Θέμα

O Γερούν Ντάισελμπλουμ στο πλευρό της Ελλάδας: “Έχουν δίκιο οι Έλληνες για τις περικοπές στις συντάξεις”

O Γερούν Ντάισελμπλουμ στο πλευρό της Ελλάδας: “Έχουν δίκιο οι Έλληνες για τις περικοπές στις συντάξεις”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όσο κι αν είναι δύσκολο για κάποιον να το πιστέψει, είναι πέρα για πέρα αλήθεια ότι ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα της περικοπής των συντάξεων.

Ο Ολλανδός γράφει στο blog του ότι έχει ένα δίκιο η Αθήνα που ζητά να μην γίνουν οι συμφωνημένες περικοπές των συντάξεων και μάλιστα, προτρέπει το Eurogroup να δείξει ευελιξία απέναντι στη χώρα μας να ασχοληθεί περισσότερο με άλλα συνταξιοδοτικά συστήματα, όπως εκείνο της Γερμανίας.

«Εχοντας μόλις βγει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα είναι ήδη ξανά στην ατζέντα του Eurogroup. Αυτή τη φορά είναι για τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι είναι αχρείαστες περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, λόγω της υπεραπόδοσης σε ό,τι αφορά τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήδη δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για άλλες κοινωνικές πολιτικές ή για περικοπή συντάξεων.

Οι δανειστές είναι επικριτικοί. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ, που προειδοποιεί για ένα “κακό σήμα προς τις αγορές”. Ποιος έχει δίκιο», αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ καταγράφοντας το ζήτημα.

Παραδέχεται ότι οι Ελληνες «έχουν ένα δίκιο ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο» σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι αποδοχές όσων βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2016 να προσαρμοστούν προς τα κάτω, σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα.

«Μακροπρόθεσμα (σ.σ. το μέτρο) δεν εξοικονομεί πολλά, καθώς οι συνταξιούχοι θα βγαίνουν φυσικά από το σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συνεισφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. 

Εκτός από τη στήριξη στην Ελλάδα όμως που είναι η πρώτη έκπληξη ήρθε και η δεύτερη έκπληξη από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο στο συνταξιοδοτικό σε αντίθεση με τη Γερμανία που η συνταξιοδοτική δαπάνη θα εκραγεί όπως λέει χαρακτηριστικά.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X