Σχόλια

Το Α και το Ω είναι η οικογένεια ή όλα ξεκινούν από το «σπίτι»

Το Α και το Ω είναι η οικογένεια ή όλα ξεκινούν από το «σπίτι»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για τα μικρά παιδιά, ο κόσμος είναι γεμάτος εμπειρίες. Καθώς ωριμάζουν, οι οικογενειακές σχέσεις αγγίζουν όλους τους τομείς της ανάπτυξής τους – σκέψη, κοινωνική, συναισθηματική, σωματική, τη συμπεριφορά και την ηθική. Οι καλές οικογενειακές σχέσεις που είναι σταθερές κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν καλή αυτοπεποίθηση, κίνητρα για μάθηση και την επίτευξη στόχων στο σχολείο. Αργότερα στη ζωή, συμβάλλουν στην ικανότητα να μιλήσουν, γνωρίζοντας τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους, να πάρουν αποφάσεις, να έχουν φίλους καθώς και να γίνουν αξιόλογα μέλη της δικής τους οικογένειας. Επιπλέον, οι καλές οικογενειακές σχέσεις υποστηρίζουν ένα παιδί ώστε να τρώει και να κοιμάται καλά.

Οικογενειακές σχέσεις

Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αναπτυχθούν καλές οικογενειακές σχέσεις:

  • Βρείτε μια ώρα κάθε μέρα για να είναι μαζί όλη η οικογένεια.
  • Να μιλάτε να μοιράζεστε και να περνάτε χρόνο μαζί.
  • Περάστε χρόνο με το παιδί σας και μοιραστείτε ιδέες.
  • Τακτικά κάντε πράγματα που σας διασκεδάζουν όλοι μαζί.
  • Συμπεριλάβετε το παιδί σας στην καθημερινή σας ζωή.

Το παιδιά σας έχoυν την ευκαιρία να μάθουν σημαντικά μαθήματα από εσάς και την οικογένεια και να αποκτήσουν σημαντικές συνήθειες με τη βοήθειά σας. Θα αντιγράψουν τη συμπεριφορά που βλέπουν γύρω τους. Με τη συμπερίληψη του παιδιού σας στις καθημερινές δραστηριότητες της ζωής, τους προσφέρουμε ευκαιρίες για να αναπτύξουν το αίσθημα της ευθύνης και της ολοκλήρωσης.

Συμμετοχή του παιδιού σας στην καθημερινή ζωή

Μερικοί τρόποι που θα μπορούσατε να εξετάσετε μαζί με το παιδί σας στην καθημερινότητα είναι:

  • Ζητάτε από το παιδί σας να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε κανόνες για την οικογένεια.
  • Ζητατε από το παιδί σας να σας βοηθησει σε δουλειές σας, όπως να μαζεψετε μαζί το τραπέζι μετά από ένα γεύμα ή βοηθώντας σας σε κάποια άλλη δουλειά.
  • Ζητάτε να σας βοηθήσει στη λίστα με τα ψώνια / ή στο μαγείρεμα ενός γεύματος.

Με τη συμπερίληψη του παιδιού σας στην καθημερινή ζωή και τις ρουτίνες της, θα είστε σε θέση να ακούσετε πραγματικά αυτό που λέει το παιδί σας και να επικεντρωθείτε στην απάντηση που θα επεκτείνει τη σκέψη τους. Ίσως να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις ανησυχίες ή τις ιδέες του παιδιού σας και να ενισχύσει τους δεσμούς σας με την κοινή χρήση και την κατανόηση.

Με τη συμετοχή του παιδιού σας στην καθημερινή ρουτίνα σας, θα ανοίξει η δυνατότητα για εσάς και το παιδί σας να συζητήσετε οποιοδήποτε θεμα  σε μια ουσιαστική συνομιλία. Όπως θα συμμετάσχουν στην καθημερινή ρουτίνα, μπορείτε να μιλήσετε για αυτό που κάνουν, γιατί το κάνουν και πώς έχει νόημα όχι μόνο σε εσάς ή το παιδί, αλλά και για όλη την οικογένεια. Έχοντας λίγο χρόνο ο ένας προς τον άλλο το παιδί σας θα επωφεληθεί από την παρατήρηση και την αλληλεπίδραση μαζί σας.

Οι σχέσεις χτίζονται με εμπιστοσύνη και υποστήριξη και το παιδί σας αρχίζει την οικοδόμηση. Μέσα από αμοιβαίο σεβασμό, θετικό και συνεπή χρόνο που θα περάσετε μαζί, και τη συμμετοχή στην καθημερινή ρουτίνα, το παιδί σας αναπτύσσει μια βαθύτερη κατανόηση της θέσης του μέσα στην οικογένεια. Όλες οι δεξιότητες του παιδιού σας μαθαίνονται μέσα από αυτές τις ρουτίνες και μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν όταν βγαίνουν στη ζωή και οικοδομούν σχέσεις με άλλα παιδιά και ενήλικες.

Από το BBC

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X