Θέμα

Νομοσχέδιο: Ερχονται αλλαγές σε φόρους, παράβολα, μισθούς-Ποιους αφορούν

Νομοσχέδιο: Ερχονται αλλαγές σε φόρους, παράβολα, μισθούς-Ποιους αφορούν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δύο επιδόματα ένα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας και ένα υψηλού βαθμού ευθύνης και ασφάλειας χορηγούνται με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, ρυθμίζεται η υποχρέωση που αναλήφθηκε έναντι των δανειστών για την πληρωμή των δικαστικών εξόδων και της δικηγορικής αμοιβής του πρώην προέδρους της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Και επιβεβαιώνεται ότι ισχύει το κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα, αφού η ρύθμιση αυτή θα ισχύει στο εξής για τον πρόεδρο και το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ για τις περιπτώσεις, που είτε ασκήθηκαν αγωγές εναντίον τους, είτε κατηγορήθηκαν για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα μισθολογικά του προσωπικού της ΕΥΠ, υπερωριακής απασχόλησης υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, εκτός έδρας του προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της κυβέρνησης, μετατάξεων ΦΠΑ.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις όπως:

-Στο πολιτικό προσωπικό της ΕΥΠ καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και μηνιαίο επίδομα υψηλού βαθμού ευθύνης και ασφάλειας

-Το πολιτικό προσωπικό της ΕΥΠ εντάσσεται από την 1 Ιανουαρίου 2017 στο ενιαίο μισθολόγιο.

Η κατάταξη του προσωπικού της ΕΥΠ στα μισθολογικά κλιμάκια γίνεται με βάση τα τυπικά προσόντα, την υπηρεσία στην ΕΥΠ και την προϋπηρεσία που έχουν.

Καθορίζεται σε 100 ως 250 ευρώ το παράβολο υπέρ του Δημοσίου που οφείλουν να καταβάλουν όσοι έχουν ανασφάλιστα ΙΧ ή μοτοσυκλέτες, ανάλογα με τα κυβικά του οχήματος.

Επεκτείνεται και στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια ο ακατάσχετος λογαριασμός που ισχύει για τις καταθέσεις στις τράπεζες.

-Οι επιχειρήσεις και άλλα νομικά πρόσωπα θα καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος σε 6 ισόποσες δόσεις αρχής γενομένης από την 31 Ιουλίου.

-Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη για την αποφυγή της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών κυρίως επιχειρήσεων.

-Μετατάξεις από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στον μεσαίο αγροεφοδίων, όπως το ηλιοτρόπιο και οι παρασκευασμένες τροφές για ζώα.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ή εκπτώσεις για τα έτη για το 2017 και το 2018, των ιδιοκτητών κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό.

Παραχωρήσεις κτιρίων του Δημοσίου σε Δήμους, ώστε να τα αξιοποιούν για δικές τους ανάγκες.

-Παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2017 η συνεισφορά που συμφώνησαν να καταβάλουν οι εφοπλιστές για τη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης.

-Καταργείται ο περιορισμός των 60 ημερών για εκτός έδρας του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της κυβέρνησης, καθώς και του προσωπικού της προσωπικής ασφάλειας που τους συνοδεύουν.

Τίθεται πλαφόν στις δαπάνες κινητής τηλεφωνίας. Το πλαφόν διαφοροποιείται ανάλογα με τη θέση ευθύνης του υπαλλήλου και καθορίζεται με υπουργική απόφαση.

Σημαντική είναι επίσης η ρύθμιση που ορίζει τι είναι υποκατάστημα, γιατί αφορά ευθέως στο φόρο επιτηδεύματος. Σύμφωνα λοιπόν με το νομοσχέδιο «ως υποκατάστημα, για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου, νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα. Δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι τριάντα (30) ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή μη, του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος, οι εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων, που λειτουργούν σε ξεχωριστά κτίρια, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία εντάσσεται ως ενιαία εγκατάσταση στην ίδια τουριστική μονάδα, καθώς και οι αγροτικές καλλιέργειες».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X