Θέμα

Επεισόδια στου Ρέντη: Στον ανακριτή σήμερα ο 18χρονος που τραυμάτισε τον αστυνομικό –«Σαφάρι» της ΕΛ.ΑΣ. για τον υποκινητή της δολοφονικής επίθεσης

Επεισόδια στου Ρέντη: Στον ανακριτή σήμερα ο 18χρονος που τραυμάτισε τον αστυνομικό –«Σαφάρι» της ΕΛ.ΑΣ. για τον υποκινητή της δολοφονικής επίθεσης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Επεισόδια στου Ρέντη: Η απόφαση της Αστυνομίας να κρατήσει μετά τα επεισόδια τα άτομα μέσα στο γήπεδο απαγορεύοντας την έξοδο άνοιξε στόματα – Τους καθοδηγητές των χούλιγκανς αναζητεί τώρα η ΕΛΑΣ

Στον ανακριτή οδηγείται σήμερα, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, ο 18χρονος που φέρεται να ομολόγησε ότι πέταξε την ναυτική φωτοβολίδα που τραυμάτισε βαρύτατα τον 31χρονο αστυνομικό, κατά τα επεισόδια που συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη στου Ρέντη, ενώ αναμένονται και οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τα μέτρα σχετικά με την οπαδική βία.

Στον 18χρονο ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα και διώκεται μεταξύ άλλων για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών.

Ο 18χρονος, που είναι οργανωμένος οπαδός, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, στην ομολογία του περιέγραψε μεταξύ άλλων, πώς οι επικεφαλής των οπαδών τούς έδωσαν εντολή να βγουν από τη γήπεδο και να επιτεθούν στα ΜΑΤ, πως τους εξόπλισαν με πολεμοφόδια και πως εξήγησαν στον ίδιο το τρόπο που έπρεπε να εκτοξεύσει τη φωτοβολίδα.

Στο στόχαστρο της αστυνομίας μπαίνουν οι λεγόμενοι «καθοδηγητές», εκείνοι που φέρεται να έδωσαν την εντολή για την επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται πέντε «καθοδηγητές» οι οποίοι είχαν προσχεδιάσει και οργανώσει την επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Ο ένας από αυτούς, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι νεαρός σε ηλικία, έως 25 ετών, σεσημασμένος για υποθέσεις αθλητικής βίας και άλλα αδικήματα του ποινικού κώδικα.

Ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να βγουν από το γήπεδο και με την βοήθεια των άλλων τεσσάρων οργανωμένων οπαδών, προμήθευσε τους χούλιγκαν με εκρηκτικές μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες και ρόπαλα. Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δράστες γνώριζαν από τις προηγούμενες ώρες για την επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ, καθώς φαίνεται να είχαν ανταλλάξει μηνύματα μεταξύ τους, ώστε να πάνε οργανωμένοι στο γήπεδο, φορώντας δηλαδή μαύρα ρούχα, κουκούλες και μάσκες. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο μαρτυρικές καταθέσεις που κατονομάζουν τον 18χρονο ως τον δράστη της επίθεσης σε βάρος του αστυνομικού.

Το Τμήμα Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας είχε βίντεο από την στιγμή του τραυματισμού του αστυνομικού, αλλά ο οπαδός που εκτόξευσε την ναυτική φωτοβολίδα, είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δεν μπόρεσαν να τον ταυτοποιήσουν.

Το βράδυ του Σαββάτου, κατέθεσαν οι δύο νεαροί που συμμετείχαν στα επεισόδια και τον κατονόμασαν. Ο 18χρονος τελικά ομολόγησε και έδωσε σημαντικά στοιχεία στις αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκέφτεται μια σειρά από μέτρα. Πρόκειται για τέσσερα στο σύνολο (3+1) και οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Αυτά έχουν ως εξής:

«Λουκέτο» στις θύρες των οργανωμένων
Αγώνες κεκλεισμένων θυρών
Διακοπή πρωταθλημάτων, και
Ευρωπαϊκό αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων (στο πιο ακραίο σενάριο)

Ο υποκινητής των επεισοδίων

Αποφασισμένοι να φτάσουν στην άκρη του νήματος και να εντοπίσουν τον υποκινητή των επεισοδίων έξω από κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη είναι οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους.

«Δεν τελειώσαμε με τη σύλληψη του 18χρονου. Θέλουμε να εντοπίσουμε όλους όσους συμμετείχαν στα επεισόδια. Θέλουμε να βρούμε το άτομο που όπλισε το χέρι του 18χρονου με τη ναυτική φωτοβολίδα. Θέλουμε να οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη αυτούς που ενορχήστρωσαν τη δολοφονική επίθεση εναντίον του συναδέλφου μας», είναι το μήνυμα που στέλνουν αστυνομικοί με γνώση των ερευνών. Την ίδια ώρα, ο 18χρονος από τα Άνω Λιόσια προετοιμάζεται για να περάσει την πόρτα της Εισαγγελίας Πειραιά, με την ποινική δίωξη σε βάρος του να είναι βαρύτατη -με κορυφαίο αδίκημα αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Κατά την κράτηση του στη ΓΑΔΑ εμφανίζεται μετανιωμένος και ανήμπορος να πιστέψει το κακό που προκάλεσε, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι -σε κάποιο βαθμό- είναι συνεργάσιμος με τους αστυνομικούς που διενεργούν την προανακριτική έρευνα.

