Διεθνή

Τα τουρκικά μαχητικά πετούν με πιλότους από το Πακιστάν

Τα τουρκικά μαχητικά πετούν με πιλότους από το Πακιστάν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, που η Πολεμική Αεροπορία κατά του Ερντογάν διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην αποτυχημένη απόπειρα Παρόλο που μόνο δέκα πιλότοι F-16 έλαβαν μέρος, οι επιπτώσεις ήταν δραματικές για τον στόλο των F-16 της Τουρκίας.

Ειδικότερα, οι τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχασε περισσότερους από 300 πιλότους F-16, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν πολυετή εμπειρία. Με αποτέλεσμα να επηρεάζουν το επιχειρησιακό ρυθμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αρχικά η Πολεμική Αεροπορία ζήτησε περισσότερη βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα να τους στείλει Αμερικανούς εκπαιδευτές, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα βοηθούσαν με την βασική εκπαίδευση πτήσεων τους νέους πιλότους και, στη συνέχεια, θα πετούσαν σε επιχειρησιακές μονάδες. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν έχουν κανένα υπερβολικό αριθμό εκπαιδευτών F-16 για να στείλουν και στην Τουρκία.

Ο τουρκικός τύπος τότε ερμήνευσε την αμερικανική άρνηση να στείλει πιλότους στην Τουρκία ως «πολιτικό χαστούκι στο πρόσωπο» του Ερντογάν. Στην Τουρκία, η Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας έχει τέσσερις τάξεις σε εξέλιξη και οι πτήσεις εκπαίδευσης άρχισαν  στη βάση αεροπορικής δύναμης Cigli. Να σημειώσουμε, ότι χρειάζονται πάνω από τρία χρόνια για να πετάξουν με πεπειραμένους πιλότους στις επιχειρησιακές μονάδες πριν τελικά «απορροφηθούν» και γίνουν έμπειροι πιλότοι.

Για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, η Τουρκία ζήτησε επίσης βοήθεια από την Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος παραγωγής και απορρόφησης.

Παρότι οι επιλογές της Τουρκίας με το Πακιστάν περιορίζονται από τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυκλοφορίας Όπλων των ΗΠΑ (ITAR), το ρυθμιστικό καθεστώς που διέπει τις αμερικανικές εξαγωγές στον τομέα της άμυνας. Στην περίπτωση αυτή, η πακιστανική κατάρτιση θα αποτελούσε επανεξαγωγή τεχνικών δεδομένων και συνεπώς υπόκειται στους περιορισμούς ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ.

Η Πακιστανική Πολεμική Αεροπορία, ωστόσο, βοηθά με την εκπαίδευση σε αεροσκάφη μονού κινητήρα, η πρώτη σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης τριών βημάτων για πιλότους F-16. Να σημειώσουμε, ότι από το 2016, οι Πακιστανοί εκπαιδευτές βρίσκονται στη αεροπορική βάση του Cigli, στην Σμύρνη και πετούν πάνω από το Αιγαίο.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Μπλόκο Βρυξελλών στην Αθήνα: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής στόχων των πλεονασμάτων

Επίθεση Γαβρόγλου κατά Κεραμέως: Ασχετοσύνη και σκοταδισμός στο υπουργείο Παιδείας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X