Θέμα

Πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο: Εικόνες Αποκάλυψης στο νησί- Ανυπολόγιστη η καταστροφή (vids)

Πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο: Εικόνες Αποκάλυψης στο νησί- Ανυπολόγιστη η καταστροφή (vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά τώρα: Δεν έχει τέλος η κόλαση της φωτιάς στο νησί της Ρόδου: Για έκτη μέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά . Οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλη μάχη με τις φλόγες κατά τη διάρκεια της νύχτας, την ώρα που εκκενώθηκαν συνολικά έξι περιοχές: Λίνδος, Πευκοί, Κάλαθος, Μάσαρη, Μάλωνας και Χαράκι, έπειτα από μήνυμα του 112, με κατεύθυνση προς την πόλη της Ρόδου.

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά αφού, μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (22/07), οι φλόγες έκαψαν το χωριό Λάερμα.

Το αδιαχώρητο στο αεροδρόμιο της Ρόδου: Φεύγουν άρον άρον οι τουρίστες

Μεγάλος αριθμός τουριστών συνωστίζεται στο αεροδρόμιο της Ρόδου περιμένοντας αεροπλάνα για να τους παραλάβουν, ενώ χιλιάδες κατοίκοι και τουρίστες θα περάσουν τη νύχτα σε πλοία, κλειστά γυμναστήρια και ειδικές δομές.

Φωτιά στη Ρόδο: Εκατοντάδες τουρίστες σε κλειστό γήπεδο

https://twitter.com/AlexandrosNgu7/status/1682942027565084672

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού συνεχίζεται και τις βραδινές ώρες με το Λιμενικό να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να απομακρύνει συγκεντρωμένο πλήθος από την παραλία στο Γεννάδι, το οποίο και εκκενώνεται.

Εκτός από το Γεννάδι, εντολή εκκένωσης μέσω του 112 δόθηκε και για τους οικισμούς Πεύκοι, Λίνδος, Κάλαθος και Κιοτάρι ενώ ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης διέταξε να εκκενωθεί το χωριό Ασκληπιείο.

Μέχρι στιγμής όπως δήλωσε και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, έχουν απεγκλωβιστεί και μετακινηθεί σε ασφαλές σημείο περίπου 8.000 άτομα ενώ ο ίδιος τόνισε ότι «έχουμε πολύ κόσμο ακόμα».

Στην γιγαντίαια επιχείρηση που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου συμμετέχουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη, φορτηγό πλοίο, επιβατικό οχηματαγωγό και φουσκωτά της Μοίρας Καταδρομέων.

Φωτιά στη Ρόδο: Λιμενικό και στρατός απομακρύνουν οικογένειες από το φλεγόμενο νησί
Καίγονται τα Λάερμα

Οι πιο δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται το βράδυ του Σαββάτου στο χωριό Λάερμα όπου σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η φωτιά έχει μπει στον οικισμό και έχουν ήδη τυλιχθεί στις φλόγες τα πρώτα σπίτια.

Συνολικά σε όλη τη Ρόδο επιχειρούν 205 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 39 οχήματα, συμμετέχουν και οι Σλοβάκοι πυροσβέστες με 31 άτομα προσωπικό και 5 οχήματα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη σε τρια μέτωπα στη λίμνη φράγματος Γαδουρά, στο Ασκληπιείο και στα Λάερμα.

Η φωτιά σε ορισμένα σημεία του νησιού έχει φτάσει μέχρι την παραλία.

Παράλληλα στο νησί φτάνουν με δασοκομάντος και 8 μηχανές με προσωπικό της ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

Επίσης στο νησί μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη.

Συγκλονιστικές στιγμές απεγκλωβισμού

Συγκλονίζουν παράλληλα οι μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα από το φλεγόμενο νησί, με κατοίκους και τουρίστες να εκκενώνουν τις περιοχές που απειλέι η φωτιά με όποιο τρόπο μπορούν και έχοντας τις βαλίτσες στα χέρια.

Οι δραματικές εξελίξεις στη Ρόδο κάνουν τον γύρο του κόσμου, με τις εικόνες από το νησί να αποτελούν κεντρικό θέμα σε πολλά μέσα διεθνή ενημέρωσης, κυρίως στα βρετανικά. Τουρίστες στο νησί συγκλονίζουν με τις περιγραφές τους για όσα βίωσαν.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακοιγιάννη, τα ξημερώματα της Κυριακής υπήρχαν ενεργές καύσεις στην περίμετρο της πυρκαγιάς ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι αναζωπυρώσεις όσο θα περνάει η ώρα και οι οποίες, όπως είπε, «αναμένεται να γίνουν εντονότερες από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα χωρίς να αποκλείεται να συμβούν και νωρίτερα».

«Η κατάσταση είναι δύσκολη στη Ρόδο δεδομένου ότι η πυρκαγιά δεν έχει ελεγχθεί» πρόσθεσε ο κ. Βαθρακογιάννης κάνοντας λόγο για «εκρηκτικό μείγμα με ελάχιστη υγρασία, υψηλή θερμοκρασία εδάφους και ατμόσφαιρας και ισχυρούς ανέμους».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X