Θέμα

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από το σκάνδαλο Novartis

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από το σκάνδαλο Novartis
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπές προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό το σκάνδαλο Novartis. Το φανερώνουν δύο δημοσκοπήσεις. Η σημερινή της εφημερίδας το “Εθνος”  και η πρώτη που δημοσιεύτηκε στο “Βήμα της Κυριακής”.

Η δημοσκόπηση του “Βήματος” φανερώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκόμισε δημοσκοπικά οφέλη από το σκάνδαλο.

Η έρευνα του “Εθνους”, που δημοσιεύουμε αποκαλύπτει ότι η κοινή γνώμη ζητά να επέλθει κάθαρση και να προστατευτούν οι”προστατευόμενοι μάρτυρες”  που δέχονται επιθέσεις από πολιτικούς των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στη δικογραφία, καθώς και από τη Νέα Δημοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα την προστασία της …κοινής γνώμης φαίνεται ότι απολαμβάνουν, εκτός από την εισαγγελική, οι άνθρωποι που πήραν την δύσκολη απόφαση να δώσουν στοιχεία και να τεκμηριώσουν το σκάνδαλο Novartis. Ξεκάθαρα πλειοψηφική είναι η τάση που θεωρεί κρίσιμη και σημαντική την ύπαρξή τους όπως και θετικό γεγονός για τη έρευνα της υπόθεσης.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!!! Η επιστολή του πληροφοριοδότη του FBI

H έρευνα που διενήργησε η Alco καταδεικνύει πώς τα 3 πρόσωπα που έχουν χαρακτηριστεί “μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος” γνωστότεροι ως προστατευόμενοι μάρτυρες χαίρουν της εκτίμησης των πολιτών. Παράλληλα η κοινή γνώμη εκτιμά ότι ορθώς χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται από την νομοθεσία.

Από τα στοιχεία είναι καταρχήν σαφές ότι μόλις ένας στους τέσσερις πολίτες δεν πιστεύει στον συγκεκριμένο θεσμό. Οι “προστατευόμενοι μάρτυρες”, που σε σημαντικό βαθμό καθορίζουν την διερεύνηση τη υπόθεσης Novartis και αποτέλεσαν το έναυσμα για μία γενικευμένη διερεύνηση σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο αποτιμώνται ως χρήσιμοι από την μεγάλη πλειοψηφία.

Η ίδια πλειοψηφία τίθεται απέναντι στην απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων που έχουν ζητήσει να αποκαλυφθούν τα ονόματα των μαρτύρων. Είναι χαρακτηριστικό το ερώτημα που απεύθυνε ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης: “Αυτοί οι τρεις κουκουλοφόροι που δέχθηκε η Δικαιοσύνη να καταθέσουν ανώνυμα, τι ακριβώς φοβούνται; Ότι θα τους δολοφονήσει ο κ. Πικραμμένος ή ο κ. Σαμαράς; ‘H ότι θα τους δείρει ο κ. Γεωργιάδης ή ο κ. Στουρνάρας;”. Η απάντησης της κοινής γνώμης είναι σαφής με βάση την έρευνα: Πιστεύει ότι καλώς σε αυτή την υπόθεση μπήκαν υπό καθεστώς ειδικής προστασίας και – προφανώς- υπό αυτό το καθεστώς πρέπει να παραμείνουν.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η έρευνα της Alco περιλαμβάνει μία χρονική περίοδο στην οποία έγιναν γνωστές πλευρές και ντοκουμέντα των μαρτυριών αυτών. Είτε από τοποθετήσεις που έγιναν στην Βουλή είτε από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις.

Ολα τα ονόματα από τις λίστες της Novartis στο φως

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X