Θέμα

24 ώρες δοκιμασία με χιόνια στην Αττική: Χάρτες με τις περιοχές που θα το στρώσει – Στα δύο η Ελλάδα (βίντεο)

24 ώρες δοκιμασία με χιόνια στην Αττική: Χάρτες με τις περιοχές που θα το στρώσει – Στα δύο η Ελλάδα (βίντεο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέος χάρτης με τις περιοχές της Αττικής στα «λευκά». Τα δύσκολα ξεκινούν από το βράδυ της Δευτέρας, με τα χιόνια να πέφτουν από την Κηφισιά και βορειότερα.

Σε κλοιό χιονιά θα βρεθεί η μισή Ελλάδα τις επόμενες ώρες, με χιονοπτώσεις να σημειώνονται ήδη στα ορεινά της Εύβοιας και στα βορειότερα τμήματα της Αττικής.

Αν και η Αττική δεν βρίσκεται στη δίνη της διήμερης κακοκαιρίας, ωστόσο, τα χιόνια που θα πέσουν προς τα βόρεια και γύρω από τους ορεινούς όγκους θα δημιουργήσουν λευκό τοπίο, με τη χιονόστρωση να φτάνει ακόμα και τα 70 εκατοστά για παράδειγμα στα Βίλια.



 

Πού και πότε θα το στρώσει στην Αττική

Από το βράδυ της Δευτέρας οι χιονοπτώσεις στο νομό της Αττικής θα ενταθούν με το αποκορύφωμα να έρχεται προς τα ξημερώματα και το πρωί της Τρίτης.

Η Τρίτη θα είναι και η πιο δύσκολη καιρικά, αφού τα χιόνια θα πέφτουν κατά διαστήματα μέχρι το βράδυ.



Από την Κηφισιά και πάνω, δηλαδή οι περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρο από 300 μέτρα και πάνω, θα έχουν χιονόστρωση, με το περισσότερο όμως χιόνι να πέφτει σε Σταμάτα, Άγιο Στέφανο, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Κρυονέρι, Καπανδρίτι, Άνοιξη, Εκάλη και στις γύρω περιοχές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε δύο περιοχές της Αττικής, όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους πολύ έντονα.

423131851_7029898860411548_1032507734758781653_n_48cf4.jpg

Συγκεκριμένα αναφέρει, «προσοχή χρειάζεται στο βορειοδυτικό τόξο (γύρω δηλαδή από τον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα και της δυτικής Πάρνηθας όπου εκεί το φαινόμενο θα είναι πιο οργανωμένο σε ένταση και διάρκεια και σε πιο χαμηλά υψόμετρα».

Θα χιονίσει και στα ορεινά του Υμηττού, ενώ όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος υπάρχει πιθανότητα να πέσει χιόνι και να το στρώσει και στην Αγία Παρασκευή.

Από το Μαρούσι και πιο κάτω δεν θα υπάρξει σημαντική χιονόπτωση, ίσως κάποιο χιονόνερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών – Λαμίας, καθώς οι χιονοπτώσεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα από το ύψος του Αγίου Στέφανου και πιο πάνω.

Ο χάρτης του Meteo με τα χιόνια στο νομό Αττικής

202401300900_rain_snow_39b25.png

xioni11111 6929a

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία

Συνεχίζεται η επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Σήμερα Δευτέρα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το βράδυ της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά και από τη νύχτα σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m).

β) Την Τρίτη οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

γ) Την Τετάρτη οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

σχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από το μεσημέρι της Δευτέρας έως και την Τρίτη κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X