Πολιτισμός

Το αλάτι απέκτησε μουσείο και στην Ελλάδα

Το αλάτι απέκτησε μουσείο και στην Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τώρα υπάρχει ακόμα ένας λόγος να επισκεφτείτε το Μεσολόγγι. Άνοιξε το πρώτο μουσείο άλατος στην Ελλάδα και στεγάζεται στη θέση των αλυκών της Τουρλίδας, δίπλα στη λιμνοθάλασσα.

Το μουσείο χωροθετείται σε μια παλαιά αποθήκη η οποία έχει ανακαινισθεί και διαμορφωθεί κατάλληλα εσωτερικά. Στο παρελθόν λειτουργούσε ως χώρος ανάπαυσης των εργατών που έβγαζαν το αλάτι, στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη για σανό για τα άλογα που έσερναν άμαξες με αλάτι από τις αλυκές.

Τα εκθέματα του μουσείου είναι διάφορα είδη αλατιού, ενώ αναφέρονται και οι διάφορες χρήσεις του αλατιού, η μεγάλη συλλογή 1.500 αλατιέρων, τη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής του αλατιού, και τα παλιά μηχανήματα συγκομιδής. Οι ξεναγοί θα κάνουν αναφορές στο τρόπο παραγωγής του στις παλαιές και νέες αλυκές Μεσολογγίου, τον κόσμο που εργαζόταν και τα οφέλη της περιοχής. Στο μουσεία διατίθεται οπτικοακουστικό υλικό, με φωτογραφίες και βίντεο ώστε ο επισκέπτης να έχει πλήρη εικόνα σε ότι αφορά στο αλάτι και τον ρόλο που έπαιξε το Μεσολόγγι στην παραγωγή και τη διάθεσή του.

Το μουσείο άλατος λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδος (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Το μουσείο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Κορδόση, ιδρυτής του κέντρου λόγου και τέχνης «Διέξοδος». Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και τέλειωσε το Λύκειο της Παλαμαϊκής Σχολής Μεσολογγίου. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X