Υγεία

EMA: Νέα παρενέργεια για τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson

EMA: Νέα παρενέργεια για τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέα παρενέργεια αναγνωρίστηκε από τον EMA για τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) συστήνει την προσθήκη μιας σπάνιας φλεγμονής της σπονδυλικής στήλης που ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα στις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό.

Μάλιστα, έγινε σύσταση να συμπεριληφθεί παρόμοια προειδοποίηση και για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η εγκάρσια μυελίτιδα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της μίας ή και των δύο πλευρών του νωτιαίου μυελού και μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια ή προβλήματα στη λειτουργία της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου.

Η επιτροπή του ΕΜΑ, αφού εξέτασε τα δεδομένα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια αιτιολογική σχέση μεταξύ αυτών των δύο εμβολίων και της εγκάρσιας μυελίτιδας είναι τουλάχιστον μία λογική πιθανότητα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, τόνισε ότι το όφελος και των δύο εμβολίων κατά του κορονοϊού παραμένει αμετάβλητο.

Ο ΕΜΑ, πάντως, δεν παρείχε καμία πληροφορία για το πόσες τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό, αλλά είπε ότι η εγκάρσια μυελίτιδα έχει προστεθεί ως ανεπιθύμητη ενέργεια άγνωστης συχνότητας στις πληροφορίες του προϊόντος των εμβολίων.

Επίσης, συνέστησε την ενημέρωση των πληροφοριών προϊόντος για το εμβόλιο της AstraZeneca σχετικά με τις θρομβώσεις μετά την πρώτη δόση, λέγοντας ότι παρατηρήθηκαν λιγότερες τέτοιες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη δεύτερη δόση.

Σημειώνεται, τέλος, πως τα δύο εμβόλια βασίζονται σε παρόμοια τεχνολογία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X