Ο 18χρονος φέρεται να έχει περιγράψει το άτομο που του έδωσε τη ναυτική φωτοβολίδα και του έδειξε πως να την χρησιμοποιήσει, ωστόσο, υποστηρίζει ότι δεν τον γνώριζε προσωπικά και ότι δεν μπορεί να τον αναγνωρίσει από φωτογραφίες καθώς φορούσε κουκούλα τύπου full face. Πρόκειται για ένα σημείο που οι αξιωματικοί της Ασφάλειας διατηρούν επιφυλάξεις, ενδεχομένως επειδή ο νεαρός φοβάται πιθανές συνέπειες – αντίποινα σε περίπτωση σύλληψης του. Σε κάθε περίπτωση, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει απέναντι σε εισαγγελέα και ανακριτή γι’ αυτό το θέμα.

Ο 18χρονος που συνελήφθη

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους δεν μένουν βέβαια μόνον στον 18χρονο, αναζητώντας κάθε στοιχείο που θα τους οδηγούσε στον υποκινητή των επεισοδίων: κάμερες ασφαλείας, μαρτυρικές καταθέσεις, πληροφοριοδότες κ.ά. είναι τα εργαλεία τους μέχρι να τελειώσει στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. η ανάλυση για δακτυλικά αποτυπώματα και DNA στα ευρήματα από το κλειστό γυμναστήριο του Ρέντη. Το ενδιαφέρον πέφτει στα πρόσωπα που ήταν το βράδυ της Πέμπτης στο «Μελίνα Μερκούρη» και έχουν απασχολήσει για οπαδικά επεισόδια ή θεωρούνται γνώριμοι των Αρχών από την «χαρτογράφηση» που έχει γίνει στους οργανωμένους οπαδούς. Πάντως, για το άτομο που έδωσε τη ναυτική φωτοβολίδα στον 18χρονο, εξετάζεται με μεγάλες πιθανότητες το ενδεχόμενο να μην επέστρεψε στο κλειστό γυμναστήριο και να διέφυγε με άλλο τρόπο από την περιοχή.

Σε ότι αφορά τον 31χρονο αστυνομικό των ΜΑΤ συνεχίζει να δίνει την πιο μεγάλη μάχη στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, με την κατάσταση του να παραμένει σταθερή αλλά κρίσιμη.

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση παραμένει στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας ο 31χρονος αστυνομικός, ενώ οι Αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη ενός 18χρονου, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε πως ήταν εκείνος που εκτόξευσε τη ναυτική φωτοβολίδα που τον τραυμάτισε σοβαρά, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στου Ρέντη.

Την ίδια στιγμή οι Αρχές αναζητούν τον ηθικό αυτουργό της επίθεσης, ένα άτομο που παραμένει άγνωστο, κατά του οποίου ωστόσο έχει ασκηθεί δίωξη. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για άτομο ηλικίας 35 έως 40 ετών και φέρεται να είναι επικεφαλής της ομάδας που προκάλεσε την επίθεση.

«Πρέπει να ταυτοποιηθούν όλα τα άτομα της ομάδας που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς. Σύμφωνα και με τα λεγόμενα του 18χρονου, επιβεβαιώνεται ότι μία ομάδα εξήλθε από το γήπεδο, εφοδιάστηκε από άλλα άτομα εκτός γηπέδου αντικείμενα, τα οποία εκσφενδόνισαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων και ξαναμπήκαν στο γήπεδο», είπε στο Mega η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

«Είναι άδικο να χαθεί το παιδί μου»

Για τη μάχη που δίνουν οι γιατροί για να κρατήσουν στη ζωή τον 31χρονο αστυνομικό μίλησε στο MEGA ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός.

«Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου από την πρώτη στιγμή, παρότι δεν εφημέρευε, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να τον σώσουν. Το έχουν πάρει προσωπικά απέναντι στην τυφλή οπαδική βία. Πολλές φορές μας έχουν μεταφέρει στα νοσοκομεία νεκροί και τραυματίες από τυφλή οπαδική βία, πάντα ακούμε ότι θα πάρουν μέτρα και τελικά, ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση, αυτά τα τσογλάνια επικρατούν και μολύνουν τον αθλητισμό», είπε.

Μάλιστα, ο κ. Γιαννακός συνομίλησε με τον πατέρα του 31χρονου αστυνομικού, ο οποίος του είπε πως «είναι άδικο να χαθεί το παιδί μου, το παλικάρι μου» και ζήτησε από το νοσηλευτικό προσωπικό να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X