Θέμα

Δίωξη “Σπαρτιατών”: Ερχονται αλλαγές στη σύνθεση της Βουλής – Τι θα γίνει με τις έδρες – Εκλογές στον ορίζοντα

Δίωξη “Σπαρτιατών”: Ερχονται αλλαγές στη σύνθεση της Βουλής – Τι θα γίνει με τις έδρες – Εκλογές στον ορίζοντα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικές εξελίξεις δρομολογούνται, μετά την παραγγελία, που έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των 11 βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα «Σπαρτιάτες» πλην του προέδρου του κόμματος Βασίλη Στίγκα.

Η δικογραφία για τους 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών», διαβιβάζεται στη Βουλή, ενώ ανοίγει ο δρόμος για να εκπέσουν από τις έδρες τους, μετά από σχετική απόφαση του Εκλογοδικείου, όπου εκκρεμεί η διαδικασία, καθώς εκδικάστηκαν τρεις προσφυγές κατά της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023.

Η απόφαση του Εκλογοδικείου να αναμένεται στις αρχές Ιουνίου του 2024, οπότε αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης η πρόεδρος του ΣτΕ Ευ. Νίκα.

Εάν το Εκλογοδικείο με απόφαση του κρίνει την έκπτωση των «Σπαρτιατών», τότε όπως υποστηρίζουν  συνταγματολόγοι, που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση, οι έδρες τους θα διαμοιραστούν αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα, ενώ δεν θα μπορέσουν να μετέχουν ούτε και στις Ευρωεκλογές. Υπάρχουν, όμως και εκτιμήσεις επίσης συνταγματολόγων σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές στις περιφέρειες των βουλευτών που θα εκπέσουν από τη βουλευτική τους ιδιότητα.

Οι συνταγματολόγοι, που τάσσονται υπέρ της διενέργειας εκλογών υποστηρίζουν ότι ο διαμοιρασμός των εδρών στα κόμματα  θα συνιστούσε πολιτική ανωμαλία και αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, καθώς δεν υπάρχει διάταξη στο Σύνταγμα, που να προβλέπει κάτι σχετικό.

Αναφέρουν μάλιστα ως επικρατέστερη περίπτωση, την οποία χαρακτηρίζουν «νομολογιακό προηγούμενο» την υπόθεση του εκλιπόντος πλέον πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος μετά την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο εξέπεσε από την έδρα του.

Τότε, όμως η έδρα του δεν δόθηκε από το Εκλογοδικείο σε άλλον, αλλά προκηρύχθηκαν εκλογές στην εκλογική περιφέρεια, στην οποία εκλεγόταν ο Δημήτρης Τσοβόλας.,

Αναλυτικότερα,  η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία διενήργησε προσωπικά έρευνα μετά από τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για έκνομες παρασκηνιακές ενέργειες στο κόμμα του, έδωσε παραγγελία για ποινική δίωξη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η ποινική δίωξη θα ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος των:

  1. Αθανάσιου ΧΑΛΚΙΑ,
  2. Χαράλαμπου ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑ
  3. Γεώργιου ΜΑΝΟΥΣΟΥ,
  4. Αλέξανδρου ΖΕΡΒΕΑ,
  5. Ιωάννη ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗ,
  6. Διονυσίου ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗ
  7. Γεωργίου ΑΣΠΙΩΤΗ
  8. Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗ
  9. Ιωάννη ΚΟΝΤΗ
  10. Πέτρου ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ και
  11. Κωνσταντίνου ΦΛΩΡΟΥ

Ειδικότερα, η δίωξη αφορά τους έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με τους Σπαρτιάτες κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές – εκτός από τον Βασίλειο Στίγκα – αλλά και τον έγκλειστο στη φυλακή για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, που παραγγέλλεται να διωχθεί ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς από την εισαγγελική έρευνα, προέκυψε, ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης του μορφώματος των Σπαρτιατών, αυτός κινούσε τα νήματα, καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική του κάθοδο αλλά και την εκλογή των βουλευτών του στη Βουλή.

 

Παράλληλα, η κυρία Αδειλίνη, παράγγειλε δίωξη και για τον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, καθώς μετείχε, όπως προέκυψε από την έρευνα στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες». Ο Σωτήριος Μεταξάς διώκεται για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Η έρευνα που κατέληξε σε διώξεις για τους Σπαρτιάτες, δρομολογήθηκε πριν από μήνες, όταν ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας δημόσια κατήγγειλε παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες στο κόμμα του, κάνοντας λόγο για «Greek Mafia και Don Corleone», φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάζει, εντός της ημέρας τη δικογραφία, στη Βουλή, για την άρση ασυλίας των 11 βουλευτών, την οποία θα αποφασίσει η Ολομέλεια, προκειμένου στη συνέχεια να ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της εξαπάτηση ψηφοφόρων.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X