Διεθνή

Νέες περιπέτειες για την Φον Ντερ Λάιεν: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μηνύει την Κομισιόν για τον Όρμπαν

Νέες περιπέτειες για την Φον Ντερ Λάιεν: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μηνύει την Κομισιόν για τον Όρμπαν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα επίθεση εκδηλώνεται κατά της  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδιάζει να καταθέσει μήνυση κατά της Κομισιόν, στον απόηχο της αμφιλεγόμενης απόφασής της να ξεπαγώσει δισεκατομμύρια κεφάλαια για την Ουγγαρία στα τέλη του περασμένου έτους.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Politico, η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε τη Δευτέρα σχεδόν ομόφωνα -16 μέλη υπέρ, ένα κατά και καμία αποχή- να προσφύγει η Επιτροπή στο δικαστήριο για παραβίαση της υποχρέωσής της να προστατεύει τα χρήματα των φορολογουμένων από κατάχρηση.

Το «παζάρι» με τον Όρμπαν

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κομισιόν ξεμπλόκαρε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα «παγωμένα» χρήματα που προορίζονταν για τη Βουδαπέστη από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ, η καταβολή των οποίων είχε καθυστερήσει λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Η απόφαση ελήφθη μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου οι ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν τη νέα βοήθεια προς την Ουκρανία και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το Κίεβο – κινήσεις που ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απειλούσε να εμποδίσει.

Έντονες αντιδράσεις κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η απόφαση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να «ξεπαγώσει» τα κεφάλαια αντιμετωπίστηκε με αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι υπέκυψε στον εκβιασμό του Όρμπαν.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε μια σταθερή υπόθεση, καθώς η Επιτροπή έχει αντικρούσει τον εαυτό της σχετικά με το εάν η Ουγγαρία σέβεται το κράτος δικαίου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Daniel Freund το βράδυ της Δευτέρας. «Το Δικαστήριο της ΕΕ ανέκαθεν υπερασπιζόταν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων», πρόσθεσε.

Η κίνηση της επιτροπής -η οποία υποστηρίζεται από μέλη του ίδιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου ανήκει η φον ντερ Λάιεν- έχει σχεδιαστεί ως «μία προειδοποίηση προς την πρόεδρο της Επιτροπής ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ανταλλάσσεται με συμφωνίες με τον Όρμπαν», είπε ο Freund.

Την Πέμπτη η «μεγάλη μέρα»

Οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη (14/3) για να ανάψουν το τελευταίο «πράσινο φως» στην πρόεδρο του σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα προκειμένου να προσφύγει η Επιτροπή στο δικαστήριο πριν από την προθεσμία της 25ης Μαρτίου. Μαζί με τους ηγέτες του S&D, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων, ο αρχηγός του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ θα ψηφίσει υπέρ της κίνησης, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι δεσμεύεται από «αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις» κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων. Καθώς η Ουγγαρία είχε υποβάλει «όλα τα στοιχεία που είχε ζητήσει η Επιτροπή για να δείξει την ανεξαρτησία του δικαστικού της σώματος», «είχε νομική υποχρέωση να εγκρίνει αυτήν την απόφαση».

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ και θα υπερασπιστεί την απόφασή της ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί και πλήγμα στην προσπάθεια της Ουρσουλα φον Ντερ Λάιεν να επανεκλεγεί επικεφαλής της Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές. Και όπως έγραψε ο Enews.gr (eretikos.gr)  είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν και άλλες επιθετικές  ενέργειες κατά της προέδρου της Κομισιόν και   να δυσκολέψουν την εκλογή της. Και όπως λένε φήμες στην Ελλάδα μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να διευκολύνει τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X