Επιλογές

Κρυφή συμφωνία Φώφης με Κυριάκο;

Κρυφή συμφωνία Φώφης με Κυριάκο;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει κρυφή συμφωνία Φώφης με Κυριάκο για μετεκλογική συνεργασία; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, ούτε προβοκατόρικο. Προκύπτει αβίαστα και λογικά ύστερα από δηλώσεις του Αναπληρωτή εκπροσώπου της Ν.Δ. Κώστα Κυρανάκη στην εκπομπή του Αιμίλιου στο Kontra την περασμένη Πέμπτη. Και ως πού στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη κάτι περισσότερο γνωρίζει.

Ο υπογράφων ήταν παρόν στο πάνελ και άκουσε τον Κώστα Κυρανάκη. Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΪ, ο Αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Από την αναγωγή επί των εγκύρων προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει 160 με 161 έδρες στη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές. Επίσης το ΚΙΝ.ΑΛ θα έχει 22 με 23 έδρες. Τα δύο κόμματα έχουν πάνω από 180 έδρες, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρους της Δημοκρατίας και να πάμε σε εκλογές».

Επισημαίνεται πως η εκλογή Προέδρου αναμένεται να γίνει το Φεβρουάριο του 2020 και ότι για την εκλογή του απαιτούνται 180 ψήφοι τον τρίτο γύρο.

Από τη δήλωση του Κώστα Κυρανάκη προκύπτει η βεβαιότητα πως το ΚΙΝ.ΑΛ. θα ψηφίσει έναν υποψήφιο για την Προεδρία που θα ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία.

Λογικά αυτό σημαίνει ότι οι δύο πλευρές έχουν διερευνήσει αυτό το ενδεχόμενο και το ερώτημα είναι αν έχει υπάρξει ακόμα και συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να συμφωνηθεί ότι στην περίπτωση που τα δύο κόμματα έχουν μαζί πάνω από 180 έδρες, τότε να είναι υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας προβεβλημένο στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛ. (όπως για παράδειγμα ο Βαγγέλης Βενιζέλος), ώστε να αποφευχθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ. για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.

Τον υποψήφιο αυτό, βεβαίως θα είχε κάθε λόγο να την ψηφίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι΄ αυτό για να μην πάμε σε νέες εκλογές.

Ομως, για να πάρει σάρκα και οστά αυτό  το σενάριο θα πρέπει να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία στις εκλογές. Ομως, προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Και θα γίνει άπιστος στόχος αν μπουν 6 κόμματα στη Βουλή, γιατί θα μειωθεί πολύ το ποσοστό των κομμάτων που θα παραμείνουν εκτός Βουλής.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός:

Αυτοδυναμία — Ποσοστό κομμάτων εκτός βουλής

38.4% — 5%

38% — 6%

37.6% — 7%

37.2% — 8%

36.8% — 9%

36.4% — 10%

36% — 11%

35.6% — 12%

35.2% — 13%

34,8% – 14%

34,4% – 15%

34%  –  16%

Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί αναλυτές του εκλογικού συστήματος, το απαιτούμενο ποσοστό αυτοδυναμίας υποχωρεί κατά 0,4% – από το 40,4% που θεωρείται ως αρχικό όριο – για κάθε 1% επιπλέον ψήφους που θα συγκεντρώνουν κόμματα τα οποία δεν θα κατορθώσουν να µπουν στη Βουλή.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X