Οικονομία

Το βατερλώ της κυβέρνησης στον τουρισμό και την εστίαση

Το βατερλώ της κυβέρνησης στον τουρισμό και την εστίαση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κραυγή αγωνίας από εργαζόμενους και επιχειρήσεις στον τουρισμό και την εστίαση. Οι πρώτοι μέσω του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τουρισμού-Επισιτισμού, καταγγέλλουν ότι 600.000 εργαζόμενοι του κλάδου δεν πήραν οικονομική ενίσχυση.

Οσον αφορά στις επιχειρήσεις, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ η μόνη ενίσχυση στις επιχειρήσεις είναι τα 800 ευρώ. Ο ίδιος τόνισε ότι μόνο 50.000 επιχειρήσεις πήραν την επιστρεπτέα προκαταβολή και μόνο 2.000 στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Οι κ. Χοντζόγλου (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τουρισμού – Επισιτισμού) και Καβαθάς (Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ) ήταν καλεσμένοι στην εκπομπή του Γ. Τράγκα για να μιλήσουν για την τραγική κατάσταση των κλάδων τουρισμού και επισιτισμού λόγω του lockdown και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που έχουν επιβληθεί κατά του covid-19.

O κος Χοντζόγλου είπε ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση τυπικά, ξεκινά την 1η Ιουνίου ο τουρισμός όπου θα επιτραπεί το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, χωρίς τουρίστες στα ξενοδοχεία δεν μπορεί να λειτουργήσει και η εστίαση. Η κυβέρνηση δεν μας έχει δώσει οικονομική ενίσχυση. Από τα 24 δισ που ακούσαμε στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού ούτε 1 δισ. δεν πάει στους 600.000 εργαζόμενους του κλάδου. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε εξαγγείλει πως στο μεγάλο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο 10 Ιουνίου  έξω από το Υπουργείο Εργασίας στις 12 το μεσημέρι θα διαδηλώσουμε και να κάνουμε γνωστό στην κυβέρνηση πως είμαστε στα όριά μας. Μετά την καραντίνα δεν θα αντέξουμε με τα μέτρα και την έλλειψη τουρισμού.

Τέλος θα έχουμε πάρει όλα τα μέτρα προστασίας  στα πλαίσια του πανελλαδικού συλλαλητηρίου και θα είμαστε πειθαρχημένοι».

Στη συνέχεια ο κος Καβαθάς αναφορικά με το ερώτημα του Γ. Τράγκα αν έχει δοθεί οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση για την στήριξη επιχειρήσεων είπε: «Το μόνο βήμα της κυβέρνησης που έχουμε δει είναι τα 800€ σε έναν αριθμό επιχειρήσεων και τα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής που αφορούν 50.000 επιχειρήσεις και το ΤΕΠΙΧ 2 που η εκταμίευση δεν έχει ξεπεράσει τις 2.000 επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πως μιλάμε για λιγότερο από το 7%των επιχειρήσεων στη χώρα και αυτό που χρειάζεται η επιχειρηματικότητα είναι την στήριξη του κράτους διότι είναι γνωστό σε όλους πως μετά από έναν πόλεμο και μια καταστροφή και ένα γεγονός τέτοιας έκτασης αυτός που πρέπει να στηρίξει την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα είναι το κράτος γιατί το να δώσει χρήματα το κράτος είναι σαφές ότι γεννιούνται νέα χρήματα. Κινείται η αγορά, διατηρούνται θέσεις εργασίας , δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, το κράτος έμμεσα και άμεσα εισπράττει φόρους άρα κλείνει και ο κύκλος του χρήματος. Όσο δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά είναι σίγουρο ότι δυστυχώς θα βγουν αληθινές οι προβλέψεις της τελευταίας έρευνας του ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ που μιλάει για 100.000 λουκέτα και 250.000 ανέργους.

Ήδη βιώνουμε τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών τόσο στο εμπόριο που δουλεύει εδώ και 15 ημέρες και έχει 50% μείωση του κύκλου εργασιών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και βεβαίως στον χώρο της εστίασης που εκεί είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα (στα καφέ έχουμε 50% μείωση και στα εστιατόρια 90% μείωση) ενώ τα εποχιακά λειτουργούντα εστιατόρια δεν έχουν ανοίξει καν.

Εδώ και δύο μήνες έπρεπε να είναι ανοιχτά τα εστιατόρια και να είχαμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας εποχιακών εργαζομένων και αυτοί ακόμη δεν έχουν προσληφθεί και δεν ξέρω πραγματικά οι επιχειρήσεις αν θα προσλάβουν αυτούς τους χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι δουλεύουν εποχιακά. Με την εποχιακή εργασία και το επίδομα ανεργίας στη συνέχεια οι εν λόγω εργαζόμενοι περνούν το επόμενο διάστημα των 6 μηνών που δεν εργάζονται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνεται ανεπαρκής. Πρέπει να υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα για τις μετακινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι κάθε φορά να καθορίζει τα πρωτόκολλα. Με διμερείς συμφωνίες πρέπει να προχωρά στο άνοιγμα των συνόρων της. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να έρθουν 31 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα. Μακάρι να πιάσουμε το 15%- 20% .

Ο εσωτερικός τουρισμός παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει και ο ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Τουρισμού με voucher να στηρίξει το τουριστικό προϊόν εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αναπληρωθεί το κενό που αφήνουν τα εκατομμύρια ξένων επισκεπτών που δεχόμασταν στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

Η επέκταση της τουριστικής σεζόν θα μπορούσε να συμβεί υπό άλλες προϋποθέσεις που έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί από το παρελθόν και ξαφνικά δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα.

Βρισκόμαστε, επίσης, στο ενδεχόμενο κίνδυνο ενός δεύτερου γύρου της πανδημίας που αυτό αντιλαμβάνεστε δεν το γνωρίζει ακόμη κανείς.

Υπήρξε τροπολογία στη Βουλή από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη με την οποία ανοίγει το McArthurGlen τις Κυριακές για τουριστικούς λόγους επειδή είναι κοντά στο αεροδρόμιο και ο ξένος επισκέπτης που θα έρθει και θα περιμένει την ανταπόκριση της επόμενης πτήσης για να συνεχίσει στο προορισμό του θα περάσει πρώτα από το Αττικό ζωολογικό πάρκο των Σπάτων και μετά θα πάει να ψωνίσει στο εν λόγω εμπορικό κέντρο. Δηλαδή μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας. Άρα η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πλήρη απορύθμιση της αγοράς προωθεί τα συμφέροντα πολυεθνικών ή φίλων και τρώει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στα 6 Ιουνίου εκδικάζεται η προσφυγή της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά του κ. Γεωργιάδη του Δεκεμβρίου 2019  όπου με την προαναφερθείσα τροπολογία άνοιξε τις Κυριακές το McArthurGlen».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X