Θέμα

Δημοσκοπήσεις: Κατάρρευση της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δημοσκοπήσεις: Κατάρρευση της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η περίοδος που διανύουμε για την κυβέρνηση ύστερα από το έγκλημα στα Τέμπη.  Οι τρεις δημοσκοπήσεις  που είδαν το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν πλέον την κάθετη πτώση του κυβερνώντος κόμματος, σε βαθμό επικίνδυνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί αυτό που πρωτίστως καταρρέει είναι η εντύπωση της αποτελεσματικότητας και της κυβερνησιμότητας, που ήταν τα όπλα του πρωθυπουργού και τους επιτελικού κράτους. Στα απλά ελληνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι πια ο κυρίαρχος του πολιτικού συστήματος
Η ΝΔ βρίσκεται και στις τρεις δημοσκοπήσεις κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% (ενδεχομένως πολύ πιο κάτω αν λάβουμε υπόψη το…μακιγιάζ. Για να γίνει αντιληπτό το μακιγιάζ, θα αναφέρουμε τα ευρήματα για το κόμμα του Κασιδιάρη. Οι μέχρι πρότινος δημοσκοπήσεις το εμφάνιζαν να μπαίνει στη Βουλή και στις τελευταίες έχασε τη μισή δύναμη ξαφνικά, παρότι είναι κοινό συμπέρασμα ότι ευνοείται η αντισυστημική ψήφος.
Ο δε ΣΥΡΙΖΑ είναι ορατό ότι μπορεί να αυξήσει την συσπείρωση του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι έρευνες εμφανίζουν μια μεταστροφή της σειράς με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περνά μπροστά. Η διαφορά όμως πλέον στις περισσότερες έρευνες είναι μικρή ακόμη και 2%. Θα μπορούσε να ήταν και μικρότερη αν οι δημοσκόποι δεν επιβεβαίωναν όσα έγραψε ο eretikos.gr για μεγάλη πτώση της Ν.Δ. με ταυτόχρονη πτώση και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά μικρότερη από εκείνη της Ν.Δ. Μόνο μία από τις τρεις δημοσκοπήσεις τον εμφάνισε να έχει πτώση μόλις ο,1%.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ευνοεί τα μικρότερα κόμματα.
Το πλέον ευνοημένο κόμμα εμφανίζεται το ΚΚΕ φτάνοντας ακόμη και στο 8%.
Το ίδιο και η Ελληνική Λύση που είναι δίπλα στο ΚΚΕ, ενώ και το Μέρα25 εμφανίζεται σταθερά πάνω από 3,5%, κάτι που του εξασφαλίζει πλέον την παραμονή του στην Βουλή.
Μένει και πάλι ένα ερώτημα για τις ψήφους των ακροδεξιών. Που επίσης αυξάνονται, ευνοώντας σχηματισμούς ακραίους.
Η διασπορά ψήφων δεν είναι το μόνο πρόβλημα που ανησυχεί το κυβερνών κόμμα. Το ενδεχόμενο ένα μέρος των δεξιών ψηφοφόρων να κάτσει σπίτι του και να μην πάει στην κάλπη, θα εξελιχθεί σε εκλογικό Βατερλό για την ΝΔ.

Πτώση της ΝΔ, κέρδη για μικρότερους
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που ήδη άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν υποχώρηση της κυβερνώσας παράταξης κατά 5% κατά μέσο όρο, χωρίς να υπάρχουν εμφανή οφέλη για τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ενισχύεται η στάση αναμονής των εκλογέων και η λεγόμενη «αντισυστημική» ψήφος.
Οι εταιρείες μετρούν ήδη διαρροές προς κάθε κατεύθυνση, μια διάχυση που ευνοεί κάποια μικρότερα κόμματα.
Ωστόσο, στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές είναι «περισσότερο από το συνηθισμένο» ευνοϊκές για την κυβέρνηση, καθώς άλλες μετρήσεις που εκείνα έχουν υπόψη τους, δείχνουν είτε πολύ μικρότερη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, είτε ανατροπή των μέχρι πρότινος συσχετισμών υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι δημοσκόποι και οι επιδιώξεις της κυβέρνησης
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θέλει να πέσει στα μαλακά, γι αυτό επηρεάζει δικούς του δημοσκόπους ώστε αυτοί να δείχνουν μικρή πτώση των ποσοστών του». Άλλωστε πολλοί στην κυβερνητική παράταξη αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις μεγάλες συγκεντρώσεις κυρίως νέων ανθρώπων, που σε αυτές εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τον αδόκητο χαμό 57 ανθρώπων και πιέζουν εκ των πραγμάτων για αναζήτηση και καταλογισμό ευθυνών. Σε ένα τέτοιο πιεστικό κοινωνικό πλαίσιο, η κυβέρνηση (η εκάστοτε κυβέρνηση, προσθέτουν με νόημα κυβερνητικές πηγές) δεν μπορεί παρά να φθείρεται.
Στο ζήτημα αυτό, τα ερωτήματα είναι πολλά κι οι απαντήσεις ελάχιστες. Ζητούμενα ακόμη είναι: Ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος της κυβερνητικής φθοράς από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, πόσο «ακουμπάει» εκείνα τα τμήματα του πληθυσμού που συνήθως αποτελούν προνομιακό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, πόσο ωφελούνται τα άλλα κόμματα κι ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο βασικός διεκδικητής της εξουσίας και, κυρίως, εάν η φθορά αυτή θα έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά, ή εάν θα αμβλυνθεί μετά από λίγο καιρό και, πάντως, πριν να στηθούν οι κάλπες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατέρρευσε η εικόνα του αποτελεσματικού πρωθυπουργού

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν πλέον την κάθετη πτώση του κυβερνώντος κόμματος, σε βαθμό επικίνδυνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί αυτό που πρωτίστως καταρρέει είναι η εντύπωση της αποτελεσματικότητας και της κυβερνησιμότητας, που ήταν τα όπλα του πρωθυπουργού και τους επιτελικού κράτους. Στα απλά ελληνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι πια ο κυρίαρχος του πολιτικού συστήματος, κάτι που εμφανιζόταν έως χθες στις έρευνες.

Στη σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορία που δημοσίευση ο Μανώλης Κοττάκης στην εφημερίδα “Εστία” η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι 20 συν πλην.


Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X