Διεθνή

Κορονοϊός: «Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ για το εμβόλιο της Novavax

Κορονοϊός: «Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ για το εμβόλιο της Novavax
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κορονοϊός: Θετική γνωμοδότηση για το πέμπτο εμβόλιο έδωσε την Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), o οποίος ενέκρινε το εμβόλιο της αμερικανικής Novavax σε ενήλικες.

Σύμφωνα με δύο μεγάλες μελέτες η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι γύρω στο 90% στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης.

Ο ΕΜΑ ωστόσο επισήμανε πως μέχρι στιγμής υπάρχουν περιορισμένα μόνο δεδομένα για την αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής Όμικρον.

«Έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση, η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του ΕΜΑ κατέληξε με ομοφωνία ότι τα δεδομένα για το εμβόλιο είναι ισχυρά και πληρούν τα κριτήρια αποτελεσματικότυτας, ασφάλειας και ποιότητας» ανέφερε ο οργανισμός.

Το εμβόλιο δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί στις ΗΠΑ, έχει λάβει όμως επείγουσα έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη συμφωνία με την Novavax για 200 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες οι μισές είναι προαιρετικές.

Το εμβόλιο δύο δόσεων, με την εμπορική ονομασία Nuvaxovid, περιέχει πρωτεΐνες του πανδημικού κορονοϊού που αναγνωρίζονται ως αντιγόνα από το ανοσοποιητικό σύστημα και πυροδοτούν την παραγωγή αντισωμάτων κατά του κορονοϊού.

Η Novavax δήλωσε στο Reuters, νωρίτερα την Δευτέρα, πως οι πρώτες παρτίδες θα παραδοθούν στην Ευρώπη τον Ιανουάριο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X