανό και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Στη συνέχεια, φτιάχνουμε τα chips πατάτας. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τις πατάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Βάζουμε τις τριμμένες πατάτες σε ένα σουρωτήρι, περιχύνουμε με το λεμόνι και τις πιέζουμε για να βγουν όσα περισσότερα από τα υγρά τους γίνεται. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο για τηγάνισμα αρκετά καλά, προσθέτουμε τις πατάτες και τις τηγανίζουμε για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Μετά τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι.
Για το σερβίρισμα του πιάτου: Βάζουμε σε κάθε πιάτο λίγα chips πατάτας και τα φτιάχνουμε σαν φωλιά. Μέσα στη φωλιά τοποθετούμε τη σαλάτα χταπόδι. Πασπαλίζουμε με φυλλαράκια μαϊντανού. Το πιάτο μας είναι έτοιμο για να το σερβίρουμε.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές: Το χταπόδι δεν το βράζουμε σε νερό, παρά μόνο σε ξύδι και κρασί για να πάρει γεύση καθώς θα βγάλει νερό όσο βράζει σε χαμηλή φωτιά. Αν θέλετε να αφαιρέσετε την εξωτερική του μεμβράνη, η καλύτερη στιγμή είναι μετά το βράσιμο γιατί τότε θα έχει μαλακώσει. Μπορείτε στη συνταγή να αντικαταστήσετε το χταπόδι με θράψαλο. Θα γίνει εξίσου νόστιμο.
Ψητές πιπεριές µε αντσούγιες και κάππαρη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τζούλιαν Ασάνζ: Σήμερα η απόφαση για το αίτημά του να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ
ΕΣΥ/ 91 γιατροί διαψεύδουν την 1η ΥΠΕ για τα ράντζα: «Είναι μόνιμη κατάσταση στις εφημερίες και όχι στιγμιαίο φαινόμενο»
Ακρίβεια στα τρόφιμα: Γιατί οι Έλληνες καταναλωτές τα πληρώνουν πανάκριβα
Ιράν: Το Ισραήλ αρνείται την ανάμειξή του στο θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί
Ιράν/Εμπραχίμ Ραΐσι: Ποιος ήταν ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος
Λεωφόρος Κατεχάκη: Διαμαρτυρία των εργαζομένων εργοταξίων Μετρό – Προβλήματα στην κυκλοφορία
ΕΟΔΥ: Μέτρα Προστασίας από την Αφρικανική Σκόνη
Ολες οι Ειδήσεις
- Τζούλιαν Ασάνζ: Σήμερα η απόφαση για το αίτημά του να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ
- ΕΣΥ/ 91 γιατροί διαψεύδουν την 1η ΥΠΕ για τα ράντζα: «Είναι μόνιμη κατάσταση στις εφημερίες και όχι στιγμιαίο φαινόμενο»
- Ακρίβεια στα τρόφιμα: Γιατί οι Έλληνες καταναλωτές τα πληρώνουν πανάκριβα
- Ιράν: Το Ισραήλ αρνείται την ανάμειξή του στο θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί
- Ιράν/Εμπραχίμ Ραΐσι: Ποιος ήταν ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος
- Λεωφόρος Κατεχάκη: Διαμαρτυρία των εργαζομένων εργοταξίων Μετρό – Προβλήματα στην κυκλοφορία
- ΕΟΔΥ: Μέτρα Προστασίας από την Αφρικανική Σκόνη
- Καιρός: Παραμένει το «κοκτέιλ» ζέστης – αφρικανικής σκόνης
- Απεργία ΑΔΕΔΥ 21 Μαΐου: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Ανάλυση Economist: Πώς αλλάζει το «παιχνίδι εξουσίας» στο Ιράν μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί