«Για ακόμη μία φορά προσπαθούν να διαστρεβλώσουν προκλητικά τα λεγόμενά μου. Γιατί όποιος άκουσε τη δήλωσή μου σχετικά με το γεγονός ότι κάποιοι επικροτούν τον εξευτελισμό της Εθνικής μας παρελάσεως, εύκολα καταλαβαίνει ότι δεν είπα ποτέ πως δεν μπορείς να συνεννοηθείς με άτομα με αναπηρία» έγραψε ο κ. Βορίδης.

Κόντρα Χαρίτση-Βορίδη για το περιστατικό στην παρέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια

«Είναι επίσης απολύτως προφανές ότι αναφερόμουν σε αναπηρίες που εμποδίζουν τον καταλογισμό, την απόδοση ευθύνης. Γιατί περί αυτού μιλούσαμε, περί της θεμιτής ή όχι απόδοσης ευθυνών στις συγκεκριμένες “performers”. Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιες αναπηρίες και είναι εντελώς προφανές ότι σε αυτές αναφερόμουν. Όλα τα άλλα αποτελούν άθλιες προβοκάτσιες εκ μέρους αυτών που θέλουν να υπερασπιστούν την απαράδεκτη υποτίμηση της εθνικής μας εορτής» πρόσθεσε.

https://www.facebook.com/voridis/posts/2472983076072450

Να υπενθυμίσουμε ότι, και την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ :

«Σήμερα» σχετικά με τα κορίτσια που έκαναν το βηματισμό αλά «Μόντι Πάιθον» στην παρέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο κ. Βορίδης κληθείς να σχολιάσει την κίνηση των συγκεκριμένων κοριτσιών ανέφερε μεταξύ άλλων «Αηδίες,… δεν ξέρω αν μιλάμε και για παιδιά. Δεν είμαι βέβαιος. Δεν είναι μωρά. Έκαναν αηδίες. Εγώ δεν ξέρω αν είναι παιδιά ή ενήλικες, αν είναι 21 ή 16. Ας πούμε, λοιπόν, ότι είναι παιδιά. Προφανώς, λοιπόν, η συμπεριφορά αυτών των παιδιών, γιατί δεν είναι μωρά, δεν είναι δύο, είναι 16. Με ένα παιδί που είναι 16 χρονών μιλάς κανονικά. Συνομιλείς. Δεν είναι ανάπηρο. Στα 17 ψηφίζουν. Έτσι; Δεν είναι ένα παιδί που δεν έχει κατανόηση. Θέλω να πω δεν έχουν κάποιου είδους πάθηση, έτσι δεν είναι; Διακωμωδούν την παρέλαση».

Ο Χαρίτσης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βορίδη ανέφερε:

«Σήμερα ο κ. Βορίδης μας θύμισε το βαθιά ρατσιστικό υπόστρωμα της σκέψης του χαρακτηρίζοντας «ανάπηρο» αυτόν με τον οποίο δεν μπορείς να συνεννοηθείς. Η ντροπή δεν είναι δική του, αφού ως γνήσιος ακροδεξιός έχει τέτοιες μισαλλόδοξες αντιλήψεις στον πυρήνα της λογικής του. Η ντροπή είναι του κ. Μητσοτάκη που εξακολουθεί να τον ανέχεται».

Ενώ λίγο αργότερα σκληρή ήταν και η αντίδραση του Κυμπουρόπουλου στη φασιστική δήλωση Βορίδη.

«Δεν μπορώ να παραβλέψω την δημόσια δήλωση του Υπουργού κου Βορίδη, ο οποίος δήλωσε πως αυτά τα κορίτσια δεν είναι μωρά, ούτε ανάπηρα, ότι μιλάς και συνεννοήσε μαζί τους. Η δήλωση αυτή είναι απαράδεκτη, προσβλητική, μειωτική και πρέπει να αποσυρθεί!

Στη χώρα μας, τα ανάπηρα άτομα υφίστανται ήδη σε πολλές περιπτώσεις τον αποκλεισμό, και αντιμετωπίζουν πλήθος από στερεότυπα. Δεν χρειάζονται και τις απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικών, για να τους κάνουν δυσχερέστερη την καθημερινότητα!

Η μειωτική αυτή δήλωση από ένα κυβερνητικό στέλεχος να σημειωθεί, πως δεν αποδοκιμάστηκε εκείνη τη στιγμή από τους παριστάμενους δημοσιογράφους και τους παρευρισκόμενους. Αυτό συνέβη, διότι με τα δεδομένα της κοινωνίας μας είναι, δυστυχώς, συνηθισμένη και θεμιτή, όταν σε άλλα κράτη, κάτι αντίστοιχο θα άγγιζε τα όρια του  hate speech», τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων, στην δήλωση, ο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

https://www.facebook.com/eUkympouropoulos/posts/444972262821077

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Τι απαντά ο πρώην δήμαρχος που «ράντισε» με αίμα το δημοτικό συμβούλιο