Επιλογές

Ανοίγει ο φάκελος ύποπτης πολύκροτης υπόθεσης με παράξενη αυτοκτονία

Ανοίγει ο φάκελος ύποπτης πολύκροτης υπόθεσης με παράξενη αυτοκτονία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οσοι θυμούνται την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών το 2005, θα θυμούνται ασφαλώς και το θάνατο του Γ. Τσαλικίδη, ο οποίος παρουσιάστηκε σαν αυτοκτονία, χωρίς, όμως, να πείθει εκατό τοις εκατό τους καχύποπτους.

Ο φάκελος που έχει μπει δύο φορές στο αρχείο, ανασύρεται τώρα.  Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντ. Λιόγας έχει ζητήσει τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και έχει μπει δύο φορές στο αρχείο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να τη μελετήσει. Αναμένεται δε, να δώσει παραγγελία, έτσι ώστε να ανοίξει και πάλι ο φάκελος Τσαλικίδη, για να αποσαφηνιστούν 12 χρόνια μετά τα αίτια θανάτου του.

Αφορμή για την εξέλιξη αυτή στάθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν. Το ΕΔΑΔ επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη, ύψους 54.000 ευρώ (μαζί με τα δικαστικά έξοδα), στην οικογένεια του Γ. Τσαλικίδη, καθώς έκρινε πως οι ελληνικές αρχές παρέλειψαν να διενεργήσουν επαρκή έρευνα για τον θάνατό του.

Το σκεπτικό της απόφασης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», ουσιαστικά «δείχνει» προς την κατεύθυνση της δολοφονίας, και μάλιστα διά στραγγαλισμού του.

«Το δικαστήριο εκτιμά ότι οι ελληνικές Αρχές απέτυχαν να φέρουν εις πέρας μια επαρκή και αποτελεσματική έρευνα για τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που στη συνέχεια είναι καταπέλτης για τον τρόπο που ερεύνησε την αιτία του θανάτου η ελληνική Δικαιοσύνη:

«Οι Αρχές αποφάσισαν να κλείσουν την πρόσθετη έρευνα απλά αναφέροντας τα βήματα που είχαν γίνει και σημειώνοντας τις νέες αναφορές, χωρίς να ασχολούνται με καμία από τις ανακολουθίες που είχαν εντοπιστεί, όπως η έλλειψη τραυματισμών που κανονικά σχετίζονται με το κρέμασμα και τις αντιφάσεις σε σχέση με το σημάδι του σχοινιού στον λαιμό του θανόντος».

Συνεπώς είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε ενώπιον νέων εξελίξεων, που ενδέχεται να φωτίσουν και πτυχές άλλης πολύκροτης υπόθεσης, που συνδέεται με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Υποπτη υπόθεση Τσαλικίδη: Πως αποκαλύφθηκε η βρώμικη ιστορία υποκλοπών Καραμανλή και υπουργών

Υπενθυμίζεται ότι ο  Γ. Τσαλικίδης ήταν σχεδιαστής δικτύου και διευθυντή τεχνολογίας της εταιρίας Vodafone, ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου 2005, λίγους μήνες πριν ξεσπάσει το «σκάνδαλο των υποκλοπών» και παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων πολλών μελών της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Το χρονικό του θανάτου Τσαλικίδη, της παρακολούθησης και του σχεδίου δολοφονίας Καραμανλή

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X