Έρευνα & Καινοτομία

Πολυμήχανοι Έλληνες… ξαναχτυπούν! Παράγουν φθηνότερη ενέργεια με κουκούτσια! (vid)

Πολυμήχανοι Έλληνες… ξαναχτυπούν! Παράγουν φθηνότερη ενέργεια με κουκούτσια! (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το «ελληνικό δαιμόνιο» ξαναχτυπά και αυτή τη φορά χρησιμοποιεί γεωργικά υπολείμματα όπως είναι τα κουκούτσια για να παραχθεί φθηνή ενέργεια!

Ενέργεια η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για το SMARt-CHP Project της εταιρείας BIO2CHP, την οποία ίδρυσε μια ταλαντούχα ομάδα μηχανικών από το ΑΠΘ προσφέροντα στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να παράξουν επί τόπου ενέργεια η οποία κοστίζει ακόμη και τέσσερις φορές φθηνότερα από σε σχέση με το συμβατικό δίκτυο. Το σύστημα προσφέρει στις μικρές και μεσαίες βιομηχανίες στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής, μια γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας βιολογικής προέλευσης, η οποία μετατρέπει τα οργανικά υπολείμματα σε ενέργεια.

Το σύστημα περιλαμβάνει ένα δοχείο το οποίο λειτουργεί αυτόνομα και χρησιμοποιεί την ακατέργαστη υπολειμματική βιομάζα (η οποία σήμερα αντιμετωπίζεται ως απόβλητο) ή κατευθύνεται σε κανάλια χαμηλής προστιθέμενης αξίας, για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας επί τόπου, ελαχιστοποιώντας τόσο το κόστος όσο και το κόστος διαχείρισης αποβλήτων.

Πώς λειτουργεί το σύστημα που παράγει ενέργεια

Το σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί λειτουργώντας τόσο σε εργαστηριακό πλήρως λειτουργικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας διάφορα είδη πρώτης ύλης. Το πρωτότυπο αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE και λειτούργησε για πάνω από 3.000 ώρες παράγοντας θερμότητα και ενέργεια επί τόπου.

Εφιάλτης! Ένας βαθμός Κελσίου αρκεί για να διπλασιαστούν οι καταστροφικές φωτιές!

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται συνήθως περιλαμβάνουν γεωργικά υπολείμματα (κουκούτσια σταφυλιών, ελιάς, ροδακινιάς, αμύγδαλα), υπολείμματα βιομηχανιών τροφίμων, πριονίδια κλπ.

Η εταιρεία αναφέρει ότι οι σύγχρονες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και παράγουν μεγάλες ποσότητες παραπροϊόντων, οι οποίες, παρόλο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγική διαδικασία προσφέροντας προστιθέμενη αξία, συνήθως καταλήγουν ως απόβλητα. Το BIO2CHP επιτρέπει την αξιοποίηση του ενεργειακού περιεχομένου των υπολειμμάτων επί τόπου, ώστε να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες από την : http://bio2chp.com

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X