Οικονομία

Oι Έλληνες είναι οι φτωχότεροι της Ευρώπης μετά τους Βούλγαρους

Oι Έλληνες είναι οι φτωχότεροι της Ευρώπης μετά τους Βούλγαρους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το αφήγημα της κυβέρνησης για εύρωστη οικονομία δέχεται απανωτά πλήγματα και γίνεται συντρίμια. Το τελευταία χτύπημα έρχεται από τη Eurostat της οποίας τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη των πολιτών το 2023. Οι Έλληνες είναι οι φτωχότεροι στην ΕΕ – πλην των Βούλγαρων – καθώς στη χώρα καταγράφονται από τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στην Ευρώπη και οι μέσες ετήσιες απολαβές είναι από τις χαμηλότερες.

Με το κύμα ακρίβειας να σαρώνει την αγορά και τους μισθούς καθηλωμένους, οι πολίτες της Ελλάδας υπολείπονται σε αγοραστική δύναμη όλων των πολιτών των χωρών που αντιμετώπισαν οικονομική κρίση τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και όλων των χωρών, πλην Βουλγαρίας, του πρώην ανατολικού μπλοκ (Τσεχία, Λιθουανία, Ρουμανία, Κροατία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Λετονία) που παραδοσιακά κατατάσσονται στις χαμηλότερες θέσεις της σχετικής λίστας.

Το 2023 τα υψηλότερα επίπεδα κατά κεφαλή ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, κατέγραψαν το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία (140% και 112% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντίστοιχα) . Οι δύο πρώτες χώρες είχαν τεράστια διαφορά από τις υπόλοιπες τρεις χώρες της πρώτης πεντάδας, την Ολλανδία (+30%), τη Δανία (+28%) και την Αυστρία (+23%).

Στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ελλάδα (-33%) και η Βουλγαρία (-36%). Τη χειρότερη πεντάδα συμπληρώνουν η Λετονία (-29%), η Σλοβακία (-27%) και η Κροατία (-23%).

Κατά τα λοιπά πρωθυπουργός και υπουργοί μας βομβαρδίζουν με τις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησής τους, οι οποίες για τους πολίτες δεν φαίνονται ούτε στο πορτοφόλι, ούτε στο καλάθι της νοικοκυράς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